UBE • PANCAKE

| Vegan | Veggies | Optioneel glutenvrij| Geraffineerd suikervrij |

Ik ben echt super FAN van Eddie Huang aka Edwyn Charles. Hij presenteerd ‘Huang’s World’ op het kanaal Viceland. Hij is een Amerikaanse Chef (zijn ouders komen oorspronkelijk uit Taiwan), restaurateur, schrijver, Food persoonlijkheid, producent en ze beweren dat hij ook advocaat is?! Of dat waar is weet ik niet maar ik vind het een grappige man en zijn passie voor eten is super tof om te zien. Daarnaast is het leuk om hem te horen praten met de Locals en erachter te komen waar het eten nou vandaan komt en hoe het tot stand is gekomen!

In zijn aflevering waar hij Hawaii bezoekt krijgt hij de Ube Pancake geserveerd. Hij is weliswaar bekend met het fenomeen, maar dat was ik nog niet! Hoe tof is het om het paarse wonder op zijn bord te zien. Yep, je leest het goed PAARS! Je kan in het onderstaande filmpje bijna direct in het begin al zien wat de Ube Pancake nou precies is. Super leuk!

Natuurlijk kon ik het niet laten om uit te gaan zoeken wat het nou precies is en het basis ingrediënt van de pannenkoek is eigenlijk een Paarse aardappel! Ik had er zelf echt nog noooooooit van gehoord! In de winkels heb ik de paarse aardappel niet kunnen vinden dus heb ik de aardappel online besteld.

Na enig speurwerk heb ik een Amerikaans recept gevonden en ben ermee aan de slag gegaan. Echt super paars is de pannenkoek niet maar hè, het blijft speciaal! Ik heb ook nog geprobeerd om met kleurstof de pannenkoek paarser te maken maar dat lukte helaas niet :-(.

De smaak van de paarse aardappel is zoeter dan de gewone aardappel maar niet zo zoet als de zoete ‘oranje’ aardappel. Het heeft ook een eigen smaak en is eigenlijk niet echt met de andere aardappels te vergelijken.

Naast dat ik aan de slag ben gegaan met het recept wilde ik uiteraard ook meer weten van de paarse aardappel en zijn voedingswaarde. Dat kan je terug lezen mijn Paarse Aardappel blog.

Maar nu eerst Pancake O’clock!

Ingrediënten

 • 230 gram Speltbloem (eventueel te vervangen met glutenvrij bloem)
 • 1/2 theelepel Baking Soda
 • 1/2 theelepel Bakpoeder
 • 1/4 theelepel Vanillepoeder
 • 2 theelepels kaneel
 • snufje zout
 • 375 ml rijstmelk
 • 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 2 eetlepels heet water laten weken (of 1 ei)
 • 100 tot 130 gram gepureerde paarse aardappel
 • geparfumeerde kokosolie om in te bakken

Topping

 • plantaardige kokosyoghurt van Plantly
 • maple syrup
 • blauwe besjes
 • snufje kaneelpoeder

Bereiding
Schil de aardappels en snij ze in stukken, kook het net als de gewone aardappel in water voor ongeveer 15 minuten of totdat ze zacht genoeg zijn om ze te stampen. Giet het water af en laat ze nog heel even kort stomen in de pan met de deksel erop.

Weeg in de tussentijd alle droge ingrediënten af in een mengkom, meng het door elkaar en schenk tijdens het roeren met een garde, de melk erbij. Het lijkt nu al op pannenkoekenbeslag dus je bent op de helft! Voeg vervolgens de geweekte lijnzaad toe en roer het goed door met de garde. Pureer de paarse aardappel met een staafmixer of ‘old school’ met een stamper totdat er bijna helemaal geen stukjes meer zijn.

Als laatst kan je de gepureerde/gestampte paarse aardappel toevoegen en even flink roeren. Je zal merken dat het beslag meteen paarser (of roze) wordt! Heel grappig om te zien. Je kan natuurlijk een beetje cheaten en er (natuurlijke) kleurstof in doen, misschien dat de pannenkoek wat paarser wordt 😉. Ik heb het idee dat ze dat in het filmpje van Huang’s world ook hebben gedaan, want zò paars als zijn pannenkoeken heb ik niet voor elkaar gekregen hoor!

Wanneer het beslag klaar is kan je de koekenpan (of twee, dat gaat veel sneller!) op het vuur zetten en warm laten worden. Zet ondertussen ook een pan met heet water op het vuur met een bord erop en een stukje aluminiumfolie. Zo zorg je ervoor dat je de pannenkoeken warm kan houden tijdens het bakken, werkt altijd super goed!

Wanneer de koekenpan warm genoeg is smelt je een beetje kokosolie in het midden van de pan en schep vervolgens 2 lepels van het beslag in het midden. Laat het ongeveer 3 minuutjes bruin worden en bak ze ook ongeveer 3 minuten aan de andere kant of totdat ze bruin gekleurd zijn. Leg ze vervolgens op het nu al heet/warme bord en vouw het stukje aluminiumfolie er overheen.

Herhaal dit totdat het beslag op is. Voor de variatie kan je ook nog wat blauwe besjes in het beslag doen, dit is ook errug lekker! Houdt er dan wel rekening mee dat je de pannenkoekjes iets langer moet bakken op een lager vuurtje omdat ze wat dikker zijn. Anders heb je kans dat het binnen in het pannenkoekje niet helemaal gaar is.

STACK IT!

Al het beslag op? Dan kan je gaan stapelen! Dit vind ik altijd het leukste dat er is. Alle componenten staan klaar en dan kan je het bord gaan opmaken. Wat ik dan in mijn hoofd hebt komt tot leven en krijg je eindelijk het resultaat te zien!

Stapel de pannenkoeken op elkaar, schep ongeveer 1 á 2 flinke eetlepels plantaardige yoghurt op de bovenkant en verdeel het een beetje. Strooi dan wat blauwe besjes, kaneel en een scheutje Maple Syrup er overheen. Tadaaa en de Look A Like UBE PANCAKE uit Hawaii ligt voor je snufferd! Oh en wil je de kwark een beetje paars/roze? Dan kan je het mengen met het sap van de blauwe besjes!

Pancake joy!

PicsArt_01-22-02.58.19.jpg


🖤

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Corry van der Schouw schreef:

  De paarse aardappels zijn gewoon te koop bij Albert Heijn en Jumbo. Tot nu toe verkochten ze alleen de oranje bataat. Ik was al langere tijd op zoek naar de paarse, in 1955 at ik ze als kind in Indonesië (waar we toen woonden) en de heerlijke smaak is me altijd bijgebleven. Ik eet ze nu een paar keer in de week ipv gewone aardappel (b.v. in de stamppot). Er is ook een witte variant, ook erg lekker (iets pittiger). Die heb ik tot nu toe alleen in de toko gevonden. Dank je voor je recepten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Corry, oh dat is goed om te weten, dat AH ze nu ook verkoopt. Steeds meer supermarkten breiden hun assortiment uit.
   Wat leuk om te lezen dat je er zo een mooie herinnering aan hebt. Gek eigenlijk hoe de smaak je dan zo bij blijft.

   Graag gedaan, hopelijk staat er iets tussen wat je lekker vindt 🤗

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s