Kerstdagen komen eraan!

on

En wat ga jij eten? Het blijft altijd een uitdaging wat je gaat doen met het eten. En dan vooral is het moeilijk om alle verleidingen te weerstaan. Het begint eigenlijk al een beetje wanneer Sinterklaas aanbreekt. De pepernoten vliegen je om de oren terwijl het nog zomer is! Dan moet je wel echt even discipline hebben en dat is vrijwel voor iedereen lastig. Ook de folders staan van voor tot achter bomvol met lekkers en de ene heeft nog exclusievere producten dan de ander. Dat is de kracht ook van de producten. Het hele jaar door kun je dat niet kopen en nu met de feestdagen ineens wel! Daardoor ben je ook nog eens sneller geneigd om meer te kopen omdat veel mensen (waaronder ikzelf) niet kunnen kiezen! Gelukkig zijn er bijna vier dagen waarover je het kunt verdelen… dag 1 is kerstavond, dag 2 is 1e kerstdag, dag 3 is 2e kerstdag en dag 4 is voor heel veel mensen 3e kerstdag.

EETMOMENTEN
Je hebt kerst dan verdeeld in 4 dagen en dan kun je die dagen ook nog verdelen in diverse momenten. Je begint met een ontbijt of misschien een brunch. Wanneer je een lekker ontbijtje doet, heb je ook nog een lunch moment, daarna een borrelmoment en daarna het avondeten met dessert (die mag je niet vergeten!). Oh en niet te vergeten het koffiemomentje in de avond met… wat lekkers erbij. Maar wacht… volgens mij heb je ook nog het avondmomentje waarin je trek hebt in iets zoutigs na vaak al dat zoet, later in de avonduurtjes. Bij de gedachte alleen al zit ik al best vol met mijn maagverkleining, jij?
Je kunt wel een eetmoment uitstellen en dat is wanneer je kiest voor een lekker brunch. Je eet dan wat later in de ochtend, vroeg in de middag en daarnaast kun je heerlijk natafelen en steeds wat eten, waardoor je ook sneller doorhebt wanneer je ‘lekker’ vol zit en jezelf dus niet te vol eet.
Probeer dan niets tussendoor te eten en kijk of je het zonder een borrelmomentje kunt doen, zodat je voor het avondeten ruimte genoeg hebt, om daar heerlijk van te kunnen genieten. Om nou met een volle maag aan het avondeten te gaan beginnen lijkt me al helemaal niet lekker!

BALANS
Maarja, wat ga je nu eten? Als je echt wilt blijven opletten met wat je eet dan is het goed om een balans te zoeken tussen koolhydraten en koolhydraatarm, suiker en vetten. Als je normaal laag in koolhydraten zit in je dagelijkse routine, dan is het verstandig om hier niet al te veel in af te wijken. Doe je dit wel, dan kun je daar last van krijgen door een opgezette buik of doordat je stoelgang ineens van slag is. Dit geldt ook voor suikers en vetten. Wanneer je normaliter hier niet veel van eet, is de kans erg aannemelijk dat je hier last van kunt krijgen.

MENUVOORBEELD
Ben je nu echt het spoor bijster wat te doen, dan zou je een voorbeeld kunnen volgen van onderstaande menu ideeën. Het zit hem vooral in het verdelen van de koolhydraten en suikers. Daarnaast is het een bijkomstigheid(je) dat je dan ook niet gaat overeten, omdat je denkt dat je het hele jaar moet inhalen ;-).

MENU 1
Ontbijt: Yoghurt met koolhydraatarme granola en vers fruit of een smoothie
Lunch: Lekkere broodjes met gezond beleg afwisselend met zoet beleg, zelfgemaakte kerststol
Borrel: Borrelplankje met (vegan)kaasjes, stroop/mosterd, ongezouten nootjes en rode druifjes
Avondmaal: vooraf: soep met focaccia of soepstengels, hoofdgerecht: groente met (vegetarisch) vlees (de aardappeltjes achterwegen laten)
Nagerecht: homemade ijs met vers fruit

Mini uitleg
Ontbijt: Koolhydraatarm
Lunch: Koolhydraten en wat meer suikers door het type beleg
Borrel: afhankelijk van de type vegan kaasjes, koolhydraatarm
Avondmaal: Zonder de aardappels koolhydraatarm, met aardappels koolhydraatrijk

MENU 2
Brunch: Broodjes uit de oven met gezond beleg afwisselend met zoet beleg
Koffie: Koffie of thee met wat lekkers erbij (het liefst zelfgemaakt, koolhydraat-/suikerarm)
Avondmaal: Gourmet met groente, het liefst zonder (stok)brood
Nagerecht: Trifle met (vegan) yoghurt, (vegan) vanille yoghurt, geroosterde nootjes of granola met een toefje (vegan) slagroom.

Mini uitleg
Brunch: Koolhydraten en wat meer suikers door het type beleg
Koffie: Indien zelfgemaakt en laag in koolhydraten en suikers, koolhydraatarm
Avondmaal: Zonder stokbrood is het koolhydraatarm en met stokbrood is het koolhydraatrijk
Nagerecht: Zit er een beetje tussenin. Afhankelijk van het type yoghurt en granola dat je gebruikt.

MENU 3
Ontbijt: Diverse broodjes met gezond beleg afwisselend met zoet beleg, vers fruit, enz
Lunch: Winterse salade met bijvoorbeeld babyspinazie, geroosterde pompoen (vegan) geitenkaas en geroosterde zonnebloem-/pompoen pitjes
Borrel: Zelfgemaakte tortilla chips (het liefst gemaakt met koolhydraatarme wraps) met een homemade dipsausje
Avondmaal: vooraf: (bieten) carpaccio, hoofdgerecht: (vegetarische/vega) rollade met vulling en gepofte aardappel uit de oven of aardappelkroketjes uit de oven
Nagerecht: Sorbet ijs

Mini uitleg
Ontbijt: Koolhydraten door de broodjes
Lunch: Koolhydraatarm
Borrel: Afhankelijk welke wraps je gebruikt, koolydraatarm
Avondmaal: Met de aardappeltjes, koolhydraatrijk
Nagerecht: Afhankelijk van het merk of wanneer je het zelf maakt, koolhydraatarm

Zo heb je tal van manieren hoe je het kunt delen, kun je het patroon een beetje volgen? Je ziet een verdeling in wanneer je wel of geen koolhydraten moet gaan eten. Zo blijft het een beetje in balans en zul je niet meteen een overdaad aan koolhydraten en suikers binnenkrijgen. Vergeet ook niet dat je verschil hebt tussen snelle en langzame koolhydraten (goede en slechte soorten).

Mocht het je allemaal niet uitmaken en van die 4 dagen een vreetfestijn wilt maken, ook prima! Zolang je daarna weer oppakt waar je voor de kerst gebleven bent, anders is het einde zoek.

Geniet van de feestdagen, ook al zijn ze raar en zonder je hele familie, vrienden en kennissen. Soms moet je zelf de vlaggen ophangen om er een feestje van te maken.

🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s