SHRECAKE

| Plantaardig | Vegan | Vegetarisch | Groente | Veggies |

Je kleintje gezonder laten eten? Of zelf meer groente binnen krijgen wanneer je absoluut geen groente-eter bent?! Ik heb een leuk en goed receptje voor je. Ik ben deze bij toeval tegengekomen op internet bij shelikesfood.com, met zo veel van de recepten die ik uitprobeer, het was een gokje of dit echt wel lekker zou zijn hoor… want er zit boerenkool in… Ohw Yeah… Je leest het goed… BOERENKOOL! Ieuw hoor ik je denken, zo denk ik over het algemeen over groentes die eindigen met -kool maar als IK deze lust dan lust jij en/of je kinderen ze HELEMAAL! En ze zijn heerlijk groen net als Shrek! Makkelijk te verkopen of niet dan? En zijn je kinderen meer van de superhelden? Noem dit groente bommetje De HULK! En euh…voor volwassene…Pandan cake ofzo… die is ook groen 😉

picsart_06-13-06-36-13.jpg

Het is wennen qua smaak maar je proeft eigenlijk de boerenkool niet EN de banaan zelfs ook niet! Ik vind namelijk niet alle cake en broodsoorten met banaan erin lekker. Dus viel het mij heel erg tegen. Zelfs mijn hubby vind het een lekker cake en nam het mee naar zijn werk… Euh…dat zegt voor mij al genoeg! Echt super goed want er zitten goede voedingsstoffen in zoals sodium, vezels en plantaardige eiwitten.

Daarnaast zijn ze ook nog eens SUPER makkelijk om te maken. Eerst de droge ingrediënten bij elkaar, dan de natte ingrediënten hieraan toevoegen en voilà je hebt het beslag! Je kan er een grote cake van bakken net als ik heb gedaan maar je kan er ook mini cupcakes of muffins van maken. Handig om mee te nemen voor onderweg of in het lunchtrommeltje van je kind.

Ik heb het recept een beetje aangepast omdat ik zag dat er veel maple syrup in moest. Ik heb dat in het recept gehalveerd. Mocht je nog minder willen dan kan je steeds een stapje verder gaan en steeds minder en minder Maple syrup erin doen.

Droge ingrediënten

 • 2 cups | 250 gram speltbloem
 • 2 theelepels Bakpoeder
 • 2 theelepels kaneelpoeder
 • 1/2 theelepel baking soda
 • 1/4 theelepel zout
 • 3 cups | 70 gram Boerenkool
 • 1/2 cup | 40 gram geraspte kokos + een beetje extra voor on top

Natte ingrediënten

 • 1 grote banaan
 • 1 volle eetlepel amandelpasta/boter
 • 3/4 cup | 80 ml | 80 gram Kokosmelk + een beetje extra wanneer nodig
 • 1/2 cup | 125 ml | 100 gram ongeparfumeerde kokosolie
 • 1/2 cup | 50 gram Maple syrup
 • 2 theelepels Vanille extract
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad wellen met 2 eetlepels heet water

Bereiding
Verwarm de oven voor op 170 °C (elektrische stand) en vet een bakblik van 24 of 30 cm in. Laat alvast het lijnzaad wellen in een bakje en zet het apart totdat je het nodig hebt. Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar, behalve de boerenkool en geraspte kokos. Meng het goed door en zet het apart.

Pak een blender of staafmixer en doe hier alle natte ingrediënten bij elkaar, behalve de lijnzaad, en blend het goed door totdat het een egale massa is.
Voeg de boerenkool toe en mix totdat het een groene smoothie is geworden, vind je het nog te dik schenk er dan een scheutje kokosmelk aan toe. Voeg vervolgens de gewelde lijnzaad toe en pulseer het kort door het mengsel.

Schenk de groene smurrie 😉 bij de droge ingrediënten en roer het door totdat het een beslag vormt. Vergeet niet om de kokos erbij te doen, nog even flink roeren en je kan het beslag in de cakevorm storten of met een ijsboltang het beslag in de cupcake vormpjes doen. Strooi er nog een beetje kokosrasp overheen en duw het een beetje aan met je hand. Zo voorkom je dat al het kokos er straks afvalt wanneer je de cake uit de vorm haalt.

Schuif de groene cake in het midden van de oven en bak het 25 tot 27 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Check met een satéprikker voordat je de cake eruit haalt, wanneer de prikker er schoon uit komt is de cake gaar.

Laat de cake 10 tot 15 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal de Shrecake hierna uit en laat het op de zijkant verder afkoelen.

TIP
De cake is al lekker zonder iets erop en vergeet niet, hoe minder beleg en toppings je gebruikt, hoe beter! Maar vind je de smaak nog een beetje wennen? Smeer er dan een dun laagje amandelpasta op.

Bon appetite! Nomnomnommm 😍

PicsArt_06-13-06.36.51.jpg

BEWAARTIP
Bewaar de cake in een afgesloten Tupperware bak maximaal 1 dag buiten de koelkast, daarna kan je de cake voor ongeveer 4 à 5 dagen in de koelkast bewaren.


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s