Say (vegan) Cheeeeese!

Of het nou een hype is of niet, veganistisch eten is in opmars en aangezien er heel veel met ons voedsel aan de hand is, kijk maar naar de ei-crisis en naar bacteriën in vlees en waarschijnlijk nog heel veel meer waar wij misschien niet eens weet van hebben, begrijp ik het wel.

Ik ben nog steeds zoekende naar het juiste eetpatroon, want elke dag leer ik steeds iets meer over voeding, dit ook na aanleiding van mijn jaarlijkse bloedonderzoeken en waardes. Zodra ik iets eet wat eigenlijk niet goed in mijn voedingspatroon past krijg ik dat direct terug te zien in mijn bloedwaardes. Maar daar zal ik meer over vertellen in een andere blog.
Ik probeer mijn ‘leer momenten’ ook meteen toe te passen in recepten maar ook meteen recepten van andere uit te proberen om hier een balans in te creëren. Want Veganistisch eten is in het begin best een uitdaging!

Ik ben ergens door getriggerd en nieuwsgierig geworden in het veganistische eten en dat is gekomen nadat ik besefte hoeveel gram kaas ik per week at, daarnaast zijn er in diverse documentaires naar voren gekomen dat dierlijke proteïne gevolgen hebben voor het lichaam. Dat maakt het voor mij juist heel erg interessant!

Koe versus Moeder
In documentaires maken ze de vergelijking van een koe en een moeder die net een baby heeft gekregen.
Een koe maakt melk aan om vervolgens haar kalf van melk (voeding) te voorzien. De melk zit vol met hormonen die door de koe aangemaakt wordt waarmee ze haar kalf voedt. Dat geldt hetzelfde voor een moeder die net een baby heeft gekregen. De moeder maakt borstvoeding aan om vervolgens haar baby te kunnen voorzien van voeding.

De kalf wordt ouder en zal bij een bepaalde leeftijd geen melk meer drinken net als bij de baby van de moeder. Bij een bepaalde leeftijd krijgen baby’s geen borstvoeding meer. Dus hoe gek is het dat wij als consument het wel blijven drinken van een koe, maar als kind borstvoeding niet blijven drinken? Want hoe raar zou het zijn als wij als kind borstvoeding van de moeder zouden blijven drinken totdat we ‘bij wijze van’ 80 zijn?! Het principe is dan toch exact hetzelfde? Het heeft mij dus aan het denken gezet.

Ergens kan ik mij daar ook wel in vinden, er zitten zoveel hormonen in melk waarbij je jezelf moet afvragen of wij dat als mens wel nodig hebben?! Verschillende studies wijzen uit dat naast bepaalde effecten van de hormonen o.a. ook de dierlijke proteïne voor het menselijk lichaam gevaarlijk zijn. Omdat het werkelijk direct effect heeft op de kankercellen die zich in ons lichaam bevinden. Het is bewezen dat je door te veel aan dierlijke proteïne, kanker kan ‘aanzetten’ en door het minderen van dierlijke proteïne, kanker kan ‘uitzetten’

Vind je het interessant? Ga dan maar eens na hoeveel dierlijke proteïne (ook wel eiwitten) jij binnen krijgt! Dat is namelijk erg veel, naast je gewone portie zuivel, vlees, ei en noem maar op. Niet alleen melk, maar ook eieren zitten overal in verwerkt.

Ik ben daarom eens op pad gegaan naar Veganistische Kaas en heb er een paar in mijn omgeving gevonden.

Je kan ze vinden bij diverse Reformwinkels, zoals Zenith, Ekoplaza, Ekolander maar tegenwoordig ook bij de Albert Heijn en de Jumbo. Dan is het een kwestie van etiketten lezen en doormiddel van de smaak zelf de keus maakt tussen de soorten kaas.

Veganistische Kaas soorten

Wheaty Vegan kaas Naturel
Deze kaas kan je vinden bij o.a. Zenith. Naast de naturel smaak heb je van Wheaty ook gerookte kaas. De naturel kaas is gemaakt van;

 • kokosvet,
 • aardappelzetmeel,
 • gierstvolkorenmeel,
 • verdikkingsmiddel zoals gellangom (bacteriële fermentatie) en xanthaangom (bacteriële fermentatie uit suiker of suikerstroop),
 • natuurlijk aroma,
 • steenzout,
 • plantaardige glycerine,
 • plantaardige melkzuur;
 • specerijen.

