Chips niet vegetarisch???

Yep, het is echt waar…Ik hoor je denken. Dat kan niet! Nee dat dacht ik ook. Daarom was ik ook zo ontzettend verbaasd. Naast dat chips uit de supermarkt uiteraard niet super goed is om te kopen had ik echt niet verwacht dat we ook nog moeten opletten dat chips niet per definitie vegetarisch is.

Bij de Lidl hebben ze momenteel chips van het merk Crusti Croc. Een BBQ variant in de schil gebakken. Aangezien in nooit eraan gedacht had dat chips niet vegetarisch zou kunnen zijn, ging ik ervan uit dat de chips met BBQ kruiden zou zijn gebakken. Maar niets is minder waar. Pas wanneer je de ingrediënten gaat lezen…waar ik dus zo op hamer!….kom je erachter dat de chips gekruid is met

rundvleespoeder!

Rundvleespoeder gemaakt van …euhm …ja duh Rundvlees!

PicsArt_05-14-05.01.09.jpg

Dusss….Ik natuurlijk op onderzoek uit..maar dat is nog knap lastig! Ik heb gezocht en gezocht en nog meer gezocht…even laten rusten en weer opnieuw gezocht… Maar man, man, man wat is het lastig om erachter te komen hoe dat proces precies gaat. Het lijkt wel het geheime recept van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’. Ik kan namelijk ontzettend veel vinden over Bouillonblokjes maar niet specifiek over het rundvleespoeder.

Wat ik wel heb gelezen is dat ze vroeger in Amerika in de 18e eeuw grote hoeveelheden goedkoop vlees inkochten, het vet van het vlees afsneden en het overgebleven vlees in stukjes scheurden om dit vervolgens in te laten koken, net zolang totdat er nog voor 80% aan vaste stoffen overbleef. Hierdoor ontstond er een soort stroop-/pasta of een en soort mellasse-achtige spread. Ze hadden 30 kilo vlees nodig om 1 kilo extract te kunnen maken.

Uiteindelijk denk ik dat er met dit extract, door middel van een chemisch proces, tot rundvleespoeder wordt geproduceerd.

Heel slecht misschien, maar ik moet meteen denken aan de Netflix-serie ‘Breaking Bad’. Wanneer je deze niet gezien hebt is het trouwens écht een aanrader! Maar kort gezegd gaat het in de serie over het (illegaal) produceren van Drugs en dan vooral Blue Crystal Meth (Methamphetamine). Door een scheikundige theorie en uiteindelijk in praktijk uitgevoerde processen lukt het Walter White en Jesse Bruce Pinkman (love that guy!) om het van vloeibare stof naar kleine kristallen en dus droge stof te produceren.
Het slaat werkelijk nergens op dat ik het hiermee vergelijk uiteraard maar het gaat erom dat men door middel van een Chemisch (scheikundig) proces de melasse extract kunnen omzetten naar poedervorm.

Over het algemeen is het bekend dat rundvleespoeder wordt gebruikt in Bouillonblokjes en van de Bouillonblokjes heb je ook weer tientallen soorten. Maar dat het gebruikt wordt om een BBQ smaak een een chipje te krijgen…die had ik niet zien aankomen.

VERBORGEN SUIKER
Daarnaast zie je ook in de ingrediëntenlijst dat ze 3 soorten suiker gebruiken;

 • geraffineerd witte suiker
 • honing
 • gerookte dextrose

Gerookte dextrose ken ik niet… Ik ken wel gedroogde dextrose. (Gedroogde) dextrose ook wel druivensuiker is er in poedervorm of in een stroopvorm. De stroopvorm bestaat uit Glucose, Maltose, Maltotriose en hogere glucoseoligomeren (dit zijn een aantal kleine eenheden die uit organische moleculen bestaat) Ook wel Maltodextrine genoemd. Met andere woorden suiker.

Over het algemeen is het gebruik van dextrose en glucose een goedkope manier om mee te produceren en niet echt de gezondste manier om producten zoet te maken.

Er wordt beweert dat de fabrikanten en producenten steeds minder suiker gebruiken in hun producten maar dat is echt niet zo. Ze vervangen het voor een ander zoetmiddel dat soms net slecht of soms zelfs slechter is. Ze kunnen er dan beter voor kiezen om steeds minder suiker in het receptuur te stoppen dan het ene slechte te vervangen met het andere slechte ingrediënt. Wat ik ook bijzonder vond om te lezen is dat het schijnt te zijn dat fructosesiroop en glucose-fructosestroop (afhankelijk van de exacte productie) hoge concentraties kwik bevatten. Dat is dan ook erg typisch…

Hieronder een kort YouTube filmpje van SciShow hij legt uit hoe obesitas in Amerika erg is toegenomen nadat de glucose-fructose siropen werden geïntroduceerd.

