TLC S.1 – Afl.8: The Food Hospital

In deze aflevering behandelen ze de onderwerpen;

  • Hoge cholesterol
  • eten van rauwe voeding
  • PMS – Premenstrueel Syndroom
  • IBS – Prikkelbaar Darm Syndroom


Hoge cholesterol

Clementine heeft last van een te hoge cholesterol en haar vraag is of ze met haar te hoge waarde in een gevarenzone zit.

Een paar van een syptomen die je kan krijgen bij een te hoge cholesterol is
– pijn op de borst
– hart aanval
– beroerte

Een te hoge cholesterol kan ook liggen aan andere factoren dan alleen aan voeding, zoals;
– stress
– genetisch bepaald
– en nog heel veel andere factoren

Hoe meer verzadigde vetten hoe hoger de cholesterolgehalte zal zijn. De aderen zullen zich ‘opzuigen’ met het vet en uiteindelijk zullen dit verstoppingen worden en blokkades waardoor het bloed moelijker er doorheen kan stromen en er niet genoeg bloedtoevoer naar de organen is met grote gevolgen van dien. Ook wel de stille moordernaar.

De cholesterol is in te delen in twee categoriën. De LDL en de HDL.
De LDL geeft weer in waardes hoeveel slechte vetten er in het lichaam zitten. Hoe hoger de waarde hoe slecht het is. Daarnaast hebben ze bij Clementine nog een schokkende ontdekking gedaan en dat is dat ze diabetes heeft… Hierdoor is de levensverwachting met 20 jaar gedaald. 20 jaar! Dat was echt een shock!

De diëtiste Lucy schrijft een dieet voor waarbij in studies is gebleken dat mensen met een te hoog cholesterol deze met 30% kunnen verlagen. 30% is een enorme winst maar nog niet echt heel veel en dat heeft er voornamelijk mee te maken dat het een voedingsplan die moeilijk vol te houden is.

Wat ik al vaker gehoord heb ik dat voornamelijk de slechte vetten te vinden zijn in gestolde producten. Dus producten die op kamertemperatuur hard zijn zoals boter, vetrandje aan vlees, enz. Een vloeibare olijfolie daarentegen bevat weer betere vetten.

In The Portfolio diet mag ze onder ander de volgende voeding eten;
– fortified spreads (plantaardige spreads)
– amandelen
– vezelrijk voeding zoals kidneybeans en citrusvruchten
– soya producten

Met de schokkende informatie en een voedingsplan gaat Clementine aan de slag! Na een periode van 2 maanden komt Clementine terug en de resultaten zijn

Eten van rauwe voeding
Ian is begonnen met het eten omdat hij problemen had met zijn vertering, maar zijn voeding is zo beperkt dat hij zich afvraagd of hij wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast vraagt hij zich af of een voedingsplan met rauw eten wel alles geeft wat hij nodig heeft.

Ian heeft bloed laten afnemen voordat hij naar The Food Hospital ging. Nu de uitslagen binnen zijn wordt met de specialist besproken of hij genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

In de aflevering bespreken ze met Ian wat hij zoal eet en wat rauw voeding maar ook gekookte voeding kan doen. Een voorbeeld dat ze aanhaalden was de tomaat. Bij het koken van tomaten geven ze antioxidanten af wat heel goed is voor ons lichaam en niet terug te vinden is wanneer iemand een rauw voedingspatroon aanhoudt.

Daarnaast omschrijft Lucy een interessante link tussen rawfood-eetpatroon en orthorexia. Wat dat precies is legt ze uit in de aflevering.
PMS (premenstrueel syndroom)
Julie heeft last van PMS, premenstrueel syndroom, dat zijn klachten voorafgaand aan de menstruatie en kunnen voor vele ongemakken zorgen. Lichamelijke en psychische klachten zijn per persoon verschillend. Veel voorkomende syptomen van PMS zijn onder andere;
– abonormale krampen
– gespannen borsten
– vermoeidheid
– hoofdpijn
– prikkelbaarheid
– gespannenheid
– opgeblazen gevoel
– wisselende stemmingen
– duizeligheid
– somberheid
– angst
– agressie
– hartkloppingen

Ondanks dat Julie al 5 jaar last heeft van PMS, zijn de klachten in de loop van de jaren toegenomen. Haar dokter heeft antidepressiva voorgeschreven maar Julie wil het vooral oplossen doormiddel van voeding. Waar kan ze beter terecht dan bij The Food Hospital!

Bij recent onderzoek is gebleken dat de hormoon seratonine (een hormoon dat onze humer regelt) verlaagd kan worden door andere hormonen die ons lichaam aanmaken in de maandelijkse periode. Een te lage seratonine waarde in ons lijf kan ervoor zorgen dat we last krijgen van stemmingswisselingen en depressie.

Om ervoor te zorgen dat vrouwen, die last hebben van PMS zich beter gaan voelen, is het belangrijk om voeding te eten waarin seratonine zit. Dit is onder andere te vinden in;
– langzame koolhydraten
– hele granen
– bruine pasta
– melk en kaas of een alternatief zoals soya of amandel- of rijstmelk (calcium rijk)
– eieren
– olie vis

Een Boost voor seratonine en calcium inname, ook wel de PMS-Smoothie, kan gemaakt worden met de volgende ingrediënten
– aardbeien
– amandelen
– havermout
– yoghurt

Na 6 weken komt Julie weer terug naar The Food Hospital om te kijken of het voedingsplan effect heeft gehad.

IBS (prikkelbaar darm syndroom)
Laura heeft last van een IBS ook wel prikkelbaar darm syndroom. De voornaamste klachten bij deze aandoening zijn;
– opgeblazen buik
– maagpijn of ongemakken
– winderigheid
– verstopping
– diarree

Ondanks dat het niet levensbedreigend is, kan het wel extreem pijn doen en voor ongemakken zorgen. Laura wil er zo min mogelijk last van hebben en volgt daarom een gezondere voedingspatroon, daarnaast vermijdt ze al heel veel voeding waarbij ze het idee heeft dat het bijdraagt aan de IBS.
Om er zeker van te zijn dat het IBS is moeten er een aantal onderzoeken gedaan worden en eventuele andere ziekten en of aandoeningen hiermee uitsluiten.

Om IBS te verminderen geven ze Laura een FODMAP voedingsplan.
Fermenteerbare
Oligosccariden
Dissaccharides
Monosaccharides
And
Polyolen

Als we eten wordt het meeste van het eten opgenomen in ons bloedsomloop en gaat naar de kleine ingewanden. Maar eten met fermenteerbare koolhydraten bieden weerstand aan het verteren en gaan direct naar de dikke darm, waar ze afgebroken worden door de bacteriën. dit resulteert in gas/winderigheid en triggerd de meeste symptomen van IBS.

Door bepaalde voeding te weren kan het Laura lukken om IBS onder controle te krijgen. In haar voedingsplan mag ze dan ook niet de volgende voedingsmiddelen eten;
– melk
– zachte kaas
– brood, granen
– appels en peren
– broccoli
– bonen

Voedingsmiddelen die ze wel mag eten zijn onder andere;
– wortelen
– bananen
– druiven
– aardappelen
– rijst
– havermout
– harde kaas

Laura gaat naar een team van specialisten die haar kunnen begeleiden in het FODMAP voedingsplan. Het plan is ontwikkeld in Australië en ze hebben het sinds kort geïntroduceerd in Engeland. Na 8 weken moet Laura terug komen voor een evaluatie.


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s