ROSEMARY • THUMBPRINTS

koekjes van zoeteaardappelmeel? Ja! Nee..Ja echt! Ben je een hartige eter en gek op de combinatie zoete aardappel en rozemarijn? Dan is dit het perfect koekje voor jou!

Ik heb er wel voor gekozen om het super simpel te houden en weinig andere kruiden of toestanden er aan toe te voegen. Want zodra je het koekje eet is de na-smaak heel duidelijk; zoete aardappel met rozemarijn, lekker voor de hartige trek.

Ingredienten

 • 200 gr. zoete aardappelmeel
 • 90 roomboter
 • 50 gr. rijstsiroop
 • 2 eieren
 • 1 eetlepel bakpoeder
 • snufje fijn zeezout
 • 2 theelepels gedroogde rozemarijn + extra voor bovenop
 • *optioneel geraspte padano kaas naar smaak

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische stand) en zet alvast een bakplaat klaar met een velletje bakpapier.

Klop de boter met een mixer een beetje romig en voeg de 2 eieren en de rijstsiroop toe. mix het door. Niet in paniek raken als er klontjes ontstaan, dat gaat weg zodra je de meel eraan toe gaat voegen.

Even een kleine heads-up over het meel, wees niet zo enthousiast, net als ik, om het meel in één keer er aan toe te voegen, want het stuift verschrikkelijk! Het sloeg bij mij op mijn keel en pas na het nodige gehoest en geproest kon ik weer door!

Weeg de meel, bakpoeder en een snufje zout af in een mengkom en schep de helft van de droge ingrediënten lepel voor lepel toe aan het botermengsel. Je zal merken dat het beslag stugger gaat worden en dat is een teken om de rest met de hand te gaan kneden. Voeg de andere helft voorzichtig toe en kneed het goed door. Voeg de rozemarijn en de *geraspte pedanokaas toe en kneed het nog even kort door.

Nu het deeg klaar is kan je gaan nadenken over hoe jij het koekje wilt maken? Wil je er een Thumbprint van, dan is het een kwestie van balletjes rollen, een beetje plat duwen in je hand, op de bakplaat leggen en met je duim in het midden plat duwen. Bevochtig het midden met een klein beetje water en sprenkel wat van de gedroogde rozemarijn kruiden erin.

Wil je er graag koekjes van uitsteken? Dan is dat geen enkel probleem. Het deeg brokkelt wel een beetje dus is het handig om steeds een stukje deeg met de deegroller plat te rollen. Zorg er voor dat de koekjes niet dikker zijn dan ongeveer een halve centimeter steek er een paar koekjes uit en doe de restjes weer bij een nieuw bolletje deeg. Herhaal dit totdat het deeg op is. Besprenkel de koekjes met een beetje water en strooi de gedroogde rozemarijn er overheen. Het water zorgt ervoor dat de rozemarijn blijft plakken aan het koekje.

Zet de uitgestoken koekjes voor ongeveer 30 minuten in de koelkast, zodat het bij het bakken z’n vorm behoudt. Dit is niet nodig bij de Thumbprint koekjes. Die kan je direct afbakken in het midden van de oven voor ongeveer 25 á 27 minuten tot ze goudbruin zijn. Om te controleren of ze goed zijn, kijk dan even aan de onderkant van het koekje. Zo kan je in de gaten houden dat ze niet te hard gaan en straks de onderkant te donker is. Hetzelfde geldt voor de uitgestoken koekjes.

Haal ze uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.
De koekjes worden uiteindelijk aan de buitenste rand wat knapperiger en binnenin wat meer chewy. Het klopt ook wel dat het koekje wat ‘taaier’ is. Als ik er frietjes van maak, uit de oven, zijn ze ook altijd wat slapper dan ‘gewone’ friet en wat taaier. Ik denk dat het te maken heeft met het type soort groente, waardoor het ook in het koekje ontstaat.

PicsArt_05-12-02.48.26

Tip:

Bewaar de koekjes in een glazen pot. Het is mij opgevallen dat koekjes in een glazen pot langer en beter houdbaar zijn.

Variatie tip:
Wil je niet 100% zoete aardappelmeel gebruiken? Probeer dan de combinatie 50% zoete aardappelmeel en 50% spelmeel of speltbloem. De roomboter kan je vervangen door bijvoorbeeld kokosolie.


🖤

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sonja schreef:

  Het klinkt lekker!

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   De smaak is even wennen, maar als je eenmaal minder suiker eet en een hartige eter bent komt dat wel goed 🤗

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s