Laurier Drop = o.a. zonder suiker

Suikervrij | Vegan | Glutenvrij

Wacht even voordat je weg wilt klikken. Je zult namelijk vast denken ‘ieuw’ pure smaak van laurier zonder toevoeging van suiker, wat heftig. Maar (ik vind) het niets dan minder waar dat dit snoepje een goed alternatief is wanneer je ‘zonder zoet’ wilt leven. Iedereen, ja echt iedereeeeen heeft crafings. Als degene zegt van niet dan kun je dat zeker in twijfel nemen. Wij zijn nou eenmaal zo geprogrammeerd. Het andere is nu juist, wat doe je er mee? Geef je er aan toe, of blijf je volhouden en geef je er niet aan toe. Lastig hé? Maar een geruststellend feitje, het geeft niet als je af en toe eraan overgeeft. Er zitten alleen wat but’s and if’s aan, daar vertel ik meer over in ‘Cheat-day’.

DROP!

Voor iemand die geen snoepjes eet, is dit af en toe echt heel lekker! Ohkey je kunt er niet echt lekker op kauwen zoals op zachte dropjes maar het is super lekker om even op te sabbelen en te genieten van de drop smaak.

Ook de voedingswaarde zijn prima in orde, per 100 gram bevat het:

 • Energie: 1294 kj – 304 calorieën;
 • Vet: 0;
 • Waarvan verzadigd: 0;
 • Koolhydraten: 66,7 gram;
 • Waarvan suikers: 1,6 gram;
 • Vezels: 6,7 gram;
 • Eiwitten: 9,4 gram;
 • zout: 0,75 gram.

Dit (harde) dropje is gemaakt met zoethoutwortelextract. Over het algemeen worden de dropjes gemaakt van het wortelsap uit de zoethoutplant. De zuivere vorm heet blokdrop en de blokdrop is een deel van het ingrediënt als er drop wordt gemaakt. We weten niet beter dan dat drop echt typisch Hollands is maar het is ook populair in Scandinavische landen en Noord-Duitsland.

Nu zou je denken dat Holland het dropje heeft uitgevonden, maar voor zover ik kan terugvinden is het een Italiaan, genaamd Giorgio Amerelli, die erin slaagde om (in 1731)  het sap van de zoethoutwortel te verwerken tot drop! Daar gaat je hele denkbeeldige-Holland-heeft-drop-uitgevonden-gedachte! Hahaha.

Maar hoe dan?
Nou de zoethoutwortels worden van de struik afgeknipt, in de zon gedroogd, gemalen en met water tot een pap gemaakt. Daarna wordt het gefilterd en ingedikt tot een blokdrop. Hierna is het aan de fabrikanten wat ze ermee gaan doen. Over het algemeen krijgen we dan een dropje dat we allemaal kennen. Een zacht kauwbaar dropje met toevoegingen zoals suiker, gelatine of Arabisch gom, zout, verdikkingsmiddelen, glansmiddel, enz, enz.

picsart_04-16-08.10.44.jpg

Gezondheidsnadelen?
In het zoethoutextract zit Glycyrrizine(1). Dit zuurtje zorgt bij hoge hoeveelheden ervoor dat je een verhoogde bloeddruk kunt krijgen. Bij 95 mg aan glycyrrizinezuur of meer per dag treedt dit effect op. Bij drop met een gemiddeld percentage van 0,1%. Dit komt dus overeen met het eten van 95 gram drop per dag.

Door een enzym in de glycyrrizinezuur remt het de #moeilijkwoord: 11-beta-hydroxysteroïddehydrogenase. Deze is verantwoordelijk voor de omzetting van actief cortisol naar inactief cortison. Hierdoor ontstaat er een remming en zorgt het ervoor dat de hoeveelheid cortisol in de nieren stijgt, wat direct weer zorgt voor het vasthouden van zout en dus leidt tot een verhoogde bloeddruk en een verlaagde Kaliumgehalte.

Cortisol = een hormoon dat wordt gemaakt in de bijnierschors uit cholesterol. Het speelt een rol bij:

 • vertering van voedsel
 • slaap-waakritme
 • afweersysteem

Cortison = een natuurlijk steroïdehormoon (groep hormonen) dat in de lever wordt omgezet in het natuurlijke bijnierschorshormoon hydrocortison (Cortisol)

Wanneer je een te hoge bloeddruk hebt, kun je het beste zoethoutwortel (drop) vermijden. Wanneer je dus een te lage bloeddruk hebt is het niet erg om wat meer zoethoutwortel (drop) te eten zodat je de bloeddruk wat kunt verhogen.

Overige risico’s en bijwerkingen van zoethoutwortel
Men mag nooit buitensporige hoeveelheden zoethout in voedsel of supplementen gebruiken. Wanneer je een hoge bloeddruk of lage kaliumspiegel hebt moet je zoethoutsnoepjes en glycyrrhizinsupplementen volledig vermijden. Grote hoeveelheden glycyrrizine in combinatie met een lage kaliumspiegel veroorzaakt bijwerkingen zoals;

 • abnormale hartritmes
 • congestief hartfalen (bloed pompt niet goed in het lichaam rond)
 • loomheid
 • zwelling

Ben je zwanger?
Eet dan absoluut geen grote hoeveelheden (liever helemaal geen) zoethout of zoethoutwortel supplement. Het schaadt namelijk de ontwikkelende hersenen van de foetus, wat later tot cognitieve problemen leidt. Daarnaast kan het mogelijk ook leiden tot vroeggeboorte van de baby. Wat op lange en korte termijn gevolgen kan hebben voor de gezondheid van het kind.

