Mijn haat – liefde verhouding met WATER

Een zonnesteek? tssss…stel je niet zo aan joh. Ja, dat zou je denken ja! Wauw wat heb ik het allemaal onderschat. Ik heb onderschat hoe freaking belangrijk water (vocht) ook voor je is in combinatie met andere factoren.

Tijdens tweede Paasdag zijn we niets vermoedend naar het strand gegaan, zoals we wel vaker doen. Rugtas mee met eten en drinken, handdoekje, zonnebrand, mezelf ook alvast ingesmeerd en gaan met die banaan. Ik had een korte broek aan met een tanktop en een vestje. Mensen die mij kennen weten dat ik het heel erg snel koud heb en ook op het strand stond er voor mij nog een fris windje. We hadden daarom een plekje bij de duinen gezocht zodat we een beetje uit de wind zouden zitten en ik wat kon opwarmen.

PicsArt_04-29-03.30.34.jpg

Tijdens het lopen over het strand heb ik 2 broodjes gegeten en als laatste een energy balletje. Maar, achteraf gezien, viel het balletje niet zoals voorgaande dagen. Ik voelde het balletje meer aanwezig in mijn maag. Heb je een maagverkleining dan begrijp je exact het gevoel! Het viel gewoon niet echt helemaal lekker. Maar eigenlijk had ik er niets achter gezocht en dacht ik dat ik het misschien toch te snel gegeten had? Normaliter halen we ook een suikervrij Mango ijsje bij de ijssalon in Wijk aan zee, maar naast dat het wat aan de drukke kant was en we optijd thuis moesten zijn omdat mijn vriend moest werken, had ik er ook niet echt ruimte voor in mijn maag omdat het balletje zo gek viel.

Tijdens de terugrit heb ik wat slokjes water gedronken, niet erg veel omdat mijn maag het niet echt toeliet. Eenmaal thuisgekomen nog wat boodschapjes gedaan, al het zand van me af gedoucht, mijn vriend is gaan werken en ik heb, zo rozig dat je maar kan zijn na het strand, lekker tv gekeken en gehangen op de bank. Ik heb werkelijk geen idee wat ik als avond eten heb gegeten, ik weet nog wel dat ik laat in de middag wat zoute chipjes heb gegeten (dat is de enige chips cheat die ik mezelf geef in de zomer) en later op de avond toen ik al in bed lag nog een kopje thee bij het Netflixen genomen… en daar ging het fout…

Het ging echt niet goed. Ik wist niet wat me overkwam. Ik nam één slokje, werkelijk waar één slokje thee en ik werd niet goed. Als je vaker ziek bent geweest dan voel je het gevoel van overgeven aankomen. Ik wist dat ik snel moest zijn en een spuugbakje erbij moest pakken, want dit gaat niet goed.

Zo heerlijk gênant om erover te vertellen, maar iedereen heeft het wel een keertje meegemaakt en zal voor velen alleen maar herkenbaar zijn. Ik ben zo snel mogelijk naar de badkamer gegaan en heb op de wc gezeten met het spuugbakje erbij. Ik kon niets meer binnenhouden. Het hele vreemde alleen is dat ik wel heb overgegeven (hier heb ik altijd een angst voor omdat het zo ontzettend veel pijn doet) maar er kwam geen eten uit. Maar alleen speeksel, ook niet echt gal. Dat is vreemd. ALS ik ziek ben en het is bijvoorbeeld griep dan komt het eten er ook uit, dus dat was vaag.

“Ik was op een gegeven moment ook echt K.O.”

Zodra ik het gevoel had dat ik niet meer moest ben ik weer in bed gekropen, maar ik ben echt heel vaak op en neer geweest van de badkamer naar mijn bed. Ik kreeg het heet, ik was aan het gloeien als een gloeilampje en zweten dat ik deed, ik kreeg ook een gehaaste snelle hartslag. Daarnaast kan ik me ook nog herinneren dat ik heel veel hoofdpijn had, duizelig en druk op mijn hoofd voelde. Ik bedacht dat het wel zou komen door het overgeven en dat het wel weer over zou gaan als ik me wat beter zou voelen. Ik voelde me slap, futloos en heel erg moe en kreeg spierkramp, hmmm vreemd maar oké dat kan. Het slap en futloos voelen door het overgeven en niets meer binnen kunnen houden dat begrijp ik, maar dat extreem vermoeide gevoel en spierkramp bij mijn knie kon ik niet plaatsen en herkende ik ook niet. Ik was op een gegeven moment ook echt K.O.

