Glutenvrij Broodmix van Schär

Steeds vaker wordt duidelijk dat te veel gluten niet goed zijn voor ons lichaam. Helemaal geen gluten meer eten hoeft niet, maar het is wel goed om wat te minderen. Wil je een keer een broodje zonder gluten maken dan kan het makkelijk met het glutenvrije broodmix van Schär.

In mijn blog ‘glutenvrij brood’ leg ik uit hoe ik het recept heb gemaakt. Mocht je de mix gaan kopen, dan is het fijn om te weten dat het ook op de verpakking staat omschreven. Wel zo makkelijk 🙂

Wat zit er nou in de broodmix? Het broodmix bestaat onder anderen uit Maïszetmeel, rijstmeel, plantaardig vezel (psyllium, bamboe), volkoren-rijstmeel, linzenmeel, dextrose, verdikkingsmiddel: hydroxypropylmethylcellulose en zout.

PicsArt_04-11-10.26.41.jpg

Hydroxypropylmethylcellulose
Wat the heck is dat? Ze waarschuwen altijd he, als het een moeilijke naam is die je niet kan begrijpen is het vaak een slecht teken…hydroxypropylmethylcellulose ook wel het E-nummer E464 of Hypromellose is voor de EU een toegestaan additief MAAR willen we het wel eten? Het is en blijft lastig al die E-nummers. Ik heb mij erin verdiept en heb kunnen het één en ander kunnen vinden. Over het algemeen wordt het E-nummer met de hele moeilijke naam al gevaarlijk bevonden. Het is een slecht E-nummer en zou het een kankerverwekkend verdikkingsmiddel en vulmiddel zijn.

Er zitten echter ook voordelen aan de het stofje, het zit namelijk in een tal van medicijnen. Zodra het lichaam het stofje binnenkrijgt zorgt de maag ervoor dat een stroperige gel wordt. Dit komt omdat de maag het eigenlijk niet kan afbreken maar alleen om kan zetten in een gel. De gel vertraagt de darmpassage en verhoogt hierdoor de opname van de actieve stoffen in het medicijn.

Desondanks is er ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan in Amerika op ratten (helaas) en het onderzoek toont aan dat bij gebruik van het Hydroxpropylmethylcellulose stofje het gewicht van de ratten minder snel toe nam dat van de ratten in de cellulose-groep. De oplosbare vezel zorgt voor een afname van de vetmassa.

Hoe vreemd is het dan eigenlijk dat het synthetische stofje aan de ene kant een kankerverwekkende stof is en aan de andere kant een positieve werking heeft op de vetmassa.

Bijwerkingen bij te veel inname kunnen er darmproblemen voorkomen zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid.


 

Conclusie

Ik zelf ga twijfelen aan het product omdat het een e-nummer is die we beter niet kunnen eten omdat het gewoonweg niet goed voor het lichaam is. Bij mij weegt het zwaarder dat het een kankerverwekkende stof is dan dat het een positieve werking heeft op de vetmassa. Vergeet niet dat wanneer je veel meer slechte stoffen binnenkrijgt de kans verhoogd op de ziekte dan dat je er een keertje aan wordt blootgesteld.

Ondanks dat het dus aan de ene kant het een goed gevoel geeft dat ik geen gluten binnen krijg, besef ik aan de andere kant dat ik een gevaarlijke stof binnenkrijg die ik juist wil vermijden. Omdat ik hier moeite mee heb kan ik er beter voor kiezen om een glutenvrij brood te maken van bijvoorbeeld havermeel, of in mijn geval, speltmeel en/of bloem. Er zitten dan geen additieven in en hoef ik niet de overweging te maken van wel of niet eten. Omdat ik weet dat het gezond is zonder toevoegingen. De enige toevoegingen die erin komen zijn degene die ik eraan toevoeg en heb het dus zelf in de hand.

Ik denk er twee keer over na voordat ik besluit om nog vaker dit type broodmix te gaan gebruiken EN het maakt mij ook nog alerter op andere glutenvrije producten met het cellulose stofje erin. Ik eet over het algemeen niet heel veel kant en klare glutenvrije producten omdat er veel toevoegingen in zitten en te veel aan suikers die ik met mijn maagverkleining niet mag hebben. Dus voor mij helaas een NO-GO, wat jij?

Maak jij je er niet zo druk om? Dan kan je uitleg over het recept HIER vinden.


 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Riny schreef:

  Bedankt voor je uitleg ben zelf ook aan het zoeken voor een gezondere brood mix wat toch wel moeilijk is want ik mag niet alle melen gebruiken . Heb schar wel gebruikt eerlijk gezegd en met dat lange woord dat stoorde mij weleens nu nog harder zoeken naar een mix

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Riny, ja tuurlijk. Fijn om te lezen en graag gedaan hoor! Het is best lastig om een broodmix te vinden zonder die lange rare woorden. Wat je kan doen is kijken bij http://www.noets.nl. Ze hebben daar interessante broodmixen en anders toch vragen in een lokale natuurwinkel zoals een Ekoplaza. Oh en niet te vergeten, veel bakkers maken ook glutenvrij brood maar hebben dit vaak in de vriezer liggen. Je moet er echt naar vragen.

   Ik hoop dat je iets kan vinden wat beter bij jouw voedingswens ligt. Succes! Liefs Jolijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s