JUMBO Veganistische kruiden crème en voedingswaarde ontleden

Jak, wat klinkt dat eigenlijk vies. Maar het is wel zo en eigenlijk erg dat je flink je best moet gaan doen om écht te weten te komen wat er nou in datgene zit wat je in je mond stopt. Want ik trap er ook nog wel eens in dat ik iets heb gegeten en pas later realiseer dat ik dat helemaal niet WIL eten. En het blijft lastig hoor, al die etiketten lezen en ontcijferen. Het is allemaal niet gemakkelijk en wordt ons ook niet echt gemakkelijk gemaakt.

Ik heb hier ook weer een voorbeeld van een product welke wij westerlingen graag eten op een toastje, broodje of om in te dippen namelijk kruiden crème (boter).

De supermarkt keten JUMBO is goed op weg om meer en meer producten in de schappen te krijgen die diervrij zijn, maar… zijn ze wel gezond? Want veganistisch eten is niet per definitie gezonder… helaas.

PicsArt_10-28-02.24.43.jpg


INGREDIËNTEN

Kruiden crème van de JUMBO
De kruiden crème is gemaakt op basis van plantaardige oliën.

Ingrediënten
– Plantaardige oliën in wisselende verhoudingen (raapzaad, kokos en Palmolie)
– water
– emulgator E471
– Kruiden (peterselie, bieslook, dragon, kervel, oregano, selderj)
– voedingszuur
– citroenzuur
– aroma
– zout
– knoflookpoeder,
– knoflook,
– ui,
– spinaziepoeder,
– uienpoeder,
– conserveermiddel E202,
– Witte peper,
– Glucosestroop,
maltodextrine !*,
– gistextract,
– zonnebloemolie,
– mosterdzaad.

PicsArt_10-28-02.25.14.jpg

PALMOLIE
Denk wel twee keer na voordat je een product koop met Palmolie erin. De productie van palmolie is voor een groot deel illegaal en grote gebieden oerwoud wordt gekapt en afgebrand. Dieren raken hierdoor ook nog eens hun ‘thuis’ kwijt. Dus koop liever geen producten met palmolie erin.

Emulgator E471
Ik heb eerder geschreven over het E-nummer 471 in mijn blog over Wraps. Het E-nummer is een lastige want ondanks dat er aangegeven wordt dat dit e-nummer een azijnzuurester is en dus bestaat uit synthetische vetten is het onduidelijk of de daadwerkelijke vetten afkomstig zijn van plantaardige of dierlijke vetten. Nu ga ik er vanuit, op goed vertrouwen, dat de maker van deze kruiden crème zijn werk goed heeft gedaan en gebruik heeft gemaakt van een plantaardige vet soort. Anders zou het E-nummer afkomstig zijn van varkensvet.

conserveermiddel E202
Dit is een synthetisch conserveringsmiddel. Dat houdt in dat met dit conserveringsmiddel het product langer houdbaar gemaakt wordt. Er wordt beweert dat het E-nummer veilig is maar desalniettemin kan het onder andere astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen veroorzaken. Bedenk dus goed of je dit wilt binnen krijgen.

Glucosestroop
De Glucosestroop is een mengsel van glucose (druivensuiker), Maltose (reducerende suiker), Maltotriose (ingewikkeld 😉 ) en hogere glucoseoligomeren (chemische verbinding). Het wordt voornamelijk gebruikt om de textuur van het product zachter te maken, volume te vergroten en om te voorkomen dat het suiker gaat kristalliseren. Daarnaast ook als smaakmaker (a.k.a. zoetmaker…)
Wat ik niet wist is dat glucosestroop voornamelijk uit (tarwe)zetmeel gehaald wordt. En zetmeel staat eigenlijk wel bekent als dikmaker.

!*Maltodextrine
Maltodextrine is een koolhydraat dat uit mais wordt gewonnen. Het bestaat uit complexe polymeren (organische verbinding die soortgelijke delen chemisch koppelen) en glucose. Maltodextrine is een wit poeder die op dezelfde manier is opgebouwd als zetmeel maar bevat minder glucosedeeltjes waardoor het sneller door het lichaam opgenomen wordt. Dit zijn dus enkelvoudige (snelle) koolhydraten en dus de slechte soort. Iets wat je beter kan vermijden als je het op een etiket ziet staan. Oh en vergeet niet dat ze het regelmatig ook gebruiken in medicijnen.