Zijn er ook nog positieve gezondheidsvoordelen?
Nou, dat had ik niet meer verwacht na het vinden van bovenstaande informatie, maar er zijn wel degelijk voordelen bij het eten van zoethoutwortel oftewel glycyrrhizine (2). Echter is het wel aan te raden om je dokter te raadplegen wanneer je last hebt van onderstaande aandoeningen en het wilt laten behandelen.

 • Hepatitis C: Glycyrrhizine heeft een antimicrobiële werking tegen hepatitis C in celmonsters, er wordt gewerkt aan toekomstige behandelmethodes;
 • Huidontsteking: zoethout is mogelijk effectief in het behandelen van de chronische huidziekte eczeem door zoethout met een huidvriendelijke gel, zoals aloë-vera te mengen;
 • Huidinfectie: zoethoutwortelextract is effectief tegen bacteriën die de huid infecteren. Denk aan cellulitis, ontsteking van haarzakjes, krentenbaard;
 • Keelpijn: Mensen met ‘gewone’ keelpijn kunnen hiervoor losse zoethoutwortel oplossen in heet water en als zoethoutthee opdrinken;
 • Maagklachten en/of zweren: een vloeibaar zoethoutextract toevoegen aan een drank of onder de tong nemen behandelt maagzweren of maagproblemen. Het vermindert misselijkheid, maagpijn en brandend maagzuur;
 • Tandbederf: zoethout helpt mogelijk bij het doden van bacteriën in de mond die tandbederf veroorzaken. Ze zijn dit nog aan het onderzoeken.

Mijn conclusie

Tja, eigenlijk zoals zoveel van mijn conclusies. Eet er niet te veel van! En wanneer je het niet mag eten het ook echt daadwerkelijk niet eten en vermijden. Ik weet het, het klinkt zo lekker simpel en dat is het niet altijd.
Net als voor me geldt dat ik niet veel suiker mag eten i.v.m. mijn maagverkleining en op advies van de dokter. Dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat ik me daaraan houdt. Aangezien ik geen verhoogde bloeddruk heb, zelfs een iets te lage bloeddruk, mag ik het wel eten.

Voor mij is het dus een goed alternatief en ik gebruik het ook nog eens in mijn baksels. Niet alleen omdat het ook wat gezondheidsvoordelen heeft, maar ook omdat het gewoon super lekker is! Probeer maar eens de ‘Choco sweet tooth balls‘. Heerlijk!

Sweet Tooth Balls


🖤

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Gerry van den Elzen schreef:

  Hallo Jolijn, kun je me een richtlijn geven over het aantal laurier stukjes dat je per dag moet nemen tegen maagklachten?

  Met vriendelijke groet,

  Gerry van den Elzen

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Lieve Gerry,

   Dank je wel voor je bericht en sorry voor mijn late reactie. Ik begrijp uit je reactie dat je regelmatig last hebt van maagklachten. Ik ben natuurlijk geen dokter, maar heb even rondgekeken hoe het nu zit met maagzuur-/pijn en zoethout. Nu kun je deze snoepjes gebruiken om de maagpijn af te remmen, maar naar mijn mening heb je er dan zo ontzettend veel voor nodig voordat het enig effect heeft.
   Pure zoethoutwortelEXTRACT is een goed middel tegen maagpijn. Dit extract is verwerkt in o.a. kauwtabletten met een dosering van 121 mg of zelfs 7600 mg per tabelt. Let op! Raadpleeg wel altijd je arts voordat je zelf gaat suppleren.

   Kijk ook goed naar wat je eet en of je eventueel (onbewuste) stress/spanning ervaart of dat het misschien iets medisch is. Het kunnen diverse oorzaken zijn, welke vaak lastig te vinden zijn.

   Hopelijk kom je een stukje verder in jouw zoektocht 😊

   Liefs,
   Jolijn

   Like

   1. Gerry van den Elzen schreef:

    Hoi Jolijn, dit was voor iemand in Rusland. Een jong meisje. Ik heb in december een aantal potjes(30) opgestuurd in de hoop dat ik haar kon helpen en idd ze is er blij mee want het schijn te helpen.
    Mijn schoonmoeder nam vroeger deze drop omdat ze altijd last had van haar maag. Ikzelf heb daar gelukkig nooit last van.
    Groet Gerry

    Like

   2. Jolijn Evers schreef:

    Oh wat ontzettend lief dat je haar wat doosjes hebt gegeven en haar zo hebt kunnen helpen! Het is fijn dat je er zelf gelukkig geen last van hebt.

    Goed om te weten dat de dropjes, zelfs in kleine hoeveelheden, toch effect hebben op de maag. Het blijft altijd bijzonder hoe ons lichaam op voeding reageert 😊.

    Liefs,
    Jolijn

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s