Amandelmelk

Oh deze amandel melk ik zo lekker! Het smaakt serieus waar naar amandelspijs! Helemaal wanneer je het een beetje opwarmt. Ohkey ik ga te snel, laat ik bij het begin beginnen.

Al eerder heb ik aangegeven dat ik fan ben van havermelk, van de supermarkt LIDL. Of het nou in de koffie is of dat ik het gebruik in een recept. Alles beter dan gewoon koemelk. Moet je nagaan dat dit uit de mond van een echte melk liefhebster komt. Ik had het ook nooit gedacht hoor, dat ik hierin zo zou veranderen. Ik denk dat heel veel mensen gaan veranderen als ze zich erin verdiepen, alleen het is heel moeilijk om gedrag en gewoontes aan te passen.
Neem nou simpelweg een broodje kaas. Euh….dat wordt met de paplepel ingegoten. We weten niet beter dat we als kind opgroeien met een broodje kaas of, voor diegene die niet vegetarisch zijn, een broodje worst. Wanneer jouw kind opgroeit zonder dierlijke producten dan weet een kind niet beter. Pas later wanneer het kind bewust keuzes kan maken en op zichzelf is aangewezen kan het kind denken, ga ik verder met deze bewuste en gezonde levensstijl of kies ik voor een ongezonde en minder bewuste levensstijl… Nu is het juist andersom. We worden groot met de ongezondere dingen en daarna, wanneer we een keer volwassen worden en bewuste keuzes maken, kiezen we voor gezond (of soms helemaal niet). Is toch raar?

“We groeien op met een minder bewuste en ongezondere levensstijl”

Terwijl ik zou denken…

“We moeten opgroeien met een bewuste en gezondere levensstijl”

Oh en ik geloof er in dat als er geen aanbod van ongezond eten is de verleiding er niet of minder is. En willen mensen dan toch echt slechte voeding eten? Dan moeten ze het maar zelf maken.

Goed ik dwaal weer af! Zoals gewoonlijk. 🙂 AMANDELMELK. Ik heb er toch echt al heel erg veel gedronken en ze smaken allemaal weer heeeeeuuuul erg anders. De ene nog muffiger dan de andere. Met andere worden, de ene nog viezer en smeriger dan de ander.
Oh en niet te vergeten al die toevoegingen die fabrikanten erin doen. Nu heb ik dus één gevonden bij de LIDL en wat smaakt deze lekker! Let er wel op dat in deze amandelmelk rietsuiker is toegevoegd…helaas…maar wanneer je erg op je voeding let en dit in balans hebt, dan past dit er prima bij.

Ingrediënten van de Amandelmelk zijn;

 • water
 • rietsuiker*
 • amandelen
 • stabilisator; gellangom
 • natuurlijk aroma

Dat is het eigenlijk. Meer zit er niet in….

PicsArt_01-22-03.58.32.jpg

*Ik ben wel van mening dat Lidl het suikergehalte van deze amandelmelk naar beneden moet halen. Ze zeggen dat 1 portie 200 ml is. Dat betekend dat jij, ik of je kind bij het drinken van 200 ml amandelmelk al 12 gram aan suiker binnen krijgt. 12 gram! Ik vind dat best veel aangezien je als volwassene maar 25 gram aan suiker per dag mag hebben.

Duidelijk punt lijkt mij.

PicsArt_01-22-03.59.12.jpg

ONTLEDEN
Ontleden van de ingrediënten is dus niet echt nodig. Er staan niet heel veel moeilijke en deftige namen op de verpakking. Maar het is wel interessant om het ingrediënt gellangom te begrijpen. Als je er namelijk nog niet eerder van gehoord hebt dan weet je gewoon niet wat het is.

Gellangom
Is een toegelaten voedingsadditief met het E-nummer E418. Het stofje wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. In die geval als Stabilisator, het zorgt er eigenlijk voor dat er geen spontane scheiding komt in de vloeistof.

Een mooie vergelijking is eigenlijk olie en azijn. Als je deze twee in één fles zou doen dan scheiden de vloeistoffen zich en vermengen ze niet met elkaar. Dat is wat er met amandelmelk ook gebeurt. Het water en de amandelen kunnen zich niet gaan scheiden omdat de stabilisator ervoor zorgt het gemengd blijft.

