Amandel Boter

Amandel boter is niets meer en niets minder dan geperste Pindakaas maar dan gemaakt van Amandelen! Ik vind de smaak van de amandel boter zó lekker! Nog lekkerder dan de hazelnoten boter. Had ik trouwens niet verwacht! Ik vind de amandel boter wat zoeter van smaak en al lekker genoeg om zo op mijn broodje te smeren!

Ik denk dat ik nu wel begrijp waarom amandelen zo duur zijn. Een amandel boom geeft gemiddeld 20% van de bloemen een noot, de percentage hangt wel af an de weersomstandigheden, beschikbaarheid van de bijen, ziekten (de boom is snel vatbaar), en de gezondheid van de boom zelf. Ik heb echt een gruwlijke hekel aan die zoemende bijen, maar zie maar eens hoe belangrijk ze zijn, want zij zorgen voor de bestuiving van de bloemen en de nectar, naast dat de weersomstandigheden ook erg belangrijk zijn voor het perfecte amandeltje.

De bomen groeien over het algemeen in arabische gebieden van Noord tot Oost-Turkije, Russische gebergte, Irak, Iran, Zuid-Turkmenistan, Kirgizië en Oezbekistan (in centraal-Azië) en de teelt van amandel stelt nogal bijzondere eisen aan de leefomstandigheden van de amandelboom. Dit is dus ook de reden waarom amandelen maar in zeer weinig gebieden in de wereld geteeld worden. Waardoor ik denk dat dát juist de reden is waarom amandelen en amandelmeel zo prijzig zijn. Naast de amandelproductie in de arabische gebieden is er ook een flinke amandelproductie in de Verenigde Staten en dan met name Californië. Ook heeft Australië een opmars gemaakt in het produceren van amandelen. Dit alles heeft eigenlijk te maken met de vraag naar amandelen. In de eerste 15 jaar van de 21ste eeuw is de wereldconsumptie meer dan verdubbeld en een jaarlijkste groei van ongeveer 8 à 9%

De beschikbaarheid van water, mediterraan klimaat, mest en kunstmes is erg bepalend voor de amandelboom. De amandelen zijn rijp na 7 á 8 maanden bloei. De steenvrucht (waar de amandel in zit) barst dan open en bij het oogsten van de amandelen schudden ze de bomen (over het algemeen machinaal) zodat ze eruit vallen.
Vanaf de derde levensjaar kan de boom vrucht dragen maar het kost 8 jaar voordat de amandelboom volwassen is. Daarna blijven ze ongeveer 20 jaar op maximaal niveau produceren, waarna de productie afneemt. Ach, dat werk niet anders dan een mens, hoe ouder wij worden hoe minderen ‘productief’ we zijn 😉 hihi. Alleen is dit niet al na 20 jaar ;-).

Ook wel leuk om te weten is dat de amandel in drie soorten varianten bestaan, namelijk;

 • zoete amandel met zoet smakende zaden
 • kraakamandel met zoet smakende zaden in dunne broze schil van de steenkern
 • bittere amandelen met een bittere smaak. En wat blijkt tot mijn verbazing… er wordt zelfs aangegeven ‘giftig’ zelfs in kleine hoeveelheden!

Bittere amandelen bevatten het gif amygdaline, waaruit het enzym #meteenhelemoeilijkenaam, zeer giftige waterstofcyanide kan worden gevormd?! Nou, ik ben eigenlijk wel een beetje flabbergasted! Nooit verwacht! En als ik dan verder ga zoeken op amygdaline en glycoside, is te lezen dat het stofje ook in pitten van kersen, pruimen, perziken, abrikozen en appels zitten! Ik zag wel eens mensen die hele klokhuizen opaten… jullie weten het nu…niet meer doen dus! Ook zit het in Cassave die je voor gebruik goed moet uitwassen.

Het tegenstrijdige is dan alleen weer dat er een onderzoek loopt naar de werkingsmechanisme van amygdaline bij het tegengaan van kanker. Hoe bijzonder is dat dan eigenlijk! Het schijnt te zijn dan amygdaline bepaalde kankercellen kunnen doden… Dat is dan eigenlijk wel weer bijzonder. Hoe ze van een giftig stofje uit een noot of pit wellicht kunnen gebruiken om eventueel kanker tegen te gaan. Ik roep dat soort onderzoeken toe!

Gezondheidseffecten
Amandelen zijn rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten, magnesium, proteïnen, vitamine E, vezels en fytochemicaliën.

De nootjes zorgen voor energie en een snel verzadigingsgevoel. Het regelmatig eten van een portie amandelen stilt wél de honger, maar veroorzaakt geen gewichtstoename. Dit alles heeft te maken met de absorptie van energie uit de amandel. Die zorgen voor een verhoging van het (basaal)metabolisme.
Het zorgt voor minder schommelingen van de bloedsuikerspiegel en vermindert het de *plasmalipiden na de maaltijd.

*De Lipiden in het plasma staat verbonden met eiwitten en dat alles heeft weer te maken met cholesterol en de lever, dit is erg complex maar heel interresant. Zo zie je maar hoe alles in verbinding staat met elkaar en hoe voedsel soms zijn werking heeft.

Bij gezonde mannen kan een dagelijkse portie amandelen de leverfunctie verbeteren. Ik kan niet anders zeggen dat een handje amandelen per dag een gezonde snack is!
Er dus wel van uitgaande dat juist de bittere amandelen niet gebruikt worden in dit potje overheerlijke amandel boter en je dus af en toe ook als beleg kunt gebruiken of maak er eens een lekker recept van zoals de Chocolade Brownie Cake 😍

PicsArt_08-12-10.55.08


🖤

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. leegschrift schreef:

  Alle dieren zijn ook niet dood tot nu toe. Die eten ook die vruchten zonder meteen te schrikken wat erin zit. Als je bij alles goed stil staat en uitzoekt van wat je eet, dan kom je nog een heleboel tegen waar je je van kapot gaat schrikken van wat er allemaal inzit. haha. Heb ik ook gedaan. Het is niet anders. Groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Haha! Daar heb je absoluut gelijk in. Maar dat maakt het nu juist heel interessant! Hoewel de bittere amandelen (bijna) niet meer worden geproduceerd, dus zal het ook niet heel veel gegeten worden zowel door mens en dier. 😊
   Liefs

   Like

   1. leegschrift schreef:

    Ja ze zijn behoorlijk vies. Vroeger kocht ik een zakje en dan zat er af en toe zo een bittere tussen. Gadverdamme. Echt.

    Geliked door 1 persoon

 2. marexplores schreef:

  Ik heb dit potje heeeel vaak zien staan tijdens boodschappen doen maar durfde hem nooit mee te nemen. Misschien toch maar eens proberen!

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Oooh wat grappig! Jazeker proberen! En als je het op je brood niet lekker vind kan je er altijd nog wat lekkers van bakken!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s