WRAPMANIA

Wrapmania it is! Er zijn zo ontzettend veel wraps op de markt dat je jezelf vast afvraagt welke nou het beste of misschien wel het lekkerste is. Uiteraard valt er over smaak niet te twisten en kan jij misschien wraps van een ander merk lekkerder vinden dan ik. Naast dat de smaak er meestal ook toe doet is het ook verstandig om te kijken wat de ingrediënten zijn. Het is dus handig om er een aantal op een rijtje te zetten omdat er zoveel verschillende soorten wraps zijn! Na het ontdekken van de ingrediënten en e-nummers is het aan jezelf de vraag welk merk je kiest.

Want zijn ze nou je vriend of je vijand?! Ik zoek het voor je uit en ‘vertaal’ een aantal e-nummers, de rest kan je hierna helemaal zelf doen 😉 want dan begrijp je de meest gebruikte ingrediënten voor het maken van wraps.


Homemade Wraps naturelHomemade wrap

Het is best lastig om soms de tijd te vinden om zelf wraps te maken, terwijl het eigenlijk niet heel erg moeilijk is en niet eens zo heel erg veel tijd in beslag neemt. Tuurlijk gaan we allemaal wel eens voor gemak, alleen is het altijd beter om zo min mogelijk bewerkt voedsel te kopen. Het is bewezen dat het nou eenmaal beter voor ons lijf is. 

Dus, mocht je eens een dagje vrij zijn probeer dan eens om de Homemade wrap te maken. Ze zijn vrij van e-nummers en abracadabra voedingsadditieven zodat je weet wat je eet!


Glutenvrije wraps multigranenRoley's

Niet iedereen kan tegen gluten, of het nou gaat om een allergie of een intolerantie. Het is een kunst om zo min mogelijk tot helemaal geen gluten binnen te krijgen maar er komen steeds meer producten op de markt voor deze groep mensen. Ik schrijf in mijn blog Glutenvrije Wraps over de ingrediënten die zijn gebruikt en waaronder de Bamboevezel.
De wraps zijn onder andere te verkrijgen in reform en natuurwinkels.


Piadina wrap speltbloem en haverPicsArt_09-05-08.08.22

Ook deze wraps zijn gemaakt van pure ingrediënten zonder te veel poespas.

Speltbloem, havermeel, water, zonnebloemolie, Cervia zeezout, erwteiwit, aardappelzetmeel, tarwegluten, guargom.

Vergeet niet dat bloem snelle koolhydraten bevat en meel langzame koolhydraten. Door de langzame koolhydraten ben je langer verzadigd en zal je minder snel behoefte hebben om te gaan eten.


PicsArt_09-05-08.09.08Piadina wrap Volkoren tarwemeel en haver

Dit is meer een wrap naar mijn visie. Veel meer puur natuur en zonder gekke e-nummers en toevoegingen. De wrap is gemaakt van Volkorentarwemeel, havermeel, water, zonnebloemolie, Cervia zeezout, erwteiwit, aardappelzetmeel, tarwegluten, guargom en het is nog plantaardig ook!

Te verkrijgen in o.a. reform-/natuurwinkels.


PicsArt_09-05-08.07.38La Bio Idea Piadine di Spelta

Oftewel Italiaanse spelt wraps! Ik kan hier heel kort en krachtig over zijn want er zitten geen toevoegingen of e-nummer in en zijn gemaakt van biologische puur natuur ingrediënten.

Speltbloem, water, zonnebloemolie, zout en natuurlijk aroma. That’s it.

Te verkrijgen in o.a. reform-/natuurwinkels


PicsArt_10-28-02.10.34.jpg Ster Real Piada, wrap & roll

Deze kwam ik toevallig tegen bij de DEEN en is ook een Italiaanse wrap.
Omdat het een geïmporteerd product is zit er een witte sticker opgeplakt met daarop de vertaling van de ingrediënten. Ik ben er nu zelf ook ingestonken want de vertaling klopt niet helemaal! De daadwerkelijke ingrediënten die erin zitten zijn: (zachte) Tarwe bloem, water, reuzel, zout, suiker, E412 = Guarpitmeel, melkpoeder en aroma.

PicsArt_10-28-02.11.29.jpg
Ik wilde jullie de foto van de vertaling niet onthouden dus heb ik hem er ook maar even bijgeplaatst.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet, maar we zien het allemaal niet! Het e-nummer staat er niet op vermeldt en tevens ook niet dat er suiker in zit.

