TLC S1. Afl. 7: The Food Hospital

In deze aflevering behandelen ze de volgende aandoeningen/klachten;

  • Opgeblazen buik na de maaltijd / stofwisselingsziekte
  • Slechte adem
  • Chronische vermoeidheidssyndroom
  • Hoge bloeddruk
  • de ontwikkeling van kanker tegengaan door het vermijden of juist eten van bepaald soort voedsel

Opgeblazen buik na elke maaltijd / stofwisselingsziekte
Alan heeft na elke maaltijd een extreem opgeblazen buik na het nuttigen van zijn maaltijd. Wanneer men last heeft van een opgeblazen buik zou het kunnen zijn dat de darmen niet helemaal goed functioneren.

Naast de klachten van zijn buik heeft het ook heel veel effect op zijn sexleven en heeft hij ook nog last van andere klachten en kwaaltjes waardoor het uiteindelijk ook weer een psychisch effect heeft.

Na het monitoren van de momenten dat Alan last krijgt van een opgeblazen buik en het nodige wegen, bloeddruk en bloedtests komt de specialist met een confronterend antwoord wat er bij hem behoorlijk in hakt en zich dan pas realiseerd welke gevaren er voor hem op de loer liggen.

Zou het verholpen kunnen worden?

Slechte adem
Dawn heeft last van een slecht adem en voelt zich hier heel erg onzeker door zeker wanneer haar partner aangeeft er heel veel last van te hebben.

Een slecht adem kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld infectie in de holtes van het hoofd, slechte orale hygiëne, onstekingen in de mond, bacteriën in de mond, tandvlees aandoening, het eten van bepaald type voedsel, drinken van te veel alcohol en roken.

Wanneer mensen geen goede stoelgang hebben en last hebben van constipatie kan het wel eens voorkomen dat er slechte adem ontstaat. Het ligt in ieder geval niet altijd aan het voedsel. Maar iets wat de symptomen kan versterken of verergeren.

Het wordt afgeraden om onderstaande producten te eten bij het hebben van een slechte adem;
– snoepgoed
– knoflook
– uien
– alcohol

Er zijn wat studies geweest waarbij is onderzocht welke voedselbronnen juist kunnen helpen met het tegengaan van een slechte adem. Het gaat hierbij vooral om voedsel waarin probiotic (ook wel een goede bacterie) in zit. Ze adviseren Dawn om dit de aankomende weken elke dag in te nemen, daarnaast is het de bedoeling om ook andere voedingbronnen te gebruiken, zoals;
– citrus fruit
– (groene) thee
– melk

Ze gaat het 6 weken proberen en daarna heeft ze en nieuw consult bij The Food Hospital om te kijken of er resultaat is geboekt.

Chronische vermoeidheid syndroom
Steph heeft last van een chronische vermoeidheid, dat gaat onder andere samen met de volgende klachten;
– extreem vermoeidheid, futloosheid
– pijnlijke gewrichten
– depressie
– hoofdpijn
– slapeloosheid
– e.a. ‘vage’ klachten

Al meer dan 20 jaar is het moeilijk voor de wetenschap om de oorzaak te ontdekken en te diagnoseren.
Al 13 jaar heeft Steph een ander leven moeten lijden door haar aandoening. Ze is het zat en wilt weer gewoon de dingen doen die je hoort te doen op haar leeftijd.

Voordat er een plan van aanpak gemaakt kan worden, heeft Steph een vragenlijst moeten invullen, waaruit naar voren komt dat ze inderdaad last heeft van chronische vermoeidheid. Omdat ze de aandoening niet kunnen meten, is het hierbij handig om een leidraad te hebben om hiermee de resultaten te vergelijken na een aantal weken.

Als er op onregelmatige tijden wordt gegeten kunnen veel van de sympomen een gevolg zijn van een te lage bloedsuikerspiegel. Op regelmatige tijden eten, is niet alleen belangrijk voor mensen met een Chronische vermoeidheidssyndroom maar ook voor de ‘gewone’ mens.

Het is belangrijk om veel van het stofje Glutamine (aminozuren) binnen te krijgen zodat het lichaam voldoende energie binnen krijgt.
Het stofje zit onder andere in;
– melk
– eieren
– kwark
– yoghurt
– soja
– tarwe
– spinazie
– kool
– bonen
– tofoe
Daarnaast adviseren ze Steph om elke dag een 45 gram pure chocolade met 85% cacao te eten. Hierin zit een stofje dat ervoor moet zorgen dat bepaalde funties beter gaan werken.

Omdat het nog niet is vastgelegd door de wetenschap is het voedingsplan een experiment, maar hopen ze toch hiermee een resultaat te behalen.  Maar aangezien ze ten einde raad is, wilt ze het experiment aangaan.

Om het resultaat te kunnen meten hebben ze haar opnieuw een vragenlijst laten invullen en met de score hebben ze een vergelijking kunnen maken.

Hoge bloeddruk
Joan heeft last van een hoge bloeddruk en het is een veel voorkomende klacht. Door de hoge bloeddruk moet het hart harder pomper, hierdoor zal de hart vergroten en kan het ernstige gevolgen hebben, zoals een hartaanval, beroerte of nierziekte.

Hoge bloeddruk kan veroorzaakt worden door een ongezonde eet- en leefstijl. Maar in dit geval is Joan iemand die goed oplet met wat ze eet en ze sport regelmatig. Des te vreemder het is dat er bij Joan een te hoge bloeddruk is geconstateerd en ondanks haar gezonde levensstijl zit ze aan de medicatie.

Op het consult bij The Food Hospital wordt als eerst haar bloeddruk gemeten. Meteen is al duidelijk dat haar bloeddruk aan de hoge kant is en met haar familiegeschiedenis erbij willen ze haar een specifiek soort voedingsplan geven waarin bepaalde type mineralen zoals kalium, calcium en magnesium de bloeddruk moeten gaan verlagen.

Het is belangrijk om onder andere onderstaand voedsel te vermijden;
– transvetten (te vinden in gebakken voedsel en chips)
– caffeïne
– alcohol
– suikerhoudende dranken

Om een hoge bloeddruk te verlagen zijn onderstaande ingrediënten belangrijk;
– volkoren brood
– noten en peulen
– fruit en groente
– magere melk
– mager vlees

Uiteraard zal er na een aantal weