Agave siroop

De agavesiroop heeft een milde lichtzoete smaak. Ik vind het persoonlijk niet zo zoet als honing of Maple syrup en als je het gebruikt in je gebak of cheesecake zal het geen overhand hebben. Soms is dat juist fijn als je wilt dat andere smaken meer naar voren moeten komen.

Agavesiroop is onder andere gemaakt van de Agave Tequilana en Agave Salmiana plant die voornamelijk voorkomen in Mexico en South Africa.
Om de siroop van de Agave Tequilana plant te produceren worden de bladeren van de plant afgekapt na ongeveer 7 tot 14 jaar. De sap halen ze dan uit de core van de agave. Het sap wordt gefilterd en verwarmt om de componenten te breken en hier uiteindelijk suiker(sap) van te maken. Vooral Fructose (fuitsuikers).

De Agave van de Salmiana plant wordt op een andere manier gewonnen en dat is doormiddel van het kappen van de stekels voordat ze volledig volgroeid zijn. In de stekel zit een holle opening en daarin zit de sap genaamd ‘aguamiel’. Ook hierbij is het verwerkingsproces hetzelfde als bij de andere plant, namelijk filteren en verwarmen om de complexe componenten verbreken en zo fructose en glucose te maken.

Er schijnt nog een proces te bestaan waarbij ze de agave sap niet verwarmen, maar enzymen gebruiken uit een specifieke (veilige) schimmel om zo de extract ‘fructrose’ te krijgen. Hierover is niet heel veel verder informatie te vinden.

Bloedsuikerspiegel
Wil je graag agavesiroop gaan gebruiken? Houdt er dan rekening mee dat de agave nectar hoog in suikers is omdat 70% tot 90% uit fructose bestaat. Dit geeft een flinke impact op de bloedsuikerspiegel in vergelijking met pure fructose uit een gewoon stukje fruit.

Op de achterkant van de verpakking kan door de fabrikant aangegeven worden in hoeverre het invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. De Agavesiroop die ik heb gekocht van Melvita staat aangegeven dat het lage Glycemische index heeft. Maar wat is dat?

GI?
Glycemische index (GI) geeft weer hoe snel de bloedsuikerspiegel (genaamd glucose) van een persoon is gestegen na aanleiding van het voedsel. Uiteraard gaat het gepaard met een aantal andere voedingswaarde dat in het eten zit. Denk hierbij aan bloem, vet, proteïne en zout. De GI is er om te weten te komen hoe onze lichamen koolhydraten afbreken en alleen de nodige koolhydraten opneemt.

GL?
Naast de ingewikkelde GI index bestaat er nog een Glycemische Load (GL). Hierin geeft het duidelijk weer hoe hoog de bloedsuikerspiegel is na het eten van bepaalde voeding. Dit gaat samen met de hoeveelheid koolhydraten die in het eten zit en hoe elke gram aan koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhoogd.

Via Wikipedia heb ik onderandere wat voorbeelden kunnen vinden die laag (fructose), midden (witte suikers of sucrose) en hoog (glucose) in GI zit en heb ik die in een overzicht gezet.
Voor een completer overzicht kan je terecht bij de website The-GI-Diet.

Segment Rang Voorbeelden
Laag
(fructose)
55 of minder
 • Bonen (zwarte bonen, Kidney bonen, Linze, kikkererwten, pinda);
 • Kleine zaadjes (zonnenbloempitten, lijnzaad, pompoenpitten, maanzaad, sesamzaadjes, hennepzaden);
 • Walnoten, cashewnoten;
 • Hele granen (durumkorrel, spelt, kamut tarwe, millet, havermout, rijst, gerst, rogge);
 • Meeste groente;
 • Meest zoete fruitsoorten (perziken, aardbeien, mango’s);
 • Tagatose (veilige zoetstof);
 • Paddenstoel;
 • Chili
Midden
(witte suiker/sucrose)
56 – 69
 • Verrijkte (bewerkte) tarwe, Pita brood;
 • Basmati rijst;
 • Ongeschilde gekookte aardappel;
 • Druiven sap;
 • Rozijnen;
 • Pruimen;
 • Fries roggebrood;
 • Cranberry sap;
 • Roomijs;
 • Bananen;
 • Zoete aardappel

Hoog
(glucose)

70 of meer

 • Dextrose druiven suiker;
 • Maissiroop;
 • Wit brood;
 • Witte rijst;
 • Cornflakes en andere ontbijtgranen;
 • Witte aardappel;
 • Maltose, maltodextrine (zoetstof);

Bij voedsel met een lage GI waarde, zal er langzaam glucose afgegeven worden in het lichaam. Waardoor er een stabiele bloedsuikerspiegel ontstaat. Bij voeding met een hoge GI waarde zal er sneller een piek zijn in de bloedsuikerspiegel. Dit is vooral van waarde als je gesport hebt om je energie weer te herstellen en in balans te krijgen of voor mensen met een Hypoglykemie ookwel een Hypo genoemd.

Hypoglykemie en Hyperglykemie
Een Hypo is een verschijnsel waarin mensen last hebben van sterke bloedsuikerspiegel schommelingen of een te lage bloedsuikerspiegel. Dit is met name een gevolg van diabetes mellitus. Er is ook een tegenhanger van de Hypoclycemie en dat is de Hyperglykemie (hyper), hierbij heb je juist te veel suiker in je bloed.

Wanneer iemand een hypo heeft is de bloedsuikerspiegel (te) laag, waardoor je minder goed kan functioneren en ontstaan er diverse symptomen zoals snelle krachtige hartslag, trillen, transpireren en een slap gevoel. Doormiddel van Glucagon (op recept verkrijgbaar) te spuite. Dit verhoogt de bloedglucose snel. Iets te eten, zoals bijvoorbeeld druivensuiker, of als je lichaam in staat is insuline zelf aan te maken, zal de bloedsuikerspiegel weer gaan stijgen. Is dit niet het geval dan kan de bloedsuikerspiegel zo laag worden dat de hersenen niet goed meer functioneren, verward, geïrriteerd en men uiteindelijk zelfs bewusteloos kan raken.

Het is daarom van belang om ten allertijden suiker binnen te krijgen, maar besef je goed in welke hoevelheden je dit binnenkrijgt en wil krijgen.

Conclusie
Ik ben er, door de agavesiroop, ingedoken maar jeetje wat een moeilijke materie is de GI en de GL. Ik besef mij dan ook heel goed dat wij als leek (bijna) alles aannemen wat gestudeerde en weterschappers ons vertellen, zij hebben het ten slotte bestudeerd.

Agavesiroop is een mix van fructose en gluctose. Zoals in bovenstaand tabel aan is gegeven zit fructose lager in het segment en glucose hoger in het segment. Ik heb daarom de conclusie getrokken: eet er niet te veel van en blijf alle natuurlijke voedingsstoffen afwisselen zodat er een balans is en laat zoveel mogelijk de bewerkte stropen en siropen staan.

PicsArt_04-21-01.10.45

Wist je dat:
Agavesiroop meestal wordt gebruikt door veganisten in plaats van honing.

Gebruikte bronnen:
Wikipedia
The-GI-diet
Voedingscentrum
Gezondheidsplein


🖤

8 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s