Toch maar even een cursusje Italiaans er tegen aan gooien?! 😉


PicsArt_08-04-12.26.14
It’za wraps naturel

Deze wraps zijn te verkrijgen bij de action, ik vind ze zelf erg lekker. Ze gaan ook niet snel stuk als je ze oprolt, maar er zitten wel heel veel E-nummers in. De wraps zijn gemaakt met 9 ingrediënten waarvan 5 ingrediënten E-nummers zijn:
– E422, E412
– E500, E450
– E471, E472e
– E296, E330
– E282, E202

De E-nummers E422, E412, E500, E450, E282, E202 heb ik eerder al omschreven in mijn blog Bugles Nacho Cheese VS Mini Tortilla Wraps. Maar wat dan precies de andere E-nummers zijn?…

E471 en E472e
Deze is wel lastig want ondanks dat er aangegeven wordt dat dit e-nummer een azijnzuurester is en dus bestaat uit synthetische vetten is het onduidelijk of de daadwerkelijke vetten afkomstig zijn van plantaardige of dierlijke vetten. Ik zou dit e-nummer vermijden indien je geen dierlijke stoffen binnen wilt krijgen, of het nou vanuit religie is of omdat je een veganistisch of vegetarisch bent, want zeker weten doe je niet.

E296
Dit e-nummer wordt onder andere gemaakt uit diverse planten en worden over het algemeen gebruikt in producten zoals; vruchtensappen, frisdranken, siropen, vruchtenijs en vruchtenconserven. Het is een e-nummer dat niet schadelijk is bevonden.

E330
E330, ook wel citroenzuur, is geen goed en geen slecht e-nummer. Citroenzuur is in principe gemaakt van plantaardig voedingszuur maar het wil ook wel eens voorkomen dat het gemaakt is uit Aspergillus niger, ook wel ‘zwarte schimmel’. Deze vorm van citroenzuur wordt in heel veel snoep en drank verwerkt. Bij een overmatige inname kan je last krijgen van een tal aan klachten. Onder andere; misselijkheid, diarree, obstipatie, duizeligheid, oorproblemen, eczeem, acne en problemen met de hormoonbalans.


Santa Maria Tortilla naturelPicsArt_08-04-12.22.19

Deze wraps heb ik gekocht de Albert Heijn en heeft maar een paar e-nummers. Waaronder E471, E450/500, E415. Het is dus al wel minder dan de It’za wrap van de Action, maar alsnog even de moeite waard om te overwegen of je ze wilt eten.

E415 is Xanthaangom gemaakt uit suiker en melasse. Het fungeert als verdikkingsmiddel, stabilisator en emulgator.


Mesa Mexicana Tortilla wraps naturelPicsArt_08-04-12.23.20

Deze wraps kan je kopen bij onder andere Albert Heijn en de ingrediëntenlijst is een instinkertje! Er staan helemaal geen e-nummers vermeld, maar gewoon de naam! In principe als je de ingrediënten globaal leest dan glijden je ogen over de ingrediënten opzoek naar het e-nummer. Maar die vind je hier niet hoor! Dus LEES de ingrediënten ook echt voordat je het product koopt. Weet je het niet zeker? Iedereen heeft nu internet op zijn of haar mobiel, dus zoek het even op.

Eigenlijk moet er al een lampje gaan branden op het moment dat je, naast de gewone grondstoffen, zoals water, raapzaadolie enz, een naam ziet staan dat niet heel veel zeggend is. Neem nou als voorbeeld Stabilisatoren: glycerol en carboxymethylcellulose…. Watte??? Ja, idd… Dat dus! Door de naam weet je eigenlijk dat het een bewerkt ingrediënt soort is en een e-nummer is. Ik heb voor dit merk het werk al even gedaan en uitgezocht welke woorden bij welke e-nummers horen. Nadat je de connectie hebt gemaakt is het van belang om te weten of je de e-nummers wel of niet wilt eten.

Stabilisatoren: glycerol en carboxymethylcellulose
Glycerol is het e-nummer E422 en is een kleurloze suiker-alcohol. Het is gemaakt uit zowel dierlijke- als plantaardige vetten. Lees hier meer over in mijn blog Bugles Nacho Cheese VS Mini Tortilla Wraps.

carboxymethylcellulose is het e-nummer E466 en is gemaakt uit cellulose, cellulose is een stofje die door nagenoeg alle planten en bomen van nature aangemaakt wordt. Het stofje zit in veel natuurlijke vezels en in bijvoorbeeld hout. Het E-nummer is dus een deel afkomstig van de cellulose en het andere deel is azijnzuur. Azijnzuur is echter wel een ‘verdacht’ additief omdat het soms synthetisch wordt nagebootst op basis van alcohol en chloral. Er met geen zekerheid te zeggen of de producenten de natuurlijke of synthetische versie gebruiken.

Het is een beetje in Jip&Janneke taal uitgelegd, want als je het gaat lezen op Wikipedia moet je echt biologie gestudeerd hebben hoor! Ik vind het best ingewikkelde materie. Maar goed in grote lijnen is het wel duidelijk. Het is en blijft een stabilisator die ontwikkeld is en niet vanuit nature een grondstof is zoals water, zout, graan, enz, enz.

Voedingszuren: citroenzuur en appelzuur
Onder welk e-nummer Citroenzuur valt heb ik uitgelegd bij de It’za wrap. Dat is het e-nummer E330.

