POPPYMANDEL • CAKE

Ik heb altijd al eens willen bakken met maanzaad. Ik kwam een amandel-poppy seed cake recept tegen op de site van Forks over Knives en vond het wel de moeite waard om het te proberen!

Ik heb alleen de gierst in het recept vervangen door amandelmeel. Over het algemeen heb ik niet vaak gierst in huis, maar het is een hele goede bron van goede voedingsstoffen dus mocht je het een keertje tegenkomen in de winkel of supermarkt koop het en gebruik het in cake recepten of bijvoorbeeld bij het maken van granola.

Bij heel veel recepten zie je grammen en milliliters. Ik probeer het zo gemakkelijk mogelijk te doen en de milliliters af te wegen in grammen. Zo kan het direct in één kom en heb je ook nog eens weinig afwas! 😉

Ingrediënten

  • 360 gram ongezoete amandelmelk
  • 12 verse dadels zonder pit en in grove stukken
  • 1 1/2 theelepel amandel extract
  • 120 gram havermout
  • 70 gram amandelmeel of gierst
  • 2 1/2 theelepel maanzaad
  • 2 theelepels bakpoeder
  • rasp van 1 citroen
  • 80 gram ongezouten gehakte amandelen

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C, zet een cake vorm, cupcake tray of andere kleine cakevormpjes klaar en spray ze in met bakspray.

Pak een glazen kom en doe hier de amandelmelk en de amandelextract in. Roer het even door en voeg dan de ontpitte en grof gesneden dadels eraan toe. Zet het even apart zodat de dadels wat zachter kunnen worden.

Maal de havermout fijn in een kleine keukenmachine zodat het zo fijn wordt als meel. Doe dit ook met de amandelmeel, ondanks dat het amandelmeel al erg fijn is helpt het om het nog heel even fijn te malen. Meng de havermoutmeel, amandelmeel, maandzaad en bakpoeder in een mengkom en roer het goed door elkaar. Zet het even apart.

Schenk de geweekte dadels met de melk in een kleine keukenmachine en mix het totdat het een gladde massa is geworden. Schenk het mengsel bij de droge ingrediënten samen met de gehakte amandelen en citroenrasp en meng het door totdat de droge ingrediënten helemaal zijn opgenomen door de natte ingrediënten. 

Schenk of schep het beslag met ijsboltang in de bakvorm(en) of cupcake tray, sprenkel de bovenkant met nog wat maandzaad en zet het in het midden van de oven. Bak het 50 á 60 minuten totdat de bovenkant goudbruin en kleine barstjes heeft. Controleer de gaarheid met een satéprikker. Als de satéprikker er schoon uit komt is de cake gaar!

Laat de cake na het bakken voor ongeveer 15 minuten afkoelen in de oven met de deur open en laat ze daarna verder afkoelen op een taartrooster. Haal de cake uit de bakvorm en laat het helemaal afkoelen voordat je gaat snijden. De cupcakes kan je uit de bakvorm halen en verder laten afkoelen op een rooster.

Heads up
Tijdens het bakken zal de cake iets gaan rijzen en na het bakken zal de cake weer iets ‘inzakken’.

Heerlijk voor bij een High Tea of gewoon wanneer je trek heb in iets lekkers maar wel een super gezonde sweet&snack!

PicsArt_07-29-04.06.08

 

BEWAARTIP
Je kan ze maximaal 2 dagen buiten de koelkast bewaren. Wil je ze wat langer bewaren? Bewaar ze dan in een afgesloten Tupperware bakje in de koelkast voor ongeveer 4 á 5 dagen of verpak ze apart in vershoudfolie en vries ze in.


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s