BROCACCIA

| Optioneel vegan | Geraffineerd suikervrij |

Tijdens een heerlijk weekend Scheveningen hadden we gegeten bij het restaurant Blue Lagoon. Ze hadden 2 kaarten om van te kiezen. Het gewone menu van Blue Lagoon en het Italiaanse menu. Hoe kan het ook anders… wij kozen van het Italiaanse menu. Omdat ik wat meer veganistisch ben gaan eten heb ik niet gekozen voor een gerecht met kaas en ik had ook die avond geen zin in veggies…tja dat heb je soms. Maar ik koos voor een heerlijke vers gebakken uit de steenoven gemaakte focaccia! Oh en ik vroeg er een beetje verse pasta saus bij om in te dippen. Ohw de Focaccia was lekker!! Echt heel lekker. De rozemarijn, de vlokjes zout mmm… de deeg zo chewy en zacht dat kan je niet kopen in een supermarkt hoor!

Maar ja met een maagverkleining is het vol = vol dus het laatste beetje heeft mijn vriend op mogen eten 😉 voor zover dat nog ging want hij had een heerlijke Quattro formaggi op. Blue Lagoon Scheveningen is een echte aanrader!

Eenmaal thuis gekomen en na het leegruimen en wassen van alle spulletjes kreeg ik weer de smaak in mijn herinnering van de focaccia. Even geen tijd om het deeg te maken, hoewel het snel klaar is (behalve het rijzen) en dat bracht mij op een heel ander maar simpele en makkelijk idee om de smaakbeleving te evenaren.

Het enige wat je hoeft te doen is de allerbeste en lekkerste (het liefst vegan) brood te gebruiken, eentje die nog afgebakken moet worden, en de bovenkant in te smeren met een heerlijke knoflook-/oregano olie, afbakken in de oven en voilà of nee wacht dat moet ik dan wel op z’n Italiaans zeggen Prego klaar is de homemade Brocaccia!

Ingrediënten

  • ongesneden en nog af te bakken witbrood

Voor de knoflookolie

  • 50ml water
  • 50ml Knoflookolie
  • theelepel grof zeezout of Himalayazout + extra on top
  • 2 theelepels oregano + extra on top

Bereiding
Verwarm de oven voor zoals beschreven op de verpakking van het brood.

Meng vervolgens de olie, water, oregano en het zout in een glazen schaaltje met een vork zodat het water en olie goed mengt.

Leg het brood op een met bakpapier bekleed bakplaat en strijk het oliemengsel royaal over het brood heen, het mag eraf druipen zodat het onder het brood terecht komt en meegebakken wordt, en sprenkel nog wat oregano en vlokjes zout overheen.

TIP
Gebruik eens een vers broodje van de markt! Op een hoger temperatuur (220 °C) hoeft het broodje er maar 3 tot 5 minuten in.

Schuif de bakplaat in het midden van het oven en bak het brood volgens de verpakking. Mijn brood had ik nog in de vriezer liggen van het paasfestijn en vandaag was de ideale dag om het te gebruiken voor bij een heelijk vers tomatensoepje. Ik heb het brood op 220 °C gebakken voor ongeveer 6 minuten.

TIP2
Denk eraan dat knoflookolie sneller verbrand door de knoflook die erin verwerkt is. Ik heb mijn baktijd verkort met 3 minuten dan dat er op de verpakking stond.

Laat het brood nog even staan op de bakplaat zodat het laatste beetje knoflookolie erin kan trekken en presenteer het op een houten plankje bij de soep.

Je kan het brood in stukjes snijden maar hoe bourgondisch is het er een stukje vanaf te scheuren.

PicsArt_08-21-07.51.22.jpg


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s