!* Bijwerkingen
Het poedertje kan leiden tot verschillende bijwerkingen zoals;
– allergische reacties
– onverklaarbare gewichtstoename
– opgeblazen gevoel en flatulentie (winderigheid)
– Huiduitslag
– Astma
– jeuk- ademhalingsproblemen

Mmmmm lekker hoor zo een broodje kruiden crème! Eet je ook nog snoep, koek, ander banket, vleeswaren? Krab dan nog maar even extra achter je oren voordat je het opeet! Onopgemerkt krijg je dit naar binnen als je geen etiketten leest.

En als het al niet genoeg is heeft maltodextrine ook nog een negatief effect op je darmen. Ze onderdrukken de “goede bacteriën” in het spijsverteringsstelsel. Er zijn onderzoeken waarbij gebleken is dat mensen die te veel aan maltodextrine binnen krijgen een verhoogd risico lopen op bacteriële infecties zoals salmonella.


VOEDINGSWAARDE

Dusss… Goed. Nadat je wijs bent geworden over de ingrediënten van het product (en als je het dan nog steeds wilt eten) is het raadzaam om te kijken naar de voedingswaarde.

Voedingswaarde per 100 gram
Energie 2647Kj / 643kcal
Vetten 69,4
waarvan verzadigde vetzuren 18,2 gram
Koolhydraten 3,4 gram
waarvan suikers 1,2 gram
Vezels 0,7 gram
Eiwitten 0,9 gram
Zout 1,3 gram

Er zijn een paar dingen waar je écht op moet letten als het gaat om de voedingswaarde en welke een slechte invloed kunnen hebben op ons lichaam. Bij een teveel aan suikers, koolhydraten, vetten en calorieën moet je alert zijn en goed afwegen of het past in je eetschema.
Wat mij meteen opvalt is dat de calorieën in de kruiden crème erg hoog zijn namelijk 643kcal per 100 gram, ook het zoutgehalte en vetten zijn erg hoog. Daar in tegen zijn de koolhydraten en suikers weer vrij laag. De calorieën zijn de dikmakers en daar moet je niet veel van willen eten.

VERZADIGDE VETTEN
Verzadigde vetten laten je cholesterolgehalte in je lichaam stijgen. Een te hoog cholesterolgehalte is niet goed maar cholesterol is wel belangrijk voor je lichaam. het heeft een belangrijke functie bij de opbouw en werking van lichaamcellen en hormonen. Zonder cholesterol werkt je lichaam niet. Verzadigde vetten zijn niet per definitie slecht, maar met zoveel dingen als je er teveel van binnenkrijgt kan je cholesterolgehalte snel naar een ongezond niveau stijgen.

Verzadigde vetten zijn hard bij lage temperaturen en bij warme/hoge temperaturen wordt het vloeibaar.

Onverzadigde vetten zijn gezonder dan verzadigde vetten. Voor beide geldt dat teveel niet goed is.  Een hoog of te laag cholesterolgehalte is niet goed voor je lichaam. Vermijd daarom zoveel mogelijk de VERzaadigde vetten (verkeerd) en eet genoeg Onverzadigde vetten (Oké).

KOOLHYDRATEN
Ik heb van mijn specialisten te horen gekregen dat ik op moet letten met de hoeveelheid aan suikers en koolhydraten.
Koolhydraten waarvan suiker moet onder de 5 gram per 100 gram per product zijn en de koolhydraten probeer ik onder de 50 gram per 100 gram per product te houden, als het minder kan is het alleen maar beter! Het is ook best nog wel een uitdaging als het gaat om voedsel dat we met z’n allen in de supermarkt kopen. Want als ik nou als voorbeeld een doodnormale boterham neem dan zit er gemiddeld in een boterham 15,4 gram aan koolhydraten … en dan heb ik het over 1 boterham! Eentje maar! Dan moet je de hele dag nog doorkomen en (over)leven. Vergeet ook niet dat er verschil zit in het type koolhydraat. Er zijn langzame en snelle varianten. De langzame (complexe koolhydraten) zijn goed, de snelle (enkelvoudige koolhydraten) zijn niet goed.