Appelzuur heeft het e-nummer E296 en wordt niet alleen gebruikt in de levensmiddelen industrie maar ook bij;
– wijnproductie om snel een goede smaak te krijgen,
– snoepgoed
– cosmetica om de zuurgraad te corrigeren of als chemische peeling
– voor het bereiden van malaten (dit zijn de zouten van appelzuur)

Appelzuur komt onder meer in appels voor, het zorgt voor de zure smaak van groene appels. Denk aan onder andere Granny Smith appels.
Alhoewel je de organische (appel)zuur hebt is er ook een synthetische (appel)zuur die gemaakt worden door een chemisch proces, uit fumaarzuur (deze is ook te splitsen in organisch zuur uit fruit en groenten of synthetisch uit natrium-of kaliumchloraat) of biochemische processen door bacteriën en schimmels.

*LET OP!*
Van (synthetisch)appelzuur zijn de gezondheidsrisico’s bekend bij baby’s en bij jonge kinderen. Het gaat hierbij vooral om darmstoornissen. In NL is het toegestaan in babyvoeding maar in Engeland raden ze producten met dit specifieke e-nummer voor kinderen af!

Emulgator: mono- en diglycerides zout
Ook dit e-nummer E471 komt voor in de It’za wraps. Er zijn hiervan ook verder geen bijwerkingen geconstateerd. Door het lichaam wordt het als vet gezien. Ik vraag me dan ook altijd meteen weer af of het dan om verzadigde of onverzadigde vetten gaat? Maar daar kan ik helaas weinig duidelijkheid over krijgen.

Rijsmiddel: natriumcarbonaat
Natriumcarbonaat, ook wel soda, is het e-nummer E500. Het zit onder andere in bakpoeder en Baking soda en wordt meestal gebruikt in plaats van gist. Het zorgt ervoor dat bijvoorbeeld brood en cake gaat rijzen in de oven. Zo kan je heel snel brood bakken en hoef je het niet uren van te voren te laten rijzen.

Maar… ondanks dat het e-nummer goed is bevonden zijn er ook geluiden dat het wel degelijk een slecht effect heeft op ons lichaam, maar dat is uiteraard geldig wanneer je te veel van het stofje binnenkrijgt.

Wist je dat het e-nummer E500 ook gebruikt wordt in bluspoeder van brandblusapparaten?! 😉

Conserveermiddelen: kaliumsorbaat en calciumpropionaat
Kaliumsorbaat, ook wel E202 is een conserveermiddel om ervoor te zorgen dat het de schimmels tegen gaat. Het is echter wel een slecht e-nummer. Het is een chemisch conserveermiddel en heeft een tal aan bijwerkingen zoals astma, neusverkoudheid, darmstoornissen, huidallergieën en kan geboorteafwijkingen veroorzaken.

Calciumpropionaat is een synthetisch voedingsadditief en heeft het e-nummer E282. Het e-nummer is geen goed of slecht voedingsadditief maar wel is duidelijk dat het om een chemisch conserveermiddel is en mogelijk darmstoornissen en migraine kan veroorzaken.


 PicsArt_08-04-12.25.21
Albert Heijn tortilla wraps naturel

Zoals de naam al zegt 😉 te verkrijgen bij de Albert Heijn en ook hier zitten een aantal e-nummers in.
– E422
– E296
– E500
– E282

 


tortilla meergranen AHAlbert Heijn Tortilla wraps Meergranen

In deze wrap zijn de volgende e-nummers te vinden:
– E422, E466
– E450, E500
– E471
– E202, E 282
– E296

De ingrediënten van de wraps zijn eigenlijk gelijk aan de It’za en de Mesa Mexicana wraps.
Een ‘overdenkertje’ dus… Wel of niet eten 😉* Mijn conclusie *

Volg je het nog???? Het blijft mij altijd weer verbazen hoe de e-nummers tot stand (moeten) komen…het is een wirwar aan processen, stoffen, synthetische en chemische processen. Aan de ene kant laat het zien hoe slim de mensen is, maar aan de andere kant laat het ook zien hoe ingewikkeld en moeilijk ons eten is geworden. En dan komt zoals altijd de ‘ham’-vraag… is het allemaal wel nodig?!

Voordat je overstag gaat om wraps te kopen, bedenk eerst of je deze bovengenoemde E-nummers binnen wilt krijgen of dat je toch liever zelf de Homemade wrap maakt of net even een iets duurdere variant koopt zonder e-nummers en gekke toevoegingen. Want vergeet niet dat het niet alleen in de wraps zit maar in heel veel andere voedingsmiddelen. Hierdoor heb je niet in de gaten in welke hoeveelheden je deze schadelijke en soms wel giftige stoffen binnen krijgt.

Ik kies daarom zelf liever voor een variant zonder de e-nummers en toevoegingen en wanneer ik een dagje vrij ben en tijd heb gewoon lekker zelf maken en eventueel invriezen! Zo heb je altijd een voorraadje.

PicsArt_05-24-05.07.45


🖤

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s