Melkzuur?
Ja dat klinkt wel gek he?! Ik dacht in eerste instantie ook meteen ‘dan is het toch niet meer veganistisch?!’ Maar niets is minder waar, want ondanks dat het de benaming ‘melkzuur’ heeft, is het wel plantaardig is het gemaakt uit gefermenteerde bacteriën.

 

 


Wilmersburger
Deze kaas is onder andere te vinden in de supermarkt zoals Albert Heijn en de Jumbo. Je hebt verschillende soorten smaken van de Wilmersburger kaas.
Degene die ik geproefd heb zijn Würzig, dit is een soort gerookte kaas, Kräuter is een kaas met oregano kruiden en Classic is de ‘gewone’ kaas.

Op de site van Willemsburger staan echter nog meer verschillende smaken, zoals chili-, tomaat/basilicum-, paddenstoelen- kaas en Cheddar-style kaas. En ohja, ze hebben naast de plakjes ook een blok kaas en nog eens geraspte kaas om bijvoorbeeld een gezonde pizza mee te beleggen of lasagne mee te maken.

De hartige kaas is gemaakt van;

 • water,
 • kokosnootolie,
 • gemodificeerd zetmeel,
 • zetmeel,
 • zeezout,
 • aroma,
 • zuurteregelaar: citroenzuur,
 • conserveermiddel: sorbinezuur,
 • kleur: beta-caroteen.

 

 

In principe is de kaas met oregano met dezelfde ingrediënten gemaakt alleen zijn de kruiden tijm en oregano hier aan toegevoegd.
Ik wissel regelmatig de smaakjes af en vind ze zelf erg lekker smaken. Aan één plakje heb je genoeg! Wil je wat meer inspiratie voor op brood? Scroll dan helemaal naar beneden voor een aantal Lunch ideeën.

 

 


Vegan Deli
De Vegan Deli is onder andere te vinden bij Ekoplaza en ook hiervan zijn diverse soorten smaken te vinden. Onder andere Gerookte kaas, mozzarella, cheddar, paprika en bieslook.

De kaas van Vegan Deli is gemaakt van;

 • Water
 • kokosolie
 • zetmeel (mais)
 • tapioca
 • koolzaadolie
 • natuurlijke aroma’s 2%
 • erwteneiwit
 • zeezout
 • verdikkingsmiddel (carrageen)
 • antioxidant (citroenzuur)
 • kurkuma

 

 

Ik moest zelf wel een beetje wennen aan de mozzarella smaakt, het is wel lekker, maar ik vind het niet te vergelijken met echte mozzarella. Het went wel hoor, want met een tomaatje, peper en zout en desnoods een beetje pesto, waan je meteen weer in Italiaanse sferen!

 

 


Al met al…
Kan je er heerlijke broodjes mee beleggen en viel het mij ook op dat de bovenstaande kaassoorten geen opgeblazen gevoel geven, wat ik nog wel eens van gewone kaas kan hebben. En gek genoeg mis ik de ‘gewone’ kaas niet eens… en dat komt uit de mond van een échte kaaskop 🙊

Heerlijke lunch ideeën
Neem nou bijvoorbeeld de tricolore-bellpeper als je trek hebt in een hartig broodje of de Green Sandwich. Maar wat helemaal lekker is! Is toch echt de Vegan Grilled Sandwich of de Italian Pizza Panini! De kaas van Wilmersburger smelt super goed en is gesmolten echt heel erg lekker! De tosti eet ik uiteraard wel met gezonde ketchup gemaakt van de passata di pomodoro 😉 jij ook?!

Just say Cheese!


🖤

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. thekeytobeingme schreef:

  Ik eet vegetarisch, en probeer zoveel mogelijk veganistisch te eten. Het enige wat ik moeilijk blijf vinden is dus kaas. Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd, dus bedankt voor dit lijstje! Op mijn blog schrijf ik ook veel plantaardige recepten.

  x

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Wat goed! Ik begrijp idd dat het moeilijk is… het is vooral de smaak waar je aan moet wennen. Maar ik als het mij lukt, lukt jou het zeker!

   Geliked door 1 persoon

 2. Label SV schreef:

  Love vegan cheese!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s