CASSAVECHIPS • 2 WAYS

| Glutenvrij | Suikervrij | Olievrij |

Cassave is de wortel van de Savanneplant (Manihot Esculenta). Het is een plant die veel zetmeel bevat maar ook voedzaam is. Er zit ook een keerzijde aan de cassave want er zit giftige waterstofcyanide in.

Waterstofcyanide of blauwzuur is een bepaalde verbinding die waterstof, koolstof en stikstof bevat met de formule HCN.
H = Waterstof
C = Koolstof
N = Stikstof
Het is een extreem giftige kleurloze tot zeer lichtblauwe vloeistof welke vlak boven kamertemperatuur kookt. Het aparte van dit blauwzuur is dat het ruikt naar amandelen.

Wanneer men acuut bloot wordt gesteld aan blauwzuur kan dit leiden tot algemene zwakte, hoofdpijn, verwarring, duizeligheid, moeheid, paniek, kortademigheid, misselijkheid en braken. Wanneer er kortademigheid ontstaan kan men in coma raken en uiteindelijk kan dit leiden tot de dood. Bij een grote doses blauwzuur raak je meteen je bewustzijn kwijt met dood tot gevolg.

Bij chronische blootstelling kan men dezelfde soort symptomen krijgen zoals hierboven genoemd en kan het leiden tot irritatie van de huis, neus en schildklier. Wanneer men chronische wordt blootgesteld aan de cyanidevergiftiging veroorzaakt door het eten van cassave, tapioca en fufu waar het blauwzuur niet of nauwelijks is verwijderd spreekt men van de ziekte ‘Konzo’. Hierdoor ontstaat een tekort aan Jodium en kan dit leiden tot gebreksziekten. Ook wel echt hele erge hoor! Ik heb gelezen dan Konzo een spastische, plotselinge, pijnloze en permanente verlamming van het onderlichaam is. Tot nog toe is de ziekte niet te behandelen en is preventie de enige oplossing.

FuFu
Is een brij dat gemaakt wordt uit Cassave, Bakbanaan en/of Yams. Yams zijn aardappels zoals de paarse bataat.

Maar goed dan heb je het natuurlijk over de vloeistof waarmee je direct in contact komt en bij de cassave zit het, naast alle andere voedingstoffen, erin.

Er zijn Cassave soorten met een hoog gehalte, waardoor het belangrijk is dat het voor consumptie eruit moet worden verwijderd doormiddel van koken, en je hebt Cassave soorten met lage, ook wel ‘zoete’, gehalte. Ook de ‘zoete’ cassave kan beter worden gekookt.

Hoog gehalte ‘bittere’ cassave,
Laag gehalte ‘zoete’ cassave.

De voedingswaarde van de Cassave per 100 gram ziet er als volgt uit:

Hoeveelheid per 100 g

Energie (kcal) 159

Vet 0,3 g
Verzadigd  0,1 g
Meervoudig onverzadigd  0 g
Enkelvoudig onverzadigd  0,1 g
Cholesterol  0 mg
Natrium  14 mg
Kalium  271 mg
Koolhydraten  38 g
Voedingsvezels 1,8 g
Suikers  1,7 g
Eiwitten  1,4 g
Cafeïne  0 g
Vitamine A 13 IU Vitamine C 20,6 mg
Calcium 16 mg IJzer 0,3 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 21 mg

Laten we dus vooropstellen dat er hele goede voedingsstoffen in de Cassave zitten maar het is dus wel belangrijk om het goed te koken voordat je het gaat eten.

Ik heb zelf altijd al Cassavechips willen maken en heb het nu eindelijk eens een keertje getest. Het is nog best lekker ook! In de exotische weken van de Lidl verkochten ze de Cassave. Natuurlijk kan je het ook online of in een Toko kopen!

De schil van de Cassave is heel vreemd er zit een soort waxlaag op die denk ik ervoor zorgt dat de wortel lang goed blijft. Ik heb het met een dunschiller eraf gehaald zodat de wortel over bleef. Ik heb het op 2 manieren bereidt;

*#1 in de magnetron OF #2 in de oven*

Ingrediënten
#1 Magnetron

  • Uienpoeder
  • fijn zeezout

#2 Oven

  • fijn zeezout
  • versgemalen peper

Bereiding

Haal de schil van de cassave eraf doormiddel van een dunschiller. Maak met een mandoline of een goede rasp (waar je plakjes mee kan maken) plakjes.

spoel alle plakjes goed af onder koud water, net zolang tot het water helder is geworden.

Leg een aantal velletjes keukenpapier op het aanrecht en leg daar de plakjes op. Dep de bovenkant ook af met wat keukenpapier en strooi vervolgens de kruiden eroverheen. Draai de plakjes om en kruid deze kant ook.

Magnetron
Wanneer je het in de magnetron wilt bereiden is het een noodzaak om een soort rekje te hebben waar je de schijfjes in kan zetten. Ik heb die van mij ooit op Aliexpress gekocht maar tegenwoordig zie je ook een kleinere variant in de online shops in Nederland. Zet het chips rekje in de magnetron en bak het op 700 w voor ongeveer 10 à 15 minuten.

Oven
Wanneer je ze in de oven wilt bakken, kan je het beste een bakplaat gebruiken met een stukje bakpapier erop. Verwarm de oven voor op 250 °C en bak de chips 8 à 10 minuten, probeer de chips voorzichtig om te draaien en verlaag de temperatuur naar 220 °C. Bak ze vervolgens voor ongeveer 6 minuten.

TIP
Denk er aan dat je de cassave goed door bakt zodat je geen rauwe en dus gevaarlijke Cassave eet!

Laat de chips een beetje afkoelen en je kan ze daarna lekker oppeuzelen!

PicsArt_05-14-08.45.44.jpg

BEWAARTIP
Bewaar de chipjes in een luchtdicht Tupperware bakje of glazen pot, dan blijven ze lekker knapperig!


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s