NUTTY • BREAD

| Vegan | Suikervrij | Optioneel Glutenvrij |

Even een recept uit de oude doos. Ik heb deze al een lange tijd niet meer gemaakt en aangezien ik steeds meer veganistisch probeer te eten ben ik hem maar even op de veganistische manier gaan maken. Het is nog gelukt ook! Het recept kwam ik een keer online tegen en heb, toen ik het voor het eerst ging maken, al wat aanpassingen gedaan.

Het broodje is super lekker voor als ontbijt, maar ook wanneer je een beetje lekkere trek krijgt en je niet wilt snoepen, hoe verleidelijk het ook is, blijven volhouden is de enigste optie. Dus dan maar iets maken waar bijna helemaal geen suiker in zit. Het is wennen als je van zoet naar bijna helemaal geen zoet meer gaat. Maar het is uiteindelijk de moeite waard.

Lekker met beleg zoals pindakaas (en nee dan niet de Calvé of andere slechte varianten, maar de gezonde pindakaas met 100% pinda’s). of een beetje plantaardige boter van Flora en een plakje veganistische kaas. Oeh…vergeet niet om een keer de Tahini chocoladepasta te maken! Ook super lekker op dit heerlijke noten yoghurt broodje. Eens wat anders dan het standaard brood wat we eten.

Ingrediënten

 • 250 gram speltmeel of bloem
 • 16 gram wijnsteenbakpoeder
 • 3 theelepel kaneel + een beetje extra
 • snufje zout
 • 250 gram plantaardige yoghurt
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad laten weken in 2 eetlepels heet water
 • 2 theelepels walnootolie
 • 1/2 theelepel Vanillepoeder of merg van 1 vanillestokje
 • 1,5 handje ongezouten gemengde noten
 • *optioneel 80 gram rozijnen (wellen in warm water)
 • *optioneel 2 theelepel Maple Syrup
 • *optioneel wat havermoutvlokken voor op de bovenkant

 

Bereiding

De oven hoef je bij dit recept niet voor te verwarmen maar zet wel alvast een bakblik van ongeveer 25 cm klaar met een bakpapiertje of spray het in met bakspray.

Laat alvast het lijnzaad wellen in heet water zodat je het straks als een soort ‘ei’ kan gebruiken en hak alvast de noten, niet te grof en niet te fijn en zet het apart. Kies je voor rozijnen? Laat deze dan alvast wellen in een bakje lauwwarm water.

Meng alle droge ingrediënten, behalve de nootjes, door elkaar en voeg de natte ingrediënten, behalve de rozijnen hieraan toe. Roer het goed door totdat het een samenhangend geheel is. Zodra het een deeg gaat vormen kan je nootjes (leg een handje nootjes apart) en de rozijnen eraan toevoegen. Roer het door totdat de noten en rozijnen goed in het deeg verdeelt zit.

Stort het deeg in het bakblik en verdeel het met een pollepel of spatel in de vorm. Strooi de rest van de nootjes en eventueel havermoutvlokken over de bovenkant en duw het met je hand in het deeg. Strooi nog een beetje kaneel over de bovenkant, dit geeft straks heel veel smaak samen met de nootjes.

Zet de oven aan op 200 °C en bak het brood in het midden van de oven voor ongeveer 30 minuten of totdat het goudbruin gebakken is. Gaat het iets te snel aan de bovenkant? Vouw er dan een stuk aluminiumfolie overheen. Mocht je twijfelen of het al gaat is aan de binnenkant? Prik dan met een sateprikker erin, zodra deze er schoon uitkomt is het brood gaar.

PicsArt_04-09-08.47.48.jpg

Bewaartip
Bewaar het broodje in een luchtdichte Tupperware bak of snijdt het brood in plakken, verpak het per stuk en vries het in.


🖤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s