PEANUTBUTTER • PANCAKE

| Vegan | suikervrij | optioneel glutenvrij | Soja vrij |

Heerlijk zijn pannenkoeken, ik kan er niet genoeg van krijgen maar ik eet ze niet heel erg veel. Ik heb een tijd geleden de keus gemaakt om eigenlijk helemaal geen dierlijke producten meer te eten en al lerende kom ik steeds verder in het vinden van alternatieven. Zo ook bij de pannenkoek. De pannenkoek wordt over het algemeen gemaakt van bloem, ei en melk. In mijn geval heb ik er de juiste alternatieven voor gevonden om toch een zo dun mogelijke pannenkoek van te bakken.

PicsArt_05-07-10.39.54.jpg

Je kan er uiteraard ook American fluffy pancakes mee bakken maar dat wil ik niet altijd. Soms zijn juist die dunne, bijna crêpe achtige, pannenkoeken zo lekker! Mocht je trouwens wel de wat fluffier pancake willen? Maak dan het pannenkoeken beslag dikker door er minder melk in te doen. Je kan er ook nog 1 à 2 theelepel bakpoeder in doen. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoek een beetje gaat rijzen in de pan, hierdoor wordt de pannenkoek ook wat dikker en aan de binnenkant lekker fluffy.

Ik ben dus aan de slag gegaan met de alternatieven. Eigenlijk heb ik ze 1 op 1 kunnen vervangen met de alternatieven en maakt dat het erg makkelijk.

Ingrediënten 

  • 150 gram / 1 cup speltbloem (of Glutenvrije bloem)
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad wellen in 4 eetlepels heet water
  • 250 ml / 1 cup havermelk + een beetje extra
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel vanillepoeder of merg van 1 vanillestokje
  • 3 à 4 eetlepels suikervrije pindakaas 
  • *optioneel Cacaonibs

Topping

Bereiding

Zorg er eerst voor dat je het lijnzaad laat wellen in heet water. Het mag blonde of de gewone bruine lijnzaad zijn. Voor het oog is blonde lijnzaad mooier maar het geeft niet als je die niet hebt.

Doe eerst alle droge ingrediënten in een mengkom, behalve de Cacaonibs, en roer het goed door met een garde of een pollepel. Voeg hier nu de alle natte ingrediënten aan toe en roer het goed door met de garde. Zorg ervoor dat je geen klontjes krijgt in het pannenkoekenbeslag. Vind je het beslag nog een beetje te ‘dik’ voeg er dan nog een scheutje havermelk aan toe. Wil je Cacaonibs meebakken? Dan kan je ze in het beslag toevoegen.

Smelt in een koekenpan een klontje Flora boter en zorg ervoor dat de pan goed heet is. Schenk vervolgens het pannenkoek beslag erin en maak met de pan een draaiende beweging zodat er een dunne laag beslag over de gehele koekenpan komt.

Wanneer de bovenkant van het beslag er ‘droog’ uit ziet kan je de pannenkoek omdraaien. Heb je de skills om de pannenkoek uit de pan te gooien en weer omgedraaid op te vangen? Be my guest, maar ik sla dit stukje liever over! 🙂 Haha.

Bak de pannenkoek nog voor ongeveer 3 à 5 minuten en hij is klaar!

Wil je er een lekkere topping op? Doe er dan geen vulling in, scheelt je weer in calorietjes 😉 Rol de pannenkoek op en stapel er een paar op elkaar, schenk er wat kokosyoghurt overheen, drizzle er wat pindakaas overheen, en als drizzelen niet lukt gewoon in een spuitzak doen er eroverheen spuiten. Top het helemaal af met wat cacaonibs en gepofte quinoa.

Echt om te smullen!

Finger licking good, want eten met de handen is niet te doen! HA!

PicsArt_05-07-10.38.11.jpg


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s