Paars Roze Aardappel Bataat

De paarse aardappel, ook wel Yam, wordt gebruikt in de Surinaamse keuken maar ook in de Amerikaanse keuken tijdens bijvoorbeeld de feestdag Thanksgiving. De welbekende Yam die over het algemeen als bijgerecht wordt geserveerd.

De aardappel behoord tot de familie knollen, ook wel Bataat genoemd. Officieel is het dus een groente!

De paarse zoete aardappel is rijk aan Bèta-caroteen (Vitamine A). Vitamine A is goed voor ons lichaam. Het zorgt voor een goede weerstand, goed voor ons gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en voor de groei. Eigenlijk is het een vitamine die wij als mens absoluut niet mogen missen!

Daarnaast hebben ze een flinke hoeveelheid vitamine C, Calcium, Magnesium, Kalium en hebben 1,5 keer meer antioxidanten dan blauwe bessen. In vergelijking met de ‘gewone’ aardappel bevatten ze wel iets meer koolhydraten, maar dan wel de langzame koolhydraat. Maar daarnaast zitten er weer heel veel vezels in en zorgen voor een sneller verzadigd gevoel.

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 118

Vet  0,2 g
Verzadigd  0 g
Meervoudig onverzadigd  0,1 g
Enkelvoudig onverzadigd  0 mg
Cholesterol  0 mg
Natrium  9 mg
Kalium  816 mg
Koolhydraten  28 g
Voedingsvezels  4,1 g
Suikers  0,5 g
Eiwitten  1,5 g
 
Vitamine A 138 IU Vitamine C 17,1 mg
Calcium 17 mg IJzer 0,5 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,3 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 21 mg

De knollen komen voor in diverse vormen, rond, langwerpig of vertakt en daarnaast hebben ze ook nog eens de mogelijkheid om te groeien tot 50 kilogram! Say what? Dat is een zwaar aardappeltje!

Je kan er echt alles mee maken. Ze kunnen tot meel, chips, deeg worden verwerkt. Dus we kunnen ermee baken, koken en frituren!

Wat mij dan wel weer verbaasde is dat in sommige soorten eetbare knollen een giftige Alkaloïde Dioscorine stof bevatten. Deze stoffen worden weliswaar afgebroken tijdens het koken, maar toch vind ik het dan weer zo raar dat een natuur product soms gevaarlijke tot wel giftige stoffen bevat. Dat verwacht ik helemaal niet.

Alkaloïde vormen een natuurlijke groep stikstof bevattende stof. Het zijn werkzame stoffen die vooral bij planten kunnen voorkomen en voornamelijk bij planten die als giftig worden aangeduid. Het komt heel zeldzaam voor dat het ook in andere organismen kan voorkomen zoals bacteriën, schimmels en dieren. In het ergste geval kunnen de stoffen een effect hebben op het zenuwstelsel van mens en dier. Maar Alkaloïden hebben ook een belangrijke rol in de geneesmiddelindustrie. Ik waag me alleen niet aan al die ingewikkelde termen en moeilijke geneesmiddelen maar het is wel interessant om over te lezen!!

Met de paarse aardappel heb ik twee verschillende recepten gemaakt. De Ube pannenkoek en de Marble Berry Cookie. Laat je verrassen door de smaken want verbazingwekkend is het een uitstekende aardappel om mee te bakken!

PicsArt_01-22-02.45.58.jpg


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s