VEGANTZIKI

| Veganistisch | Suikervrij | Veggies | Lactose vrij |

Omdat ik steeds meer veganistisch wil eten is het soms een beetje omdenken. Omdat we niet beter weten maken we alles wat we bedenken met dierlijke producten wat eigenlijk helemaal niet nodig is. Deze tzatziki is een veganistische variant van de griekse tzatziki welke bereid is met griekse yoghurt. Mijn variant is gemaakt met simpelweg kokosyoghurt.

Mijn vriend en ik zijn uit eten geweest bij Lemonakis in Bataviahaven in Lelystad. Ze konden van alles vegatarisch maken maar dan merk je dat veganistisch toch nog lastig is. We kregen als starter een heerlijke pita broodje met tzatziki. Oooh dat was lekker! 😍 My gosh. Het broodje zelf alleen al was heerlijk en de tzatziki erbij maakte het helemaal af!

Nu was het de uitdaging aan mij om zo dicht mogelijk in de buurt te komen met de veganistische tzatiki en ik denk dat het aardig gelukt is. Sterker nog als ik het niet zou zeggen zou je niet eens doorhebben dat ik yoghurt op plantaardige basis heb gebruikt! Eén ingrediënt hoefde ik maar aan te passen en maakte dit tot de veganistische Tzatziki.

Ingrediënten

• 200 à 250 ml plantaardige kokosyoghurt
• 1 grote komkommer
• 1 teentje geperste knoflook of 2 theelepels knoflookolie
• snufje zout
• flinke snufje peper
• klein handje fijn gehakte dille
• *optioneel sap van een 1/2 citroen

Bereiding
Laat de schil aan de komkommer zitten maar was deze wel goed schoon. Snijdt de komkommer in de lengte door de helft, haal de *zaadlijsten eruit met een lepel en snijdt de komkommer nogmaals in de lengte zodat je vier stukken hebt.

*Doordat je de zaadlijsten eruit haalt voorkomt het dat de tzatziki te waterig wordt.

Rasp de komkommer met een grove rasp en knijp vervolgens al het vocht eruit. Leg het hoopje uitgeknepen komkommer in twee velletjes keukenpapier (of theedoek) en knijp vervolgens nogmaals het laatste beetje vocht eruit.

TIP
Mocht je het op een andere manier willen doen dan kan je de gerapste komkommer ook in een fijne zeef leggen, wat zout over strooien, laten uitlekken voor ongeveer 5 à 10 minuten en dan het laatste vocht eruit knijpen.

Schenk de kokosyoghurt in een glazen kom en voeg daarbij de geraspte komkommer en alle andere ingrediënten hieraan toe. Roer het goed door elkaar en proef of het op smaak is. Ik vind het lekker als er naar verhouding meer komkommer in zit dan yoghurt meer hè over smaak valt niet te twisten 😉

Lekker op een crackertje of als broodbeleg. Ook nog eens super gezond vergeleken met de kant en klare Johma en andere merken tzatziki salades die vol met mayonaise, E-nummers en ongein zitten. Zo zie je maar dat het zonder al dat meuk ook heel goed kan!

PicsArt_08-21-09.48.37.jpg


Bewaartip?
Niet nodig, hij is op voordat je het in de koelkast kan bewaren 😉 😉


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s