Achteraf vertelde mijn vriend mij dat ik hem over de telefoon heb gesproken en dat ik met een dubbele tong sprak en verward was. Ik kan me dat hele telefoongesprek niet eens herinneren! Dat vind ik echt eng. Wat ik nog wel weet is dat ik mijn collega’s appte dat ik me niet goed voelde en niet wist of ik de volgende dag aanwezig zou zijn, maar wat daarna allemaal gebeurd is… ik heb werkelijk geen idee.

We denken dat ik echt van geluk mag spreken, want pas later realiseerde we dat we hiermee naar de eerste hulp hadden gemoeten. Het was een heftige zonnesteek. Als we naar de eerste hulp waren geweest dan hadden ze een infuus gezet met water en een zoutoplossing en dan zou het lichaam veel sneller vocht opnemen dan dat ik het zou drinken. Binnen 15 minuten tot 30 minuten kan je via een infuus al 2 liter vocht binnen krijgen, nou ik kan je vertellen dat ik dat met drinken niet naar binnen krijg met mijn maagje hoor!

Ik heb de symptomen die ik had op een rijtje gezet;

 • Braken / overgeven
 • futloos / slap / extreem vermoeid
 • bleek
 • verward / geen concentratie
 • hoofdpijn / druk op het hoofd
 • duizelig / evenwicht kwijt
 • zweten
 • gloeien
 • snelle hartslag
 • spierkrampen
 • misselijk
 • moeite met slikken / pindaatje voelen

Echter had ik ook last van darmloop en dat was dan weer vreemd, omdat het niet echt bij een zonnesteek hoort. Ik ben ook de dag erop niet naar mijn werk gegaan. Na een vreselijke nacht, waarbij ik constant wakker werd van de misselijkheid, het spugen en vreselijk zweten. Mijn hele bed was drijfnat (en dat zegt een koukleum) dan weet je dat het niet goed is.

Ik heb wel altijd een trucje om mezelf ervan te overtuigen om echt niet naar mijn werk te gaan, ik ben namelijk geneigd om wel te werken terwijl het verstandig is van niet. Maar dat is om gewoon mijn wekker te zetten, douchen, aankleden en te gaan ontbijten. Maar ik kwam niet erg ver. Bij het douchen voelde ik me alweer duizelig en de druk op mijn hoofd was niet te harden. Ik ging ook weer heel erg zweten en mijn huid ging weer gloeien, ik ben toch wat gaan eten, beschuitje met wat boter en suikervrije jam, maar dat had ik beter niet kunnen doen want dat kwam er weer uit. Goed, ik had niet veel meer nodig om mezelf ervan te overtuigen dat ik beter kon uitzieken.

De eerste dagen heb ik super weinig gegeten, ik was misselijk en vond het belangrijker om nipjes water te drinken. Maar sjesus wat was dat lastig! Ik kon ook geen geluid verdragen, ik had ondragelijke pijn in mijn hoofd. Ik denk dat het erg in de buurt komt bij mensen met clusterhoofdpijn. Het is niet te doen! Zelfs geen paracetamol. Ik werd daar alleen maar beroerder van. Ik bleef ook maar zweten en gloeien. Op een gegeven moment lag ik met een koud washandje op mijn hoofd, coldpress in mijn nek, natte theedoeken in mijn liezen met de ventilator erop om maar af te koelen. Het zag er heul charmant uit!
Oja, ook een hele belangrijke stap bij een zonnesteek, neem een koude douche en zorg dat er iemand bij is. Doe dit niet alleen, zeker niet wanneer je duizelig bent en je evenwicht niet onder controle hebt, zoals ik.

