VEGAN • PEPERNOTEN

| Vegan | Geraffineerd suikervrij | optioneel Glutenvrij |

Ohw yeah, Sinterklaas en zijn pieten zijn in het land!!! Alleen een beetje jammer dat ze dan weer geen geraffineerd suikervrije pepernoten uitdelen! Anders kon ik wel mee snoepen…! Hihi.

Maar Sinterklaas vieren zonder pepernoten dat kan natuurlijk niet! Dus ging ik aan de slag met een recept die ik eerder al had gemaakt namelijk de gewone geraffineerde suikervrije pepernoten. MAAR… ik was eigenlijk wel nieuwsgierig of het mij zou lukken op de plantaardige veganistische manier. Verbazingwekkend waren de pepernoten écht heel erg lekker! Ze waren vooralsnog lekker knapperig en eerlijk gezegd de volgende dag al op! Haha! Daarom maak ik ze dus ook niet heel erg vaak.

Het is ook een fijn recept omdat alles in één mengkom gedaan kan worden, een beetje afwegen, een beetje roeren, een beetje kneden en klaar is het deeg! Dan is het alleen nog maar een kwestie van balletjes draaien. Ik heb dan weliswaar geen hulppietjes in huis maar en zijn vast genoeg ouders die dat wel hebben! 😉

Ingrediënten

 • 250 gram speltbloem
 • 3,5 eetlepel speculaaskruiden
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • vanillemerg van 1 vanillestokje
 • snufje zout
 • 120 gram kokosolie
 • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 3 eetlepels heet water
 • 2 eetlepels havermelk
 • 75 a 100 ml dadelstroop
 • *optioneel 3 eetlepels Maple syrup

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C (elektrische stand), zet twee bakplaten klaar met hierop een bakpapiertje.

Zorg er eerst voor dat de lijnzaad met heet water in een glazen schaaltje kan wellen. Je hoeft geen kokend heet water te gebruiken, heet kraanwater is ook goed.

Meng eerst alle droge ingrediënten door elkaar in een mengkom en voeg vervolgens alle natte ingrediënten hier aan toe, vergeet niet het lijnzaadmengsel erbij te doen! Meng alles met een pollepel of spatel goed door elkaar totdat het een mooi glanzend deeg wordt. Het lijkt heel nat maar dat is het niet, dat komt door het kokosvet. Wil je liever geen kokosvet, dan kan je ook kiezen voor plantaardige boter, vergeet dan niet de boter te smelten voordat je het eraan toevoegt.

Het enig dat je nu nog hoeft te doen is balletjes draaien! ‘Pluk’ steeds een stukje deeg en rol het tussen je handpalmen, leg het op een bakplaat en duw het een beetje plat met je vinger.
Zorg ervoor dat de balletjes niet te groot zijn en allemaal even groot, zo zorg je ervoor dat ze allemaal tegelijk gaar worden in de oven. Wanneer je ze een beetje plat hebt geduwd op de bakplaat moeten de pepernoten niet groter zijn dan een € 0,50 muntstuk.

Verdeel de pepernoten over de bakplaat en als je er eentje al vol hebt zet je de bakplaat alvast in het midden van de oven voor ongeveer 15 á 17 minuten of totdat ze goudbruin gebakken zijn.
In de tussentijd kan je verder met het maken met de rest van de pepernoten en is de eerste lading al klaar voordat je het door hebt!

Wanneer je de pepernoten uit de oven hebt gehaald kan je ze gerust op de bakplaat laten afkoelen, na het afkoelen zal je merken dat ze lekker knapperig zijn! Wil je ze knapperig houden?! Bewaar ze dan, net als ik, in een glazen weckpot! Zo blijven ze heeeeel lang goed, maar denk erom… eenmaal geproefd? Dan kan je er bijna niet van af blijven!

PicsArt_11-18-08.04.46.jpg


🖤

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s