Matcha poeder

on

De hipe is een beetje teruggedrongen rondom de groene Matcha poeder. Er was enige tijd nogal wat te doen wat betreft dit groene poedertje. Je zag ineens Instagram, Facebook en Youtube vol staan met prachtige foto’s van recepten waar de Matcha poeder in verwerkt is. Noodles, ijs, Matcha Lattes of Tea Lattes bij Starbucks, wafels, pannenkoeken, Oreo koekjes, cakes en zelfs in verzorgingsproducten. Ach je kan het zo gek niet bedenken of Matcha zat erin verwerkt. Net zoals de groene Energy Balls die ik heb gemaakt. Hier zit ook Matcha poeder is. Niet overheersend en super lekker in combinatie met de andere ingrediënten.

Energy BallsEaster Energy Balls

Maar wat is Matcha nou eigenlijk?
Ik dacht zelf altijd dat Matcha van zeewier gemaakt werd. Maar dat is dus helemaal niet zo! Het wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinesis. Het is een struik die van oorsprong voorkomt in Zuidoos-Azië.
De felgroene Matcha poeder is een groene thee die uit Japan komt en is al eeuwen uit. Op een gegeven moment werd het ontdekt door de Zenboeddhisten die daarna hun eigen tradities en productiemethoden hebben ontwikkeld.

Door de manier van produceren/planten produceert het theeplantje meer L-Theanine en cafeïne. De combinatie van beide stoffen zorgt ervoor dat theedrinkers een rustgevend gevoel ervaren. Zou je niet denken omdat er cafeïne inzit. Echter is dit wel een cafeïne soort die er van nature inzit en waarschijnlijk in combinatie met de L-Theanine een andere soort werking heeft.

Wanneer het zover is worden de blaadjes van het plantje geplukt. De bovenste blaadjes zijn zacht en soepel, deze zorgen voor een fijnere structuur en een hogere kwaliteit. De onderste blaadjes zijn vaak wat harder en geven een iets mindere kwaliteit. Na het plukken worden ze buiten gedroogd in de schaduw, ze komen nooit in contact met direct zonlicht. Tegenwoordig worden de blaadjes meer en meer binnen gedroogd. Hoe helderder de groene poeder is hoe beter de kwaliteit is.
Na het drogen worden de blaadjes op een ouderwetse manier met een granieten molensteen tot poeder gemalen

De Matcha is verkrijgbaar in poedervorm die je met een speciale groene thee klopper, gemaakt van bamboe, dient op te lossen in heet water, het kan soms zelfs in melk. Op de Japanse manier wordt de Matcha thee bereid met water van 60 tot 70 °C en opgeklopt tot een schuimige groen drankje. De kwaliteit van de poeder maakt het de thee dikker (lobbiger) of wat vloeibaarder. Echter bij langer kloppen dan 30 seconden  maakt het de thee te bitter en dus een stuk minder lekker.

PicsArt_04-16-09.12.06.jpg

De thee is rijk aan aminozuren, vitamine en mineralen. Daarnaast bevat het tevens cafeïne. Dus let op als je het drinkt, het beste is om de thee niet in de avond te drinken.
Wanneer het plantje in poedervorm is bevat het;

  • 4% cafeïne
  • 25% polyfenolen
  • 2% eiwit
  • 27% ruwe celstof
  • 4% koolhydraten
  • 60% pectine
  • etherische olie

Van de bladeren worden ook witte thee, oolong en zwarte thee gemaakt. De productie processen zijn anders en hierdoor ontstaan andere theesoorten.

Geneeskrachtige werking?
De groene Matcha thee wordt beschouwd als de meest gezonde theesoort onder de groene theesoorten.
Uit Japanse onderzoek (weliswaar op dieren) blijkt dat Matcha nierschade indamt. Het is een leverbeschermend supplement door de sterke antioxidant eigenschappen. Daarnaast schijnt dat Matcha een stofje epigallocatechinen bevat en dat dit een sterke geneeskracht heeft voor de huid. Het helpt mee om huidschade sneller te herstellen, het zou zelfs huidkanker meehelpen te voorkomen en een grote rol spelen in het genezingsproces van huidkanker. Het stofje zorgt er ook voor dat het bijdraagt aan herstel na een alcoholvergiftiging en een herstellende werking heeft van de lever. Door het stofje epigallocatechinen is het lichaam in staat om voedingsstoffen efficiënter op te nemen.

Voor mensen met diabetes type 2 wordt er zelfs geadviseerd om 1 tot 2 kopjes Matcha thee te drinken. Dit zorgt voor een betere spijsvertering, bloedsuikerspiegel stijgt minder snel en in combinatie met geneesplanten en voeding stimuleert het de alvleesklier waardoor dit een manier is geworden om diabetes een halt toe te roepen of zelfs om te keren en te genezen!

Waar te koop?
Het poedertje is echt overal te koop, van supermarkt tot in online webshops. Nog niet niet in de Action ;-).
Lees bij aankoop van Matcha poeder wel altijd even de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dan er geen (onnodige) toevoegingen in zitten.


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s