TLC S1. – Afl. 4 The Food Hospital

In de 4e aflevering heeft The Food Hospital het onder andere over;

  • Jicht
  • depressie
  • Eczeem en obesitas
  • Ondervoeding
  • Detox dieëten


Jicht

Jicht is een vorm van artritis. Het is een aandoening die vooral voorkomt bij oudere mensen, maar in dit geval gaat het nog om een jongeman die er al mee te maken heeft. Wanneer je ermee te maken hebt zal je vooral last hebben van;
– ernstige pijn
– zwelling in de gewrichten
– huid irritatie

Wanneer je lichaam in goed gezondheid verkeerd moeten je nieren ervoor zorgen dat de chemische stof urinezuur wordt afgebroken, wanneer je last hebt van Jicht of als je lichaam te veel urinezuur aanmaakt en niet afgebroken kan worden door je nieren, gaat het zich ophopen in het bloed en ontstaan er ontstekingen op de gewrichten die van kwaad tot erger kunnen worden.

Jicht gaat soms gepaard met andere lichamelijke aandoeningen of klachten die je soms niet eens door hebt. In dit geval speelt een te hoge cholesterol een rol. Daarbij kan een hoge urinezuur ontstaan door het eten van verkeerd voedsel.

Bij The Food Hospital gaan ze kijken of ze het op een natuurlijke manier kunnen onder controle kunnen krijgen in plaats van medicijnen. Ook in dit verhaal komt naar voren hoe moeilijk wij mensen het vinden om ons eetpatroon aan te passen.

Na 12 weken hopen ze op goed resultaat…


Depressie

Wanneer iemand last heeft van depressie zijn er een aantal syptomen, onder andere;
– stemmingswisselingen
– slapeloosheid
– slechte concentratie
– laag zelfbeeld
– verminderde sexuele opwinding

Wanneer iemand de diagnose ‘depressief’ krijgt, wordt over het algemeen antidepressiva voorgeschreven om hiermee de stemmingswisselingen onder controle te krijgen. Bij het vaststellen van een depressie dien je een vragenlijst in te vullen. Aan de hand van de scores kan er gezien worden in hoeverre je last hebt van een depressie en in welk stadium van de depressie je zit.

Ze gaan bij The Food Hospital kijken hoe ze haar kunnen helpen om haar depressie te reduceren aangezien het ook een direct gevolg is door haar overgewicht waar ze erg mee worstelt. Echter is het wel belangrijk dat ze de focus niet leggen op het afvallen, maar echt alleen op de depressie.

Het is wetenschappelijk bewezen, dat wat wij eten effect heeft op de mentale gezondheid. Wat erg goed helpt bij het krijgen van positieve en goede stemmingen en om serotonin een boost te geven zijn onder andere;
– eieren
– bruine rijst
– kip
– kaas
– vette vis

Het gaat eigenlijk allemaal om dat ene stofje Serotonine waardoor er meer geluk en een beter humeur ontstaat.

Na 10 weken komt ze terug om te evalueren over haar nieuwe voedingspatroon en of het de juiste effecten heeft. Aan de hand van een nieuw vragenlijst hebben ze haar oude score en nieuwe score naast elkaar gelegd, de uitslag is verbazingwekkend…!

Overgewicht en chronische eczeem
De oorzaak van eczeem is onbekend maar over het algemeen staat het in relatie met stress. In dit geval heeft het te maken met stress die de man ervaart door zijn gewichtstoename. De stresslevel gaat omhoog, waardoor eczeem kan onstaan en kan de klachten kunnen toenemen.

Het is dus van belang om zijn eetpatroon aan te passen waardoor hij zijn gewicht en eczeem kan aanpakken. Voordat ze überhaupt een eetplan opzetten, moet er gekeken worden naar het gewicht, vetpercentage, BMI enz. De hoogte van zijn BMI was een shock en heel erg confronterend voor Tristan. Als hij er nu niet iets aan doet…

Bij zijn voedingsplan horen onder andere de ingrediënten zoals;
– olijfolie
– noten en zaden
– groenten en fruit
– vette vis
– gember

Ondanks dat het altijd weer moeilijk is om een eetpatroon te veranderen is het in dit geval noodzakelijk. Dat geeft in de meeste gevallen toch weer net dat beetje extra motivatie die je nodig hebt om te beginnen en tja, als je eenmaal begint en je beter voelt waarom zou je dan stoppen?

Na een aantal weken volgt het resultaat en ziet Tristan in waarom het van belang is om een ander eetpatroon te hebben.


Ondervoeding
Suzi eet al een aantal jaar alleen nog maar pannenkoeken en chocolade en heeft bij ander eten last van misselijkheid waardoor ze het niet meer eet.

Het is een aandoening waarbij je selectief gaat eten. Het kan vanuit het niets ontstaan. De aandoening valt niet onder eetstoornis, maar slectief eten kan heel beperkend zijn. Je kan onder ander last krijgen van;

  • misselijkheid
  • gewichtsverlies
  • overgeven
  • angst
  • depressie

Suzi zou graag samen met haar gezin weer willen eten en ziet elke dag als een gemiste kans om dat samen met haar gezin te doen. Ze heeft al meerder testen gehad om er achter te komen waar haar selectieve eetgedrag vandaan komt, maar helaas is daar niets uitgekomen.

Bij The Food Hospital zien ze direct welke tekorten ze heeft door haar selectieve eetgedrag. Aan de hand van het langzaam introduceren van ‘nieuw’ eten willen ze Suzi weer het vertrouwen teruggeven dat bepaald soort eten lekker is en er niet selectief in hoeft te zijn. Maar aangezien ze al jaren op pannenkoeken en chocolade leeft zal dat een flinke klus zijn. Daarom is het van belang om het met kleine stapjes heel rustig aan te pakken.

Na een aantal weken komt ze terug om de resultaten te bespreken. Zou het haar gelukt zijn?!

Detoxen 
Er gaan veel verhalen in de rondte over detoxen. Zijn deze extreme dieëten wel goed? Of is het gewoon een commerciële grap? Waar uiteraard veel mensen een zwak voor hebben omdat we over het algemeen horen dat we via detox, afvalstoffen uit ons lichaam krijgen (die we weliswaar door water drinken al kunnen afvoeren).

De specialist geeft aan dat er één specifiek ingrediënt terug komt in alle detoxproducten en als je hoort wat het is klinkt het best logisch.

Maar de grote hamvraag is: Hebben we detox écht nodig?! Ze geven in de aflevering antwoordt!


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s