Als je niet stilstaat bij wat je eet,
dan heb je niet in de gaten wat je daadwerkelijk binnen krijgt.

Ik heb gelezen dat koolhydraten geen dikmakers zijn maar als je meer koolhydraten eet dan dat je verbrand kan je aankomen. Klinkt logisch toch?! Ik beweeg niet veel door de chronische pijn in mijn rug en weet ik dat ik daarom heel erg moet opletten op de hoeveelheid koolhydraten die ik binnenkrijg. Zo laag mogelijk houden maar niet helemaal schrappen want we hebben wel koolhydraten nodig als energiebron. Zeker wanneer je heel veel sport! Wanneer je weinig koolhydraten eet is het wel weer belangrijk om het aan te vullen met eiwitten. Eiwitten zorgen naast spierherstel er ook voor dat je niet snel weer een eetaanval krijgt. Het zorgt voor een verzadigd gevoel. Heb je een overschot aan eiwitten dan is weer de kans groot dat je spierkrampen kan krijgen. Heb ik zelf meegemaakt en dat was geen pretje kan ik je vertellen. Wat dan wel weer belangrijk is, is dat je dan kan zorgen voor extra inname van Creatine. Zucht,….ja ik weet het. Het is zo complex! Creatine zorgt er weer voor dat de eiwitten goed opgenomen worden. Je lichaam maakt zelf Creatine aan maar je kan altijd extra Creatine nemen om het proces beter te laten verlopen.

Zo zie je maar dat het één de ander opvolgt en hoe complex te materie is! Als je te kort komt of juist te veel binnen krijgt raakt het één of het ander uit balans en kan je hierdoor niet lekker voelen of letterlijk uit balans voelen.

Hoeveel koolhydraten per dag?
Nogmaals is dat er afhankelijk qua lichamelijke beweging. Maar als je wilt afvallen en het daarna zo te houden dan is het raadzaam om het volgende aan hoeveelheid koolhydraten te houden per dag.

50 tot 70 gram (snel afvallen)
70 tot 100 gram (normaal afvallen)
100 tot 150 gram (langzaam afvallen)

Tijdens mijn zoektocht naar de koolhydraten en wat wel en niet goed is om te eten kwam ik een site tegen van puurfiguur. Ik kan mij wel erg goed vinden in hun bevindingen en manier van uitleggen. Daarnaast geven ze ook voorbeelden en alternatieven waardoor je meteen weet wat je kan eten om de complexe koolhydraten tot je te nemen EN waar je de enkelvoudige koolhydraten (de snelle) in kunt vinden.

Nu is het ook wel gezond verstand hoor. Want ergens weten we het allemaal wel. Het is alleen een kwestie van toegeven dat het ongezond is waar je soms mee bezig bent en niet altijd maar het excuus te gebruiken van .. Maar ik moet ook wel een beetje kunnen genieten hoor! Ohw… zo een dooddoener. Ja tuurlijk moet je kunnen genieten van eten, daarom moet je op zoek gaan naar iets wat goed voor je is en waar je tevens van kunt genieten. Want denk je dat je geniet als je jouw knoopje van je broek ineens niet meer dicht kan doen? Of dat je jouw overhemdknoopjes niet meer dicht kunt krijgen? Nee, inderdaad. Genieten doe je dan zeker niet, je baalt dan als een stekker dat je het zover hebt laten komen!

Soms lukt het om het zelf voor elkaar te krijgen door hier veel over te lezen. Lukt dat niet dan heb je aansturing nodig. Die kan je online vinden of bij een Diëtiste. Ga je voor online hulp zorg er dan wel voor dat je, en dat is mijn mening, er niet voor hoeft te betalen. Zeker niet wanneer het digitaal is! Kijk, is het een boek dan begrijp ik dat daar een prijs voor betaald moet worden. Maar ik ben van mening dat kennis over goede voeding GRATIS moet zijn!*MIJN CONCLUSIE*

Leuk bedacht door JUMBO maar ik loop er de volgende keer straal voorbij.

 

 


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s