Ik merkte dat mijn lichaamstemperatuur langzaam aan wat begon te dalen evenals mijn hartslag, maar mijn verdomde misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en evenwicht… het bleef maar aanhouden. Nu zeggen ze dat een heftige zonnesteek een paar dagen kan aanhouden. Maar toch vertrouwde ik het niet helemaal.

Maandagavond begon alles, woensdag contact gehad met de huisarts, bij geen verbetering donderdagochtend bellen om langs te komen, na een paar onderzoeken door de huisarts uiteindelijk een doorverwijs naar het ziekenhuis voor bloedonderzoek en urine en vrijdag de uitslag.

“Op dokters advies: zoute chips en Coca Cola
(voor mij dan zonder prik)”

Uitslag: 100% goed. Caramba! Waarom als ik mij zo ziek voel is mijn bloed en urine goed? Ik snapte er helemaal niets meer van, er zou toch iets buiten balans moeten zijn? Tuurlijk was het een opluchting want alles was goed, ik ben gezond, zoals altijd mijn bloeduitslagen zijn, maar ik voelde me alles behalve dat! Conclusie van de huisarts is dat ik blijkbaar een combinatie heb gehad van een heftige zonnesteek en buikgriep. Ach dan heb ik het maar meteen allemaal gehad ook. Haar advies was dan ook doorgaan met wat ik al deed. Rusten, vocht en zout tot mij nemen. Nou en dat was feest hoor, zoute chips en cola (zonder prik) SUPER TEGEN mijn principes maar liever dat en beter worden dan eigenwijs zijn en me slecht blijven voelen. De Coca Cola zorgde ervoor dat de misselijkheid afnam en de zoute chips zorgde ervoor dat ik vocht vasthield. En ik wil het liever via voeding binnen krijgen dan dat ik het via een medicinaal ORS drankje zou moeten binnen krijgen.

PicsArt_04-29-03.45.09.jpg

Het is nu inmiddels een week later en ik heb een verschrikkelijk treurige week achter de rug, nauwelijks tot niet op mijn telefoon gekeken, weinig tv, donkere slaap-/woonkamer, weinig geluid, niet naar buiten geweest en veel geslapen overdag, wat voor mij ook best uniek is.

Ik merkte aan mezelf dat ik me steeds ietsje beter begon te voelen, behalve dat ik nog steeds niet helemaal bij was, duizelig en nog steeds last van mijn hoofd had. En toen kreeg ik gisteren toch ineens een heftige pijnscheut in mijn linker deel van mijn hersenen! Auw. Ja, dat deed zeer! Auw. Echt vanuit het niets. Ik zat op de bank, er was geen aanleiding voor en kreeg een flinke pijnscheut.
Ik weet dat ik een Cyste in mijn hoofd heb maar volgens de huisarts moet dat geen kwaad kunnen. Ik kreeg wel het idee dat ik enige tijd later meer bij was, had ik die pijnscheut nodig? Ik heb de laatste dagen wel wat meer eiwitten voor mijn hersenen (ja er is verschil tussen eiwitten voor het hoofd en lichaam) genomen, maar zou dat het zijn?

Ik ben vandaag voor het eerst even naar buiten gegaan en een boodschapje gehaald bij de supermarkt. Sta ik midden in de winkel, weer een vreselijke pijnscheut in mijn hoofd. What the F* is that! Uit reflex greep ik naar mijn hoofd en dook ik een beetje ineen, maar zodra ik bewust werd van wat ik deed, is het toch weer lallalalalaa want je wilt niet aangekeken worden door mensen van ‘wat heeft die nou?’ Goed, boodschappen afrekenen en het liefst zo snel mogelijk naar huis.