Het is zo een AHA momentje…

OVERIGE INGREDIËNTEN
De andere ingrediënten zijn tamelijk onschuldig, behalve dat ze een chemisch proces hebben ondergaan om ingrediënten naar poedervorm te krijgen. Wanneer je dit thuis wilt doen dan moet je de groenten in de oven laten drogen op een lage temperatuur voor 8 tot soms wel 16 uur dan vervolgens de groenten vermalen tot je poeder overhoudt. Je begrijpt dat dit proces veel te lang duurt voor een fabrikant en dus zoekt naar sneller processen en dus uiteindelijk kiezen voor een slechter type proces. Tijd is geld.

NATUURLIJK AROMA
Daarnaast is het een ruim begrip wanneer ze zeggen ‘natuurlijke aroma’. Aromastoffen worden door fabrikanten toegevoegd om ons eten lekkerder te laten ruiken en smaken. Eigenlijk wel raar dat ze de oorspronkelijke smaak en geur willen herstellen na bijvoorbeeld verhitting of om voedingsmiddelen aantrekkelijk te maken. Door de aantrekkelijke smaak of geur maakt ons lichaam speeksel aan en helpt de vertering op gang komen, maar zorgt er ook voor dat je het gaat eten. Weer zo een trucje van de fabrikanten om ons maar te prikkelen om het te eten en te blijven eten! Het blijft bizar hoe het lukt om ons zover te krijgen doormiddel van dat ene chipje die je proeft om uiteindelijk die hele zak leeg te (vr)eten… Dat is uiteindelijk wat ze willen. Dat we het willen blijven eten zodat we het product kopen. Uiteindelijk draait het allemaal om het geld… Niet om onze gezondheid. Daar voelt een fabrikant zich niet verantwoordelijk voor maar wijst met de vinger naar de consument, omdat wij het zelf doen.

Wil je het voorkomen? Koop het al bij voorbaat niet wanneer je het in de ingrediënten lijst ziet staan. Af en toe kan je ervoor zwichten, we blijven soms van het zwakke geslacht maar toch moet je jezelf er weer op wijzen of je er goed aan doet of dat je je eigen lichaam naar de K***e helpt.

Ja, ik word er soms echt boos en pisnijdig om, omdat het een vicieuze cirkel is waar wij als mensen/consumenten in zitten. Je kan het alleen doorbreken om het niet te kopen, jezelf niet te laten verleiden om het toch te nemen, om het überhaupt in je mandje te stoppen bij het shoppen van je boodschappen.

……::::: Net als dit onschuldig ogende chipje :::::……


PicsArt_05-14-05.00.17.jpg

KETTLE COOKED
Oh en laat je niet verleiden dat het een ‘Kettle Cooked’ chipje is, want dat is nog steeds niet heel veel gezonder. Het enige verschil is dat ze de chips in porties bakken (lees: frituren). Door de chips in porties te bakken veranderen ze de textuur van het chipje.
Wanneer er een nieuwe portie aardappelschijfjes in het olie terecht komt daalt de temperatuur van de olie, hierdoor duurt het iets langer om de aardappelen te bakken. Het zetmeel in de aardappelen hebben nu de tijd om vocht te absorberen en op te lossen voordat de aardappel aan het braden is. Zo ontstaat er een dikkere en stevigere chip met gekarameliseerde smaak (kettle cooked methode) ook wel portie verwerkingsmethode en het zijn dan chips die een niet-uniforme vorm, aardappelsmaak en een dikkere, stevigere textuur heeft.

Bij continue verwerkingsmethode wordt de olie zeer heet gehouden om zo het vocht uit de aardappel onmiddellijk te laten verdampen. Hierdoor maar het de chip licht, knapperig en fijn gestructureerd.


 


MIJN CONCLUSIE

Vegetariërs en veganisten opgelet niet elk chipje dat je eet past in je voedingspatroon en ook hier is het een kwestie van etiketten lezen. Alhoewel je jezelf moet afvragen of chipjes wel verantwoord zijn… Vergeet niet de koolhydraten, vetten en het feit dat het chipje gefrituurd is. Oh en niet vergeten de aroma die ze toevoegen om ons meer en meer te laten eten 😉

IK koop het niet meer, hoe verleidelijk ook. Ik ben vegetariër (bijna veganist) en wil geen rundvleespoeder in mijn eten. Ik eet al bijna helemaal geen chips meer maar ben nu nog selectiever. Ik maak het liever zelf! Dan weet ik wat erin en op zit. Kijk maar naar hoe makkelijk je chips van Cassave kan maken. Dit kan ook met aardappel, wortel en nog veel meer. En niet te vergeten, zonder frituur!


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Yoran schreef:

  Triest, maak je niet zo’n zorgen. Er word geen enkel beest geslacht ..

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Mmm, ik ben wel benieuwd hoe ze dan rundvleespoeder maken 🤔😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s