CHOKOPECAN • ONTBIJTKOEK

 

| Vegan | Geraffineerd suikervrij | optioneel Glutenvrij | Koolhydraatarm |

Wanneer ik weer super streng ga opletten op wat ik eet, weet ik dat ik voor een tijdje beter geen brood kan eten. In het gewone standaard brood, die we bijna allemaal in de supermarkt kopen helaas…., zitten vaak heel veel toevoegingen die je beter niet tot je kan nemen. Laatst las ik op een verpakking bij de Lidl dat ze Caramel toevoegen. Dit is niet alleen voor de smaak maar ook voor de kleur. Ik vind het zelf zo een onzin, maar ja het oog wilt ook wat zeggen de fabrikanten. Waarom denk je dat er zoveel geld opgaat aan reclames, verpakkingen en nog veel meer onzin om het zo op de markt te zetten dat wij consumenten er niet omheen kunnen!

Heb jij wel eens een reclame gezien over tomaten, kommer, sla?????? I’ll rest my case

Goed. Ik dwaal weer af! Hihi. Ik merk aan mezelf dat zodra ik mijn brood vervang met mijn eigen gemaakte ontbijtkoek dat ik veel minder een opgeblazen gevoel heb en dat ik ook het gevoel heb dat ik veel meer vezels binnenkrijg dan brood. Of dat waar is weet ik niet maar gevoelsmatig voel ik mij er wel prettiger onder.

Glutenvrij brood zou je ook kunnen eten. Je moet jezelf alleen dan wel weer afvragen of je al die toevoegingen die in Glutenvrij brood zit wel wilt eten… Ondanks dat er geen Gluten in zitten is het product niet vrij van dierlijke ingrediënten en zitten er toch zoetstoffen en suikers in. Onderstaand een voorbeeld van een Glutenvrij licht meerzadenbrood.

Ingrediënten
water, zetmeel (maïs, tapioca), rijstbloem, 5% lijnzaad, 4% zonnebloempit, voedingsvezel (inuline, psyllium), bakkersgist, zonnebloemolie, 2% pompoenpit, polydextrose, suiker, gejodeerd zout, verdikkingsmiddel (guarpitmeel, E464), scharreleipoeder.

Allergie-informatie
Bevat: eieren.

Dus…Gewoon zoveel mogelijk zelf je brood OF in mijn geval ontbijtkoek maken! Eerder heb ik al twee soorten laten zien, de naturel ontbijtkoek en de chocolade ontbijtkoek. Nu je het basisrecept hebt kan je gaan experimenteren net als ik.

Kijk wat je lekker vind qua smaak en weet je niet wat je kan combineren? Ik heb hier een heerlijke combinatie voor je!

Ingrediënten

(Droge ingrediënten)

 • 180 gram speltmeel
 • 70 gram speltbloem
 • 2 eetlepel rauwe cacaopoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 1/2 theelepel baking soda
 • snufje zout

(Natte ingrediënten)

 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad wellen in 2 eetlepels heet water
 • 225 ml havermelk
 • 1 eetlepel geparfumeerde gesmolten kokosolie
 • 2 eetlepel dadelstroop
 • *optioneel 2 eetlepels Maple Syrup

Vulling

 • 20 gram amandelschaafsel + een beetje extra
 • 40 gram pecannoten + een beetje extra
 • 35 gram kokossnippers
 • 5 gram (ongeveer 2 handjes) gepofte Quinoa + een beetje extra

Bereiding
Verwarm de oven op 170 °C (elektrische stand) en zet alvast een bakblik van ongeveer 24cm klaar. Vet het in met Kokosolie of bakspray.

Laat de lijnzaad in het hete water wellen en hak, in een kleine keukenmachine, alvast de amandelen, pecannoten en kokossnippers. Zet dit even apart.

Voeg alle droge ingrediënten samen en meng het door elkaar. Mix nu alle natte ingrediënten (inclusief het lijnzaad) erbij en roer tot het een samenhangend geheel wordt. Zodra het een deeg vormt kan je de kokos-notenmix en de Quinoa erbij doen.

Stort het deeg in het bakblik en strijk het met een spatel een beetje glad. Blijf het beslag een beetje aan je spatel plakken? Spray deze dan een beetje in met bakspray.

Zodra het ontbijtkoek beslag in het bakblik zit kan je de overige grof gehakte pecannoten, amandel schaafsel en quinoa over de bovenkant strooien. Druk het met je hand er nog een beetje in. Doordat het deeg nog wat gaat rijzen kunnen de nootjes en al het andere lekkers eraf vallen, dat is natuurlijk zonde 😉

Bak de ontbijtkoek in het midden van de oven voor ongeveer 30 à 35 minuten of wanneer je er met een sateprikker inprikt deze er weer schoon uitkomt. Kiep het bakblik voorzichtig om totdat je voelt dat de ontbijtkoek loskomt en laat het op een taartrooster of afkoelrooster op de zijkant afkoelen.

Wanneer de ontbijtkoek helemaal is afgekoeld kan je er mooie plakjes van snijden. Het is wel onweerstaanbaar om het al te snijden want het ruikt zo lekker! En probeer het ook eens met een klein beetje boter van Flora erop, errug lekker!

PicsArt_04-18-11.15.20.jpg

Bewaartip
Is het eigenlijk een beetje te veel en ben je bang dat je straks de helft moet weggooien?! Geen nood, want je kan de ontbijtkoek in plakjes snijden, dan per stuk of per 2 stuks verpakken in vershoudfolie en invriezen!


🖤

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s