Nutritional Yeast = Edelgistvlokken

What the heck is that?! Ik snapte er niks van wat the heck is Nutritional yeast…?! Jo’tje ging dus op onderzoek uit.

Ik zag regelmatig in recepten vanuit Amerika en Engeland de benaming Nutritional Yeast. Ik begreep niet wat het was en heb het in Google Translate gegooid. De letterlijke vertaling is ‘voedingsgist’. Nou tja dat zegt ook niet echt heel veel over wat het nou is. Totdat ik het ging Googelen en er achter kwam dat het gaat om Edelgistvlokken.

Edelgistvlokken zijn gedroogde vlokken die zorgen voor een hartige smaak aan bijvoorbeeld soepen, sausen, pasta’s en meer. Edelgistvlokken zitten echt BOMVOL goede eigenschappen, waaronder;

Voedingswaarde per 100g

– Energie 1613kJ/384kcal
– Vetten 4,2g
– waarvan verzadigde vetzuren 0,6g
– Koolhydraten 40,2g
– waarvan suikers 15,6g
– Vezels 21,7g
– Eiwitten 46,4g
– Zout 0,09g
– Vitamine B1/ Thiamine 3mg = 273% DRI*
– Vitamine B2/ Riboflavine 6mg = 429% DRI*
– Vitamine B3/ Niacine 37mg = 231% DRI*
– Vitamine B6 3mg = 214% DRI*
– Foliumzuur 1425µg = 713% DRI*
– Zink 55mg = 550% DRI*

*DRI = Dagelijkse Referentie Inname

PicsArt_10-24-01.18.49.jpg

Maar waar worden Edelgistvlokken nou van gemaakt?
Edelgist is een gist dat gemaakt wordt van een stam (micro-organisme) van Saccharomyces cerevisiae (biergist, ook wel bakkersgist, brouwersgist of wijngist). Edelgist wordt geproduceerd door het gist een aantal dagen te kweken. Het voornaamste ingrediënten om de gist te laten ‘groeien’ is, daar komt ie weer, suiker. Of het nou Glucose, suikerbiet of Melasse is. Er is suiker nodig om de gist te laten groeien. Als de gist klaar is dan wordt het gedood (gedeactiveerd) door verhitting en dan geoogst, gewassen, gedroogd en verpakt. Nu vraag ik mij af of dit proces wel ten goede van het product is… Het is algemeen bekend dat voedsel welke verschillende processen zoals verhitting en drogen ondergaan niet goed zijn voor de producten en de mensen, dus vraag ik mij af of dat met Edelgistvlokken dan ook zo is aangezien er ontzettend veel goede voedingsstoffen inzitten.

20181024_135531.jpg

De vlokken zijn een goed alternatief voor kaas. Toen ik het voor het eerst ging proeven maakte ik mijn vinger een beetje nat en liet de vlokjes eraan plakken. Ik was eigenlijk wel een beetje verrast want vies is het niet en het heeft een beetje de hartige smaak zoals wij het bij kaas kennen. Nee, het is niet hetzelfde als kaas! Maar wanneer je geen kaas wil of mag eten dan is dit echt een heel goed alternatief.

Ik gebruik het regelmatig bij de Broccoli, daar smaakt het zo goed bij! Probeer het recept Brocommus naan eens.
Ik las zelfs dat men in Amerika popcorn aanbieden met als smaakmaker edelgistvlokken 😮

PicsArt_10-24-01.19.20.jpg

De vlokken kan je verkrijgen in diverse winkels en online. Het is tegenwoordig naast de natuurwinkels ook te verkrijgen in diverse supermarkten.


🖤

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Ian schreef:

    Leuk stukje, maar Saccharomyces cerevisiae is geen bloem, het is een microorganisme die we gist noemen. Het is dezelfde soort die gebruikt wordt om brood mee te bakken en ook bier mee te brouwen.
    Je groeit zo’n microorganisme dus in een reactor en geeft ze suiker om te eten en dan krijg je een hele hoop cellen die je dan kan drogen om er vlokken van te maken.

    Like

    1. Jolijn Evers schreef:

      Zo zie je maar dat ik geen geleerde ben ;-). Al doende leert men. Ik zie inderdaad dat ik het niet helemaal goed heb omschreven. Dit type (edel)gist is gedeactiveerd gist van de stam van de Saccharomyces cerevisiae (biergist ook wel bakkersgist, brouwersgist en wijsgist).

      Thx voor de ‘heads up’! Ik heb het meteen aangepast 🙂

      Like

Plaats een reactie