BLUEBERRY • CRUMBLE

| Veganistisch | Geraffineerd suikervrij | Optioneel Glutenvrij |

Oei!….ja echt Oei! Dit is een lekker gebakje.
Wanneer je let op je voeding en een keertje voor je verjaardag een gebakje wilt eten dan is dit een lekkere variant. Ik heb eerder een Apple Crumble gemaakt dat echt een voltreffer is, deze Blueberry Crumble komt daarna.

Ik heb het recept gevonden op de site van Fit Foody Finds en eigenlijk naar het Nederlands vertaald. Ik heb een een mini twist aan gegeven door er wat citroenrasp aan toe te voegen en kaneel. Kaneel is de beste vriend van de blauwe bes.

PicsArt_06-28-09.53.30.jpg

Wat mij wel is opgevallen in het recept is dat er toch nog veel gebruik wordt gemaakt van Maple syrup en Honing. Wanneer je het veganistich wilt hebben kan je de honing vervangen door agave siroop. Maar bedenk ook wel dat als je al een langere tijd niet of nauwelijks suiker eet, je best minder van de honing, agave of Maple syrup kan gebruiken. De pallet van je tong is namelijk aan het veranderen wanneer je minder suiker eet. Met andere woorden…JE WENT ERAAN! En dat is goed. Heel goed zelfs. Je kan dan nog meer in suiker, zoetheid gaan afbouwen.

Ingrediënten voor de bodem en kruim

 • 300 gram / 3 cups amandelmeel
 • 200 gram / 2 cups (glutenvrije) fijne havermoutvlokken
 • 2 eetlepels havermelk
 • 60 ml / 1/4 cup gesmolten kokosolie
 • 60 ml / 1/4 cup Maple syrup
 • 1 theelepel vanille extract of merg van een vanillestokje
 • snufje zout
 • Rasp van 1 citroen
 • 1 theelepel kaneel + extra voor de kruim

Ingrediënten vulling

 • 450 gram / 3 cups verse blauwe bessen
 • 25 ml / 1/2 cup water
 • 60 ml / 1/4 cup citroensap
 • rasp van 1 citroen
 • 60 ml honing of agavesiroop
 • 2 theelepels tapioca bloem
 • snufje zout

Bereiding bodem en kruim
Verwarm de oven op 170 °C (elektrische stand) en vet een bakblik van ongeveer 20×20 cm in met bakspray.

Mix alle ingrediënten voor de bodem en de kruim (behalve extra kaneel) in een kom. Gebruik 2/3 deel van het mengsel voor de bodem. Druk het goed aan met je hand, gebruik desnoods de achterkant van een glas of een maatbekertje. Zet de rest van het kruim mengsel apart.

Bak de koekbodem voor ongeveer 14 minuten totdat de randjes een beetje goudbruin van kleur zijn. Laat de koekbodem in het bakblik zitten en zat het apart zodat je met de vulling aan de slag kan.

Bereiding vulling
Meng alle ingrediënten voor de vulling in een koekenpan en zet het vuur hoog, breng het al roerend aan de kook en plet de besjes met de achterkant van je pollepel. Wanneer je het aan de kook hebt gebracht kan je het vuur wat lager zetten en laat je het pruttelen voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Vergeet niet af en toe te roeren!

Wanneer het mengsel is ingedikt schenk je het over de bodem. Verdeel de rest van de kruim over de bessenvulling en strooi er nog een beetje kaneel overheen. Bak het taartje nog 10 minuten op 170 °C. Om de bovenkant echt lekker bruin te krijgen kan je na 10 minuten de oven op grillstand zetten, 190 °C voor ongeveer 4 à 5 minuten. Blijf erbij! Want met de grillstand kan het hard gaan!

Is de Crumble korst goudbruin gebakken dan is de Crumble Pie klaar en laat je het in zijn geheel afkoelen. Helemaal afgekoeld? Zet het dan daarna op z’n minst 2 uur in de koelkast. Een nachtje kan ook. Dit zorgt ervoor dat de vulling steviger wordt en je mooie stukken kan snijden EN het eet een stuk makkelijker ;-).

PicsArt_06-28-09.51.47.jpg

BEWAARTIP
Bewaar het in de koelkast voor ongeveer een week. Invriezen heb ik niet kunnen testen want het was op voor ik het wist! Niet alleen ik vond het lekker 😉 hihi.


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s