Havermelk

In mijn zoektocht a.k.a rollercoaster naar plantaardige melk heb ik heel wat vieze plantaardige melksoorten gedronken. Oh en niet te vergeten melksoorten waar ook nog eens heel veel toevoegingen in zitten en suiker waardoor het de vieze smaak maskeert. Naja vieze smaak, ik moet niet heel erg gaan overdrijven maar het is best lastig om van koemelk over te stappen naar plantaardige melk. Maar hè, als deze kaaskop het lukt! Dan kan iedereen het! Het is ook een kwestie van wennen hoor. En als je eenmaal gewent bent dan krijg je voorkeuren. In mijn geval is dat havermelk. Die vind ik het allerlekkerste en daarna komt de kokosmelk. Ik kan zelf niet goed wennen aan amandelmelk, ik vind het vaak een muffige smaak hebben, behalve die van de Lidl. Die smaakt errug lekker :-).

Naast vele soorten verschillende plantaardige melk soorten heb ook nog eens heeeeeeuuul veel keus qua merk. De één nog duurder dan de ander. En laten we nou eerlijk wezen dat niet iedereen een vette beurs heeft en dit kan betalen. Tja voor in je uppie misschien nog net wel omdat je er wat langer mee doet maar als je met je hele gezin de stap naar veganistisch eten wilt maken dan is het best aan de prijzige kant! Koop maar eens een zak amandelen, mikado die zijn duur! Laat staan als de amandelen een heel proces hebben gehad om uiteindelijk melk te worden.

Anyways… Ik vind havermelk heeeerluk! In eerste instantie ben ik er alleen nog mee gaan bakken maar nu schenk ik het ook weleens in mijn havermout/granola. Zonder dat ik nog van alles eraan toe wil voegen om de smaak te maskeren… kwestie van gewenning ;-). Wat zeggen ze altijd over kinderen. Je moet een kind 10x hetzelfde laten proeven voordat ze het lusten. Nou dat is dan bij volwassenen misschien net zo. Behalve bij champions en andere paddenstoelen. Want al proef ik die 1000x keer ik lust ze écht niet. Goed weer even terug van mijn dwaalspoor… de Havermelk.

Nu heb ik eerder de havermelk van het merk Alpro gedronken. Deze was best wel neutraal van smaak maar er zaten wel wat toevoegingen bij die ik liever niet heb. Hoe minder toevoegingen hoe puurder het product en hoe beter.

Ingrediënten Havermelk Alpro
water, HAVER (10%), inuline, zonnebloemolie, tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisator (gellan gum), vitaminen (riboflavine (B2), B12, D2)

Onderstaand de drie ingrediënten die ik niet kan ontcijferen op het moment dat ik de supermarkt sta. Tijd om ze even uit te pluizen.

Inuline
is een fructosehoudende koolhydraten (ook wel sachariden genoemd) bestaande uit ketens van drie tot maximaal honderd monosacharide-eenheden (complexe koolhydraten) het is een groep van fructosemoleculen. Inuline behoort tot de koolhydraat en is als gevolg van langzamere vertering vooral goed voor diabetespatiënten. Het schijnt minder belastend te zijn. (1).

Inuline komt voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden. Het wordt gewonnen uit worteldelen van de cichorei (familie van de witlof en de andijvie) Aardpeer, Bataat, Dahlia, Paardenbloem, schorseneer en artisjok. Afhankelijk uit welk type wortel de inuline gewonnen wordt zit weer een diversietijd aan processen vast.

Inuline is een glucosevervanger en wordt gebruikt bij de behandeling van suikerziekte, aangezien het de bloedglucosespiegel niet beïnvloed, en als prebioticum gebruikt door mensen met een prikkelbaredarmsyndroom, obstipatie en diarree. Prebiotica (2) zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten die de groei en/of activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm stimuleren.

Tricalciumfosfaat
Ook wel E341iii is een calciumfosfaat die ontstaat door behandeling van fosfaatertsen met fosforzuur of zwavelzuur (3).

Wat ik bijzonder onaangenaam vond om te lezen is dat wanneer men hoge concentraties aan Tricalciumfosfaat binnenkrijgt dit kan leiden tot een calciumtekort. Helaas kon ik niet vinden hoe hoog de inname dan zou moeten zijn waardoor dit tekort ontstaat. Maar Calcium is een belangrijk voedingsstof die wij mensen nodig hebben en nee niet alleen te vinden in zuivel, vlees en eieren. Des te belangrijker dat als je plantaardig eet je genoeg binnenkrijgt, maar als je dan ongemerkt te veel van de E341iii binnenkrijgt en zorgt voor afbraak dan heb je al gauw te maken met een tekort. Een Calcium tekort kent nadelige effecten, zoals;
– Botontkalking
– Verwardheid
– vergeetachtigheid
– wanen,
– spierkrampen,
– spierzwakte
– hartritmestoornissen

Er zijn factoren die de calciumopname negatief beïnvloeden en/of de calciumspiegel verlagen;
– een vitamine D en/of Magnesium tekort
– Hge inname zout
– Chronische nierziekte
– Gastric bypass
– Abnormale functie van de bijschildklier
– medicijnen
– cafeïne, thee, cola
– spinazie, rabarber
– ijzertabletten

Je kan de calciuminname verhogen door het eten van onder andere bladgroente, broccoli, boerenkool, bonen, noten, sinaasappels, abrikoos, tofu, waterkers, amaranth, kool, tijm, dille en nog veel meer.

