CHEESECAKE • TOMPOUCE

(Raw) Cheesecake Tompouce. Okè, okè, niet helemaal een tompouce want het dakje mist, maar het lijkt er wel een beetje op! Ik denk dat de Vegans misschien wel een dansje van geluk doen want het recept is vrij van zuivel, eieren, bloem, suiker en superduper RAW dus, behalve de bodem. Mits je de bodem niet bakt dan is deze natuurlijk ook RAW. Maar ik vind het zelf wel lekker als de bodem een beetje bros is.

In Amsterdam heb je het restaurant SNCKBR en daar is eigenlijk alles super gezond en vrij van geraffineerde suiker. He-le-maal mijn ding. Om de bodem van de tompouce te maken heb ik mij laten inspireren door het nagerecht op hun menukaart ‘raw cheesecake’ die is gemaakt van onder andere Agavesiroop en walnoten. Ik heb er één ingrediënt extra aan toegvoegd en hierdoor lijkt het een beetje op een shortbread. Een hele goede bodem dus voor het maken van gebak.

Met de cheesecake was het even experimenteren en heb ik mijn fantasie een beetje de vrije loop gegeven. Ik zag wel eens op instagram of facebook voorbijkomen hoe raw cheesecake gemaakt wordt, door onder andere het wellen van cashewnoten, en ben ik gewoon aan de slag gegaan.

Ingrediënten voor de (shortbread) bodem

 • 100 gr. dadels zonder pit
 • 150 gr. ongezouten walnoten
 • 2 eetlepels agavesiroop
 • 1 eetlepel water
 • *optioneel: heel klein snufje zout

Ingrediënten voor de Cheesecake

 • 100 gr. ongezouten cashewnoten
 • 3,5 eetlepel ongezoete amandelmelk (je kan ook gewone melk gebruiken, maar dan is het niet meer vegan 😉 )
 • 2 eetlepel agavesiroop
 • mespuntje vanillepoeder
 • 215 gram verse aardbeien in stukjes
 • 5 gr. Agar Agar

Bereiding
Laat de dadels voor ongeveer 2 uur wellen (10 minuten kan ook, maar dan zijn ze niet helemaal door en door zacht) en laat de cashewnoten wellen voor ongeveer 5 uur. Zet alvast een bakblik klaar en spray het in met bakspray, bekleed eerst de korte zijkanten van de vorm met bakpapier en daarna de lange kant, zodat je straks het gebak in één geheel eruit kan tillen.

Hak 50 gr. van de walnoten fijn en zet het apart. Hak nu de rest van de walnoten fijn (Ik gebruik hiervoor een kleine hakmachine). Voeg nu de dadels, agave siroop en een klein scheutje water toe. Mix het totdat het eruit ziet als een soort deeg of tot het een deegbal vormt.

Schep het mengsel in een mengkom en doe de eerder gehakte walnoten erbij. Je kan het met een spatel of lepel mengen. Ik heb het met mijn handen gekneed. Schep het mengsel in het bakblik en duw het goed aan met je handen. Zorg ervoor dat het gelijkmatig verdeeld is en zet het in de koelkast. Laat het voor ongeveer een uur opstijven (iets korter kan geen kwaad). Je kan nu in de tussentijd beginnen met de cheesecake vulling.


Bereiding Cheesecake vulling
Doe de stukjes aardbei en een klein scheutje water in een steelpan met dubbele bodem en zet het op een laag vuurtje. Roer het af en toe door. Als het een beetje zacht begint te worden prak je de aardbeien met een vork, niet helemaal fijn want het is wel lekker als je een paar aardbeistukjes ertussen proeft. Voeg nu de Agar Agar toe en roer het door tot net aan de kook. Haal de pan van het vuur en zet het even apart om een beetje af te laten koelen.

Giet de cashewnoten af en doe de noten in een keukenmachine. Mix het 5 minuten todat de noten heel fijn zijn en het mengsel er bijna romig uit begint te zien. Voeg nu de melk, agavesiroop, vanille poeder toe en mix totdat het eruit ziet als cheesecake. Je zal nog heel licht de structuur zien van de nootjes maar dat is minimaal.

Als het aardbeien mengsel een beetje is afgekoeld kan je de cashewnotenmix erbij doen en goed doorroeren. Schep de cheesecake op de koekbodem en strijk de bovenkant glad. Om het een beetje leuk op te maken heb ik aardbeien in plakjes gesneden en zodanig op de cheesecake verdeeld dat je hier 4 tompoucen uit kan snijden. Je an alvast met een mes markeren waar je straks wilt snijden.


Leg een stukje vershoudfolie los op de bovenkant en zet het in de koeling. Laat het voor ongeveer 4 uur opstijven. Als je de Cheesecake uit het bakblik wilt halen kan je dat doen doormiddel van het bakpapiertje die je erin hebt gelegd. Pak het vast en til het op, door de bakspray glijd de bakvorm er vanzelf af. Snij er 4 grote tompoucen van of verdeel het in kleinere vierkantjes als Petit Fours.

Sweetness all around. 🖤

PicsArt_04-17-06.07.09

BEWAARTIP
Bewaar de tompoucen in de koelkast met vershoudfolie op de aardbeien voor maximaal 4 dagen.

VARIATIETIP
Maak van de shortbreadbodem eens de Chewy ChewChew koekjes! Super simpel en super lekker.


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s