Sintmaarten : Mandarijn = G@D$!#@!ME

on

Ohw ja echt heel erg…maar als kind vervloekte ik altijd de mensen die tijdens Sintmaarten een mandarijn gaven nadat ik flink mijn best had gedaan en had gezongen uit volle borst! Het liefst gooide ik het mandarijntje terug naar hun hoofd! Oeps…zei ik dat hardop 🙊 Ik wist niet beter dan dat ik snoep aan het verzamelen was!

Maar nu… nu denk ik er toch echt wel anders over en zou ik zo hetzelfde doen! Haha. Ik heb er gewoon geen goed gevoel bij dat ik meehelp aan een ongezonde lifestyle die wij hebben (aan)geleerd.

De mensen die mij vroeger een mandarijntje gaven waren al die tijd eigenlijk een voorbeeld voor hoe het zou moeten zijn. Zouden veel kinderen/ouders afhaken als niemand meer snoep zou geven tijdens Sintmaarten??? Maakt dat het misschien heel saai? Want tijdens het lopen van het rondje door de woonwijk kon ik niet wachten tot ik mijn eerste snoepje mocht eten. En dat moment dat je thuis komt met een volle tas en op tafel uit ging strooien…!!! Dáár ging het uiteindelijk om! Hoe meer snoepjes hoe beter! De mandarijntjes gingen op de fruitschaal en voor de snoepjes kregen we onze eigen snoeptrommel.

Juist doordat ik nu zo bewust met voeding bezig ben kan ik sommige beslissingen van volwassenen over voeding beter begrijpen. Waarom ze vroeger een mandarijn gaven i.p.v. snoep of waarom mijn oma een bisquitje gaf in plaats van een 3 dubbele chocolade-suiker-bom-koek.
Ook bij opa’s en oma’s is het nu één en al verwennerij en het lekkerste van het lekkerste (dus suiker) en bijna niet meer verantwoord. Tuurlijk kan ik niet alle opa’s en oma’s over één kam scheren maar over het algemeen willen kinderen maar AL te graag naar omie want jah…ze worden daar lekker verwent! ;-). Maar als je verder gaat over verwennen… dan kan ik een hele harde uitspraak doen…

‘Is verwennen nu een super suikerrijk koekje?
of is verwennen een super verantwoorde snack?!’

In mijn optiek is verwennen met een super verantwoorde snack het beste. Dat voelt gewoonweg beter. Als één van mijn neefjes bij ons komt logeren of spelen voel ik mij er niet goed bij dat ik hem iets slechts laat eten, wat boordevol suiker zit…. Als ik het zelf al niet meer eet waarom zou ik het dan door mijn neefje laten eten? Ik voel mij er veel beter bij dat als we iets tussendoor eten het zo verantwoord mogelijk is. En hoe jonger je ermee begint hoe makkelijk, want de kinderen weten dan niet beter! Ze groeien er dan mee op. Zijn ze oud en wijs genoeg? Dan kunnen ze zelf de juiste keuze maken om iets wel of niet te eten.

In principe is dit natuurlijk een beetje hetzelfde als met Sintmaarten. Als de kinderen voor de deur staan, een liedje hebben gezongen en kunnen kiezen uit twee mandjes met daarin links de mandarijntjes en rechts de snoepjes, zullen er hoogst waarschijnlijk 9 van de 10 kinderen kiezen voor de snoepjes. Bieden wij snoep niet meer aan dan hebben ze geen keus en moeten de kinderen het wel doen met een mandarijntje. De kans dat ze volgend jaar niet meer aanbellen is aanwezig! Whahaha 😝 Maaaaaar dan heb je zelf wel bijgedragen aan een gezonde keus! Een keus die kinderen niet kunnen maken op een jonge leeftijd. Meer volwassenen zouden dat voorbeeld moeten volgen.

Kinderen zijn gewoon te jong om het gevaar van al dat snoep en sommige voedingsmiddelen in te zien. Kijk maar naar de discussie over Red Bull en allemaal andere energie drankjes. Ik zou er niet aan moeten denken dat straks ons kind daaraan verslaafd raakt en bij te veel consumptie in het ziekenhuis beland. Maar goed dat is weer a different cookie.

Ik ben in ieder geval PRO Mandarijntjes tijdens Sintmaarten! Jullie (nu) ook???


🖤

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. nessahappyplace schreef:

  Ik ben ook pro mandarijntjes 🙂 En ik ben gek op de geur van mandarijntjes, zelf vieren wij geen Sintmaarten, maar we kunnen nooit wachten totdat het weer die tijd van het jaar is, gewoonweg voor de mandarijnen 😀

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Yay, top!
   Heerlijk zijn ze en het ruikt inderdaad verrukkelijk. Ik ben zelf echt een uur aan het pellen… zo min mogelijk witte velletjes, 🙈 maar als je dan eenmaal de mandarijn proeft! Mmmmm heerlijk!

   Geliked door 1 persoon

   1. nessahappyplace schreef:

    Haha ja inderdaad, zo min mogelijk witte velletjes… maar het is het waard, nietwaar 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s