Eenmaal thuisgekomen een beschuitje gesmeerd en achter de computer gekropen om mijn verhaal te typen, kan ik ook meteen checken hoe het gaat achter een computerscherm want ik zit voor mijn werk ook veel achter een scherm, maar ik merk dat ik nog niet de oude ben en nog steeds niet fit ben. Ik heb nog steeds last van veel druk op mijn hoofd en ogen, lettertjes dansen een beetje en last van duizeligheid. Zal er dan toch meer aan de hand zijn? Ik weet het niet. Ik ga ervan uit dat mijn huisarts het wel weet en heb er vertrouwen in dat ik mij na verloop van tijd beter ga voelen.
Morgen ga ik in ieder geval weer aan het werk, ik verveel me altijd dood als ik ziek ben, maar ik wist wel dat ik hieraan moest toegeven en mijn werk eventjes moest loslaten.


Mijn conclusie

Ja, ik weet dat ik lang van stof kan zijn en scrollend door mijn verhaal ben ik dat nu ook weer geweest, maar mijn conclusie is eigenlijk wel voor de hand liggend.

We are blessed with water so drink the water people,
so freaking important!

Hoe voorkom je een zonnesteek?

 • Bij de vroege voorjaarszon en in de zomer is het aan te raden om niet vol in de zon te zitten of in elk geval niet te lang. ik heb 2 dagen lekker lang in de zon gezeten en weinig tot geen vocht tot mij genomen. Niet doen dus.
 • Belangrijk is een zonnebril om je ogen te beschermen;
 • pet, hoedje of capuchon om de bovenkant van je hoofd te beschermen en koel te houden;
 • Zorg voor niet te veel fysieke inspanning bij te hoge temperaturen. Ook al staat er een fris briesje. Het briesje zorgde ervoor dat ik niet voelde hoe warm het was.
 • Zorg ook voor voldoende vocht. Ik kwam tijdens mijn huisartsbezoek erachter dat ik 2 dagen (waarvan ik nog weet) niet tot nauwelijks heb gedronken en dat ik eigenlijk ook niet meer wist wat ik de dagen daarvoor qua vocht binnen heb gekregen.
  • Heb je een beetje trek? Drink eerst wat water en bepaal daarna of je nog trek hebt, deze twee liggen nauw naast elkaar;
  • Zorg altijd voor een flesje water in je tas;
  • drink minimaal 1,5 liter vocht. Dit kan zijn water, thee, koffie, yoghurt, fruit, smoothie enz;
 • geen alcohol drinken;
 • zoek de koelte op;
 • draag lichte/luchtige kleding;

In mijn geval is het goed afgelopen maar ik vind dat het noodzakelijk is om te weten dat het hebben van een ernstige zonnesteek fataal kan aflopen, je kan epileptische aanvallen krijgen, je bewustzijn verliezen, en bij een hitteberoerte zelfs de dood tot gevolg. Heb je een vermoeden bel alsjeblieft 112 of ga naar de eerste hulp! Better save then sorry. Ik had met mijn griepachtige verschijnselen naar de eerste hulp moeten gaan, waarschijnlijk zat ik tegen een hitteberoerte aan en dat kan dus levensbedreigend zijn.

PicsArt_04-29-03.59.43.jpg

Ik denk dat ik een engeltje op mijn schouder had en op het nippertje niet mijn bewustzijn heb verloren door misschien wel de zoute chipjes die ik einde van de middag heb gegeten en dat beetje water dat ik toch nog heb gedronken onderweg terug naar huis.

Dat laatste is niet vastgesteld door een dokter omdat we te laat waren om naar de eerste hulp te gaan maar door alles wat we mee hebben gemaakt en hebben gelezen en gehoord weten ik en mijn vriend dat het een ernstige zonnesteek was, tegen een hitteberoerte aan. En mijn vriend zegt niet zo snel zoiets dus dat zegt juist heel veel.


Geschreven in 2018

De ‘kracht’ van water

Voordat ik een maagverkleining onderging, dronk ik 2 tot 3 liter water per dag. Ik had nooit door wat de kracht van water eigenlijk is, tot vandaag.

