Dadels

Er zijn heel veel verschillende soorten dadels waar je uit kan kiezen. Op zich maakt het niet uit welke dadel je kiest als je maar oplet dat er geen extra toevoegingen in of op zitten zoals een suikerlaagje.

Omdat je al zo goed bezig bent om geraffineerde suikers te laten en staan en ook niet te veel aan natuurlijke suikers binnen wilt krijgen is het goed om altijd de ingrediënten te checken die op de verpakking staan. Want vergis je niet, hoe ‘gezond’ de buitenkant van een verpakking er ook uitziet, het blijft pure marketing. Daarnaast verwacht je ook niet altijd dat er in sommige producten suiker zit.

Ik kocht de ontpitte dadels graag bij Holland&Barrett. Ze zijn wat harder dan verse dadels maar als je ze even 10 minuten laat wellen in wat lauwwarm water worden ze wat zachter en zijn ze prima te gebruiken voor bijvoorbeeld een vulling in de Cinnamonbun.

Tegenwoordig koop ik de gedroogde dadels niet meer omdat ik te horen heb gekregen van mijn specialist dat ik geen gedroogde fruitsoorten mag eten, dus ook niet de gedroogde dadel. De verse dadel is ten opzichte van de gedroogde dadel beter omdat het aanzienlijk meer vitamine C bevat en minder suiker.

Uiteraard bevatten de dadels (natuurlijke)suikers maar dat ik altijd nog beter dan de diverse suikers de op in de supermarkt te vinden zijn. Verse dadels mag dus wel en zoals alles met mate is, ook de dadels met mate. Blijf opletten dat je voeding blijft afwisselen zodat je niet te veel van één soort binnen krijgt.

De dadels hebben goede gezonde eigenschappen zoals antioxidanten maar de dadels zijn ook rijk aan;
– vitamine A;
– vitamine B;
– vitamine C;
– ijzer;
– magnesium;
– mangaan;
– fosfor;
– calcium;
– zink;
– koper
Daarnaast zijn de dadels goed voor de botten, als energiebooster, goed voor het hart, de stoelgang en hebben ze een ontnuchterend effect wanneer je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken 😉
Op de verpakking van de Albert Heijn (verse) dadels staat aangegeven dat 100 gr. dadels 60 gr. aan koolhydraten bevatten. Je zal vast denken, wat veeeel voor maar 12 dadels! Maar vergeet niet dat het langzame koolhydraten zijn. Het zijn de koolhydraten die gedurende de dag door je lichaam worden opgenomen en niet direct worden omgezet tot suiker en van suiker naar vet.

In een interessant gesprek met een specialist kwam duidelijk naar voren dat we als mens niet veel koolhydraten nodig hebben. Belangrijker is dat we bouwstoffen binnen krijgen zoals eiwitten voor de spieren en hersenen. Hierover later meer.

PicsArt_05-04-03.39.37

Bronnen:
– Wikipedia
– mens-en-gezondheid.nl


12 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s