Tahini Choco Pasta

Soms heb ik nog wel eens van die dagen dat ik trek heb k Chocolade pasta op brood. Het enige voordeel van een maagverkleining is dat door de dokter is geadviseerd om wit brood te eten, omdat bruin brood heel zwaar kan vallen. En dat klopt ook wel. Het lekkerste is zelfs nog als je het witte brood even roostert. Het maagje kan het brood beter verteren.

Dus dat als voordeel want ik vind chocoladepasta op wit brood heel veel lekkerder dan op bruin brood!

Maar chocoladepasta kopen in de supermarkt is een absolute NO GO! Er zit zo ontzettend veel suiker in, en dat mag ik niet. Omdat ik dit niet mag eten  moet ik wel opzoek gaan naar alternatieven. Die zijn er alleen gewoonweg niet. Wanneer er niet veel suiker in zit dan zit er wel weer enorm veel zoetstoffen in. En zoetstoffen worden door mijn lichaam niet echt geaccepteerd. Ik heb eerder een super simpele chocopasta gemaakt door eigenlijk alleen maar hazelnootpasta, cacaopoeder en als optie een klein scheutje maple syrup toe te voegen. MAAR ik heb nog een andere lekkere variant.

TAHINI
Ik kwam voor het eerst in aanraking met Tahini toen we jaren geleden op vakantie waren in Turkije. In het hotel hadden ze heerlijke Tahini Ekmek broodjes (eentje op mijn verlanglijstje om te maken) en die zijn zoooo lekker! In principe verkopen ze in NL alleen de broodjes rond Ramadan en het suikerfeest dus best schaars te verkrijgen. Omdat ik opzoek ben gegaan naar de broodjes, kwam ik de Tahini Sesamzaadpasta tegen. In eerste insantie wist ik niet goed wat te doen met de pasta totdat ik zag dat je deze zelfs in salade kon gebruiken en kwam ik een site tegen die Tahini Chocoladepasta verkoopt. Maar ja ook daar zat heel veel ongezonde toevoegingen in. Dusss…. dan maar zelf aan de slag en met succes!

De tahini die ik heb kan je verkrijgen bij de Albert Heijn, Jumbo of uiteraard diverse Toko’s.

Ingrediënten 

 • 1 pot Tahini sesamzaad pasta
 • 3 à 4 eetlepels cacaopoeder
 • 2,5 eetlepel kokosmeel
 • snufje zout
 • *optioneel 1 eetlepel dadelstroop

Bereiding

Roer de Tahini goed door zodat de pasta en de olie van de sesamzaadjes goed vermengd zijn. Voeg nu de overige ingrediënten lepel na lepel hier aan toe en roer het geheel goed door.

Vind je het lastig om te roeren in de pot dan is het misschien makkelijk om de sesampasta eruit te halen en in een kommetje te doen. Kijk maar wat je zelf fijn vind. Ik roer het graag in de pot, minder afwas 😉 hihi.

KOKOSMEEL
Kokosmeel is een cruciaal ingrediënt om de chocoladepasta te maken. Je zal merken dat de sesampasta erg dun is. Door de kokosmeel toe te voegen zorgt het ervoor dat de pasta dikker wordt. vind je het na 2,5 eetlepel kokosmeel nog te dun dan kan je er nog wat aan toe voegen.

PicsArt_04-11-11.08.17.jpg

Wat zit er nou in de Tahini ‘sesambrei’?
Sesamzaadjes. :-). Dat is het, gewoon sesamzaadjes. Meer niet, hoe puur wil je het hebben.

Sesamzaadjes zijn ook nog eens ontzettend gezond om toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Ze bevatten namelijk onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitamine E, B en mineralen zoals Magnesium, Calcium en fosfor.

De plant komt uit Afrika maar het woord sesam komt uit het Arabisch Saasim/Simsim. In de Arabische landen worden de sesamzaadjes over het algemeen gebrand gegeten.
De Plant is maar een halve tot 1 m groot en heeft witte bloemen die op een vingerhoedje lijken. De zaadjes zitten in een soort omhulsel die bruin/zwart gekleurd zijn.

Nadat ik begreep aan welke plant de sesamzaadjes groeien vroeg ik mij meteen af hoe ze geoogst zouden worden, want dat lijkt mij echt monniken werk! En blijkt dus ook echt zo te zijn. Ze oogsten de sesamstengels en laten ze rechtop tegen elkaar een week staan om te drogen. De zaaddozen (waar alle kleine sesamzaadjes dus inzitten) worden daarna met de hand verwijderd en tevens leeg gehaald. Na het oogsten worden ze sesamzaadjes op een zeer droge plaats opgeslagen anders beschimmelen ze en gaat het rotten.

GENEESKRACHT
Wat ik zelf niet wist is dat sesamzaad ook wordt gebruikt voor geneeskundige doeleinden en soms zelfs als grondstof in Cosmetica wordt toegevoegd.

Naast dat de sesamzaad ontzettend veel goede vitaminen en onverzadigde vetten heeft is het ook nog eens een antioxidant, dit houdt in dat het kankerverwekkende vrije radicalen uit het lichaam verwijdert.

 • Bloeddruk verlagend
 • helpt de lever beter de afvalstoffen af te voeren, wat veel ziektes kan voorkomen
 • goede cholesterol sterker maken
 • slechte cholesterol tegen gaan
 • hart en vaatziekten voorkomen

Daarnaast zijn er een aantal ziekte beelden waarbij sesamzaad helpt om de ziekten te verminderen of zelfs te genezen.

 • reumatoïde artritis (koper uit de zaad)
 • kanker
 • leverproblemen
 • migraine
 • astma (Magnesium uit de zaad)
 • ecxeem
 • botziekten (zink uit de zaad)
 • slapeloosheid tijdens de overgang

Het is mij nu duidelijk dat sesamzaad een eeuwen oud wondermiddel is die wij als Nederlanders misschien wel te weinig eten. Er wordt namelijk geadviseerd om dagelijks de sesamzaadjes of pasta toe te voegen in onze voeding. Of het nou op je broodje/cracker, in de salade als dressing of als saus over de broccoli is, dat maakt niet uit zolang je de pure variant hiervan hebt heb je zeker winst voor een gezonder lichaam!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s