SNKICKER • DOODLE

| Eerlijke | Calorie Bom | Geraffineerd suikervrij | Vegan optie mogelijk |

Finger Licking Good

Once upon a time… Neh, ik sla de chitchat over laten we meteen beginnen met het recept. Let wel op, ondanks dat het recept vrij is van witte geraffineerde suikers, is het wel een calorie bommetje. Dus niet te vaak maken 😉 EN neem er de tijd voor om het te maken, dat loont zeker weten zodra je de taart proeft!

Ingrediënten voor de taart(koek)bodem

 • 250 a 300 gr. speltbloem
 • 3,5 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • vanillemerg van 1 vanillestokje
 • snufje zout
 • 120 gr. roomboter (eventueel te vervangen door kokosolie)
 • 2 eierdooiers
 • 2 eetlepels melk
 • 75 a 100 ml dadelstroop
 • *optioneel 3 eetlepels Maple Syrup


Bereiding taart(koek)bodem
Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische stand) en smelt de boter in een steelpannetje.

Zorg er ondertussen voor dat je de eierdooiers (het gele gedeelte van het ei) apart hebt staan samen met een garde. Als de boter bijna gesmolten is, haal dan het pannetje van het vuur en laat de rest smelten door de warmte van de pan. Als de boter een beetje is afgekoeld voeg je de 2 eidooiers toe en mix het geheel, je hoeft het niet op te kloppen. Zet het even aan de kant.

Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een mengkom en spatel het goed door elkaar. Zodra dit goed gemengd is kan je de melk, dadelstroopahornsiroop en het botermengsel eraan toe voegen. Meng het geheel met een spatel, het zal een beetje nat ogen maar als je het deeg kan vasthouden zonder dat het aan je handen blijft kleven is het goed! Is het nog te nat? Doe er dan een beetje speltbloem bij.

Gebruik voor de taart een bakblik met een losse bodem, ik heb hiervoor een quicevorm van ongeveer 27cm gebruikt, spray of vet de vorm in en zet deze apart.
Leg een stuk bakpapier op het aanrecht en leg het deeg in het midden van het bakpapier. Rol het deeg uit totdat het een dikte heeft van ongeveer 5 mm en de juiste afmeting om je taartvorm mee te bekleden.
Omdat je het op een stuk bakpapier hebt uitgerold, kan je het nu heel makkelijk optillen en het papier ondersteboven op je bakvorm leggen. Zo voorkom je dat het deeg gaat scheuren. Haal het bakpapier er voorzichtig af en druk het deeg zachtjes in de vorm.

Snij met een mes het overtollige deeg weg. Je kan in de koekbodem, met een mes of vork, gaatjes prikken, maar je kan de bodem ook afbakken met bakbonen.
Bak de koekbodem circa 20-25 minuten in het midden van de oven, daarna laat je de bodem in de vorm afkoelen. Pas wanneer de koekbodem helemaal koud is ga je verder met de volgende laag.

PicsArt_03-09-10.48.19

Ingrediënten voor de 1ste laag (de witte laag)

 • 70 gr. gesmolten kokosoliePicsArt_03-09-10.50.41
 • 80 ml melk (mag ook kokosmelk o.i.d. zijn)
 • 100 gr. Maple syrup
 • Merg van 1 vanillestokje
 • 140 gr. speltbloem
 • 100 gr. ongezouten pinda’s

Bereiding
Pak een kom en meng alle ingrediënten (behalve de pinda’s) samen met een garde of spatel, giet de laag in de bodem en druk 1 voor 1 halve pinda’s in de witte laag. Het is uiteraard ook mogelijk om de pinda’s grof te malen in een hakmolentje en eroverheen te strooien.
Zet het in de vriezer terwijl je aan de 2e laag begint.

Ingrediënten voor de 2e laag (caramel) 

 • 400 gr. dadels (zonder pit)
 • 2 eetlepels suikervrije pindakaas (fijn)
 • 2 eetlepels dadelstroop
 • 50 ml water
 • Handje ongezouten pinda’s
 • Snufje zout

Bereiding
Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot één geheel, vind je de sticky pindakaas caramel nog te compact, doe er dan een beetje extra water bij tijdens het mixen. Verdeel de Caramel over de 1ste laag en zet hem terug in de vriezer. Maak ondertussen de laatst laag.

Ingrediënten voor de 3e laag (chocolade laag)

Bereiding
Smelt de kokosolie in de magnetron en voeg de rest van de ingrediënten hieraan toe, spatel het geheel goed door en giet het vervolgens over de caramellaag heen. Wees snel met het verdelen hiervan want door de temperatuur verschillen stolt de chocoladelaag erg snel.

Tip:
Je kan de taart in puntjes of in vierkantjes snijden. Ik bewaar dit soort baksels altijd op een etagère met een stolp, het is leuk om naar te kijken en het blijft best lang goed.

PicsArt_03-04-05.53.47.jpg


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s