Stabilisator (gellangom)
Gellangom wordt geproduceerd uit een zetmeel doormiddel van bacteriële fermentatie. Het is een verdikkingsmiddel en een toegelaten voedingsadditief ook wel E418. De Gellan bacterie was ontdekt en geïsoleerd door het bedrijf Merck & Company Inc in 1978 van een Lily plant weefsel uit een natuurlijke vijver in Pennsylvania in Amerika.

De Gellan gum(4) is goedgekeurd om te gebruiken in zowel voedsel, non-voedsel, cosmetische en medicijn producten. Het is een alternatief voor gelatine en Agar Agar en het wordt onder andere veel gebruikt in veganistische snoepjes en plantbased melk om de plant proteïne optimaal te houden.


Bio Organic Oat Drink LIDL
Fitbeauty heeft een flink aantal plantaardige melksoorten op een rijtje gezet, wel leuk om eens te lezen. Ik moet zelf alleen goed opletten op de hoeveelheid aan suiker die eraan toe is gevoegd en ik wil het liefst zo min mogelijk Soja binnen krijgen omdat dit effect kan hebben op ADHD. Soja zorgt ervoor dat het stofje in de hersenen ADHD verergert. Iets om later op terug te komen.

preview.jpg

In de tussentijd, het artikel van Fitbeauty is gepubliceerd in 2015, heeft LIDL een nieuwe en goedkopere variant op de markt gezet. Namelijk Bio Organic Oat Drink van het merk Milbona. Zonder meuk en met leesbare Ingrediënten namelijk;

 • Water
 • Haver
 • Zonnebloemolie
 • Zout

preview-1.jpg

Zo makkelijk en simpel kan het zijn. Wel even een sidenote want het is wel melk dat gesteriliseerd is. Dat houdt in dat de melk is verwarmt om zo de bacteriën en de levende organismen te doden waardoor het de kwaliteitsverlies tegen kan gaan en het voedsel langer houdbaar te houden.

Het is ook nog eens leuk voor je portemonnee, want 1L havermelk kost momenteel € 1,19. Het enige nadeel vind ik, zeker voor de mensen met een maagverkleining, je moet het binnen 2 dagen consumeren. Tja en dat lukt niet altijd.

TIP voor LIDL
Het zou mooi zijn als de LIDL ook nog eens met klein formaat pakjes 6 stuks voor een schappelijke prijs. Dan hoeft het niet in een mega korte tijd op en het gaat ook verspilling tegen. Het nadeel hiervan is alleen dan weer de hoeveelheid verpakking maar goed dat is ook een kwestie van goed scheiden van het afval.

Ik heb mijn drinkie drankie gevonden hoor! Wat jij?


🖤

22 reacties Voeg uw reactie toe

 1. noa schreef:

  hoii ik ik weet niet of je dat al had gezegd maar zitten hier noten in? ik kan er zelf niet goed tegen en het leek op amandelmelk dus vandaar dat ik het even vroeg

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Noa, bedankt voor je berichtje. Ik ga het even voor je uitzoeken, mijn voorraad is op🤭🤭. In principe hoort het er niet in te zitten omdat het alleen gemaakt is van Havermout.

   Ik kom er nog even op terug 😊

   Like

  2. Jolijn Evers schreef:

   Hi Noa, nou ik heb bij ons in de winkel gekeken maar hier verkopen ze momenteel de havermelk niet meer… ik denk dus dat je hiervoor het beste de klantenservice van de Lidl kunt benaderen. Zij hebben vast een overzicht van alle producten die ze verkopen.

   Succes!

   Liefs Jolijn

   Like

 2. Heleen schreef:

  Helaas heeft lidl de havermelk die je beschrijft (en die ik altijd kocht) uit het assortiment gehaald…. wat moet je daarnou mee…

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Ja, ik zag het nu ook. Helemaal niet meer verkrijgbaar. Ik denk dat er toch te weinig mensen het product kopen… heel erg jammer inderdaad 🙄. Weer opzoek naar een nieuwe variant 🙈

   Like

 3. Su schreef:

  Wat ik wel doe als ik geen heel literpak open wil hebben, is een deel ervan invriezen als ik het net open maak.

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Goede Tip Su! Ik vries regelmatig etenswaar in…dat ik daar niet aan gedacht heb! Thanks 😊🤗

   Like

 4. Su schreef:

  Ze verkopen het hier nog wel, in meerdere Lidls waar ik kom. Dus wellicht de moeite waard om eensluidend een andere te kijken 🙂

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Klopt inderdaad! Het is ook maar net hoeveel ze inkopen en hoeveel voorraad ze überhaupt kunnen inkopen. Maar ook weer een goed tip van je. Thanks! 😊

   Like

 5. Colin schreef:

  Beste Jolijn, enige tijd geleden heb je geschreven over de oat drink van de Lidl. Kan jij verklaren waarom de melk zo zoet smaakt en naar verhouding toch 11 klontjes suiker bevat per liter?

  Dus… is het echt zo meukvrij?

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Colin, bedankt voor je berichtje. Ervan uitgaande dat de fabrikant alles op de verpakking zet ga ik er wel vanuit dat het in dit geval meukvrij is. Van nature zit er suiker in zowat alle dingen die we eten. In haver zit er 1,2 gram per 100 gram aan natuurlijke suikers. De zoete smaak kan soms ook afhangen van het verwerkingsproces, maar daarvoor zal je naar de fabrikant moeten 😉.

   Liefs Jolijn

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s