APPEL • KRUIMEL• TAART

Wauw wat kan het leven soms onstuimig zijn! Bizzy Bee over here, want ik had écht even geen tijd over om jullie te kunnen voorzien van nieuwe recepten. Solly 😊🙈, duizend maal excuus!

Maar ik heb er weer eentje voor jullie hoor! Vorige week was onze (mijn vriend en ik) B-day geweest en wat is een verjaardag nou zonder taart! Zoals de meeste van mij weten, sloof ik me altijd erg uit als wij onze verjaardagen vieren, hihi. Lekker (veel) eten, zo gezond mogelijk en vooral veel zelf gemaakt.

Maar dat is nog best lastig. Niet iedereen eet suikervrij en ik kan, en wil, ze niet dwingen om suikervrij te eten. Dus had ik besloten om een deel van het gebak met suiker en een deel van het gebak homemade suikervrij te doen. Tot mijn grote verbazing aten er niet veel mensen van het gebak met suiker….! YAY! Dat gaf mij een ontzettend euforisch gevoel, want dat is al een stap de goede richting op! Euhmmm….volgende keer maar geen gebak met suiker??? Hihi. Of is dat te rigoureus? We Shall see 😉

Het recept ben ik online een keer tegen gekomen, helaas weet ik niet meer wie deze heeft bedacht, maar wat een lekker appeltaartje is dit!! Je proeft gewoon niet dat er geen geraffineerde suikers in zitten en dat is toch eigenlijk de kracht van dit recept. Het zoete komt van 4 eetlepels honing en dat is niet veel in verhouding met de rest van de ingrediënten. 2 eetlepels voor bij de vulling en 2 eetlepels voor de bodem en de Crumble. Vind je 4 eetlepels nog te veel, dan kan je het altijd nog halveren.

Omdat ik nogal een perfectionist ben (had je misschien niet verwacht 😉 ) heb ik bij het voorbereiden bedacht wat de vorm van het appelgebak moest worden. In dit geval heb ik een vierkant bakblik van ongeveer 22×22 cm gebruikt en de appeltaart in vierkantjes gesneden. Maar het kan ook heel goed in een ronde springvorm van ongeveer 24 cm. Je kan dan een taartpunt eruit snijden en krijg je het gevoel van een ‘echte’ appeltaart, maar dan zoveel gezonder!

Ingrediënten voor de bodem en kruimelkorst

 • 90 gram ongezouten amandelen (mag met het vliesje/schilletje er nog aan)
 • 90 gram ongezouten Cashewnootjes
 • 125 gram speltbloem
 • 95 gram havermout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • snufje vanillepoeder of merg van een vanillestokje
 • snufje zout
 • 2 eetlepels honing of agave siroop
 • 130 gram gesmolten kokosolie

Ingrediënten voor de vulling

 • 5 Granny Smith appels
 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel nootmuskaat
 • 1 theelepel vanillepoeder of merg van een vanillestokje
 • 3 eetlepels speltbloem
 • 2 eetlepels honing of agave siroop
 • 2 eetlepels kokosolie

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C en vet een vierkant of rond bakblik in met bakspray of gesmolten kokosolie en leg op de bodem een bakpapiertje. Als je een vierkant bakblik gebruikt, zorg er dan voor dat het bakpapiertje aan 2 kanten uitsteekt, zodat je de appeltaart in zijn geheel uit de bakvorm kan liften.

Hak de noten in een keukenmachine fijn en meng het met de rest van de droge ingrediënten. Wanneer alle droge ingrediënten goed gemengd zijn voeg je de honing of agave en de gesmolten kokosolie hieraan toe.

TIP
Wanneer je havermoutvlokken gebruikt, pulseer deze dan even kort in een keukenmachine zodat ze net even iets fijner zijn, maar maak er geen havermoutmeel van! Ik gebruik zelf havermout van de Basic lijn van Albert Heijn. Lekker goedkoop, niet te grof en prima te verwerken in granola of voor een taartbodem.

Wanneer alles goed gemengd is gebruik je 3/4 van de kruimel voor de bodem. Verspreid het gelijkmatig over de bodem van het bakblik en druk het goed aan! Ik gebruik zelf altijd graag de achterkant van mijn maatschepje, maar een glas met een platte onderkant werkt prima. Bak de bodem in het midden van de oven voor ongeveer 10 á 12 minuten of totdat de bovenkant goudbruin gekleurd is.

Bereiding vulling
Schil ondertussen de appels en snijdt het in kleine blokjes/stukjes van ongeveer 1 á 1,5 cm. Wanneer je de appelstukjes te groot laat, zal het gebak wat sneller uit elkaar vallen. Meng de appelstukjes met de rest van de ingrediënten. Roer het goed door elkaar zodat elk appelstukje omhult is met de overheerlijke specerijen.

Wanneer de bodem goudbruin gebakken is kan je de vulling hierop verspreiden. Druk het een beetje aan met de achterkant van een pollepel en verkruimel de rest van het kruimeldeeg over de bovenkant. Zet de taart terug in het midden van de oven voor ongeveer 35 á 40 minuten totdat de bovenkant mooi bruin en krokant is gebakken.

TIP
Als de bovenkant te snel gaat kan je er een stukje aluminiumfolie overheen doen.

Laat de appeltaart afkoelen in de bakvorm en snijdt de taart alvast in vierkantjes nu het nog warm is. Wanneer de taart helemaal is afgekoeld kan je hem eruit ‘liften’ doormiddel van het bakpapier welke je had laten uitsteken.

Ik kan nu niet anders zeggen dan AANVALLUUUH! Want hij is écht heel erg lekker en bij ons in de familie een blijvertje!

PicsArt_10-21-11.23.10.jpg

Bewaartip
Bewaar de appeltaart in de koelkast in een luchtdichte trommel of taartdoos. Het appeltaartje kan je best lang bewaren, ongeveer 5 dagen.


🖤

 

 

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s