GLUTENVRIJ • BROOD

Steeds vaker komt er Glutenvrij brood en diverse producten op de markt. Maar niet alles is even gezond. Het is daarom goed om etiketten te blijven lezen, ook al staat er in koeienletters dat het Glutenvrij is, vergeet niet om even de ingrediëntenlijst te controleren op andere toevoegingen. Wees hier ook kritisch in aangezien je op let met wat je eet. Het Glutenvrije meel van Shär is wel een goed alternatief.

Wanneer je voor het eerst een glutenvrij broodje eet is het een beetje wennen qua structuur. Het is niet zo luchtig en fluffy als gewoon brood die wij kennen uit de supermarkt. Wanneer je een beetje moeite hebt met de structuur kan je een sneetje brood in de broodrooster doen, het eet dan heel anders.

Ingrediënten

  • 500 gram Shär broodmix
  • 10 gram verse gist
  • 400 ml water
  • 20 gram olie (zonnebloemolie)
  • 5 gram zout

Bereiding

Wanneer je verse gist gebruikt kan je deze het beste in lauwwarm water laten oplossen. Zet dit even apart en ga aan de slag met de broodmix.

Weeg in een mengkom de broodmix af maak in het midden een klein beetje een kuiltje en voeg het zout toe aan de buitenrand van de broodmix. Schenk het water met gist en olie in het kuiltje en roer met een pollepel, vanuit het midden, naar buiten toe. Wanneer het niet roeren niet meer lukt met de pollepel kan je gaan beginnen met kneden. Je kan het met de hand doen voor ongeveer 10 minuten of met een mixer met deeghaken voor ongeveer 5 minuten.

Wanneer het een mooie deeg vormt kan je het tot een bolletje draaien en in een bebloemde kom laten rijzen op een warme plek voor 45 minuten

*OF*

Je vormt er al een broodje van en laat het in een bakblik rijzen, vergeet dan niet om de bakvorm in te vetten met boter of kokosolie.
Rol het deeg plat, vouw de rechterkant naar het midden, daarna de linkerkant en een beetje met je handen plat duwen. vouw vervolgens de bovenkant naar het midden en rol vervolgens het broodje vanaf boven verder naar benden. zorg ervoor dat je de naad naar beneden legt in de bakvorm. Je kan ervoor kiezen om met een mes de bovenkant in te snijden. Laat het deeg 45 minuten op een warme plek rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 C (elektrische stand) zet tijdens het bakken een ovenvast schaaltje met ongeveer 10 ml water onder in de oven. Bak het glutenvrije brood in 50 minuten gaar. Doe de oven niet open in de tussentijd.

Wanneer het brood klaar is kan je het uit het bakblik halen en laat het afkoelen op een rooster.

Good to know
Het brood wordt niet echt super bruin en blijft erg bleek. Laat je hierdoor niet afschrikken 😉

Probeer eens Quagemole of homemade chocoladepasta, super lekker!

PicsArt_05-03-08.33.35.jpg
Bewaartip
Bewaar het brood in een luchtdichte trommel of in een papieren broodzak voor een paar dagen, uiteraard kan je het brood ook invriezen, snij het brood dan in plakjes en vries ze per 2 in.


 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s