Ik liep er al een tijdje mee rond, ‘vage’ klachten, zelfs mijn dokter kon haar vinger er niet op leggen. Het werd ook steeds erger, ik had last van sufheid, extreme vermoeidheid, ik kon mijn ogen op een gegeven moment niet eens meer openhouden. Duizeligheid, met het gevoel dat ik elk moment tegen de vlakte zou gaan, spierkrampen en koude handen en voeten, lage bloeddruk…

Ik begreep er he-le-maal niks van. Ik eet goed, ik neem mijn vitamine supplementen in en als ik de uitslag van mijn bloedonderzoek moet geloven ben ik super duper gezond! Maar waarom voel ik mij dan niet zo?

Toen ben ik gaan omdenken. Als ik bedenk wat ik allemaal tot mij neem is niet zo moeilijk maar om te bedenken wat ik tekort binnen krijg dat is een lastige klus!

Maar ineens begreep ik het, de klachten hadden met elkaar te maken en het enige wat ik heel weinig tot bijna niet deed was water drinken. Weet je wel, dat spul wat uit de kraan komt ;-). Het leek wel even alsof ik vervreemd was geraakt van water, omdat ik niet anders wist dan dat ik dat genoeg binnen zou krijgen doormiddel van mijn fruit, yoghurt en koffie of thee. Maar niets is minder waar, onderschat de kracht van water niet.

“Wie had dat gedacht. Van 2 tot 3 liter water per dag, tot helemaal geen?!” Ik niet in ieder geval.

Ik had last van uitdrogingsverschijnselen en als ik zo door zou gaan, dan zou ik flauwvallen en wie weet wel ergere dingen ‘vernielen’ in mijn lichaam. Ik moest hierin veranderen, maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb namelijk sinds mijn bypass moeite met water drinken. Waarom dat is weet ik eigenlijk ook niet.

Het is voor mij nu belangrijk om een routine te krijgen wat betreft water drinken. Het is een beetje hetzelfde als op vaste tijdstippen eten. Oké, bijna vaste tijdstippen maar je begrijpt wat ik bedoel! Als je een Gastric Bypass hebt raden doktoren het af om tijdens eten te drinken of tijdens drinken te eten. Zo voorkom je dat je te ‘vol’ bent als je gaat eten. Omdat je al kleine hoeveelheden eet is het des te belangrijker dat, als je eet, je genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Als je te vol bent door het drinken, kan het zijn dat je niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt en dit moet gaan aanvullen met voedingssupplementen.

Om voor mezelf de routine erin te krijgen probeer ik een half uur na mijn eten te starten met water drinken. Ik zet een karaf of fles met water klaar zodat ik kan bijhouden hoeveel water ik gedronken heb en ik zorg er voor dat ik na 20:00 geen water meer drink, zodat ik niet in the middle of the night eruit hoef om naar het toilet te gaan.

Tip:
Gebruik bij het drinken van water een klein glas, dit is psychisch je hersenen bedonderen. Als je een groot glas gebruikt dan zal je er tegen op zien om het hele glas leeg te drinken. Een klein glas is snel leeg, waardoor het veel sneller weer zal vullen.

Vergeet ook niet om af en toe een variatie te maken met smaakjes in water. Denk bijvoorbeeld aan citroen en munt of citroen en komkommer slierten of aardbeien en citroen. Dat maakt water drinken toch echt een stuk makkelijker! Ik zal af en toe een variant van het fruitwater op mijn site plaatsen zodat je wat meer inspiratie krijgt.

En wat betreft mijn ‘vage’ klachten? Het is nu een kwestie van afwachten en ontdekken. I’ll keep you posted!

 


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sonja Eshuis schreef:

  Hoi Jolijn,

  Een heftig verhaal en behoorlijk schrikken!!! Maar goed om te weten hoe je een zonnesteek kan voorkomen… Gelukkig ben je er nu doorheen, maar je bent goed ziek geweest… Voortaan maar voorzichtig aan doen ☺️ Knuffels Sonja

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Sonja,

   Dankjewel. Lief van je. Ja, het was echt wel heftig hoor. Ik ben er ook goed van geschrokken. Het is nu idd overduidelijk hoe ik de zonnesteek kan voorkomen en mocht het me ooit nog overkomen dan weet ik ook dat ik direct naar de eerste hulp moet gaan!

   Kusss

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s