Waar maken ze de stabilisator gellangom van?
Stabilisator is een stof die geproduceerd wordt uit zetmeel. Dit wordt gedaan door bacteriële fermentatie. Een soort gisting door middel van een bacterie (micro organisme) genaamd Pseudomonas elodea. Gellangom is een ingrediënt welke een bijwerking kan hebben bij een te hoge inname, namelijk een opgeblazen gevoel door fermentatie van de stof door de darmflora en een laxerend effect.

Uit eigen ervaring niet meegemaakt, maar ik krijg dan ook geen hoge concentraties binnen aangezien ik het product afwissel en niet dagelijks consumeer.

Amandelmelk zelf maken
Uiteraard kun je Amandelmelk ook prima zelf maken. Daar is helemaal niets moeilijks aan. Het is een kwestie van 250 gram amandelen zonder vliesje, 1 liter water een beetje vanille extract en een snufje zout in een keukenmachine of blender laten malen, dan door een theedoek/kaasdoek filteren en voilà! Verse amandelmelk. Overigens kun je de verse amandelmelk ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.

MAAR je begrijpt natuurlijk dat hier ook weer een dingetje aan vastkleeft. Inderdaad de prijs! Heb je wel eens een zak amandelen gekocht? En dan amandelen zonder een schilletje, ook wel geblancheerde amandelen.

De meest recente prijzen van de amandelen (zonder vliesje, als ze die hebben) heb ik voor je op een rijtje gezet:

 • AH ongebrande amandelen – 450 gram € 6,16
 • AH Bio puur natuur amandelen – 700 gram € 20,05
 • Jumbo eigen merk amandelen – 175 gram € 2,99
 • Deen online – hebben ze geen amandelen
 • Plus eigen merk amandelen (met een vliesje) – 150 gram € 1,53
 • Ekoplaza eigen merk – 700 gram € 14,35
 • Ekoplaza Horizon amandelen – 150 gram € 3,69
 • Ekoplaza Your Organic Nature amandelen – 160 gram € 3,99
 • Holland&Barrett amandelen (met vliesje) – 200 gram € 4,99
 • De notenshop (online) amandelen – 1000 gram € 12,50
 • Lidl Alesto amandelen met vliesje 2 zakken (totaal 400 gram) – à € 4,50

Je begrijpt mijn punt nu vast wel. Amandelen, en vooral zonder vliesje, zijn gewoon duur in aanschaf. Amandelen kun je goed gebruiken in recepten zoals salades, bij het bakken van koekjes, cake, taarten, enz. en is ook nog eens een gezonde snack om zo uit het vuistje te eten.

Maar wat denk je dat merendeel van de mensen doen… als het om een snack gaat en men een beetje op de centen moet letten… precies. Ze kopen dan liever een zak van 300 gram huismerk borrelnootjes voor maar € 1,- dan een zak van 200 gram gezonde amandelen eigen huismerk voor € 2,25.

Dat is hetzelfde als amandelmelk. Het is gezonder om het zelf te maken, maar omdat wij in een tijd leven waarbij een gezin draaiende wordt gehouden door twee-verdieners en dus weinig tijd, koopt men voedsel dat niet altijd even gezond is en kun je dan maar beter het beste van het slechtste kopen. Wat dus ook niet voor iedereen geldt want vaak zijn gezondere producten duurder en niet voor iedereen met een smalle beurs toegankelijk. En wanneer mensen wel de gelegenheid hebben om het te kunnen maken omdat het bijvoorbeeld een gezin is met een één-verdiener zijn de producten hiervoor niet te betalen…

…Met andere woorden: Een vicieuze cirkel.

Blijf de etiketten lezen en maak een bewuste keuze. Past het in je gezonde leefstijl en voedingskeuzes? Dan kan je ervoor gaan. Past het er niet bij? Dan kan je beter verder zoeken.


🖤

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Frank schreef:

  Pak van bekend merk amandelmelk heeft 2% amandel, das 20 gram, ongeveer 20 amandelen per liter. Met wat bindmiddel zoals guargom om dikker te maken..Van 400 gram lidl amandelen maak je 20 liter melk. En geen gesjouw met pakken!

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Daar heb je helemaal gelijk in Frank! Maar toch heeft lang niet altijd iedereen zin, tijd of geduld om het zelf te maken. Dan is het fijn als diverse merken amandelmelk op de markt brengen. Het is alleen even uitzoeken welk merk je dan wel kunt drinken en welke je beter kunt laten staan. Groetjes!

   Like

 2. John Doe schreef:

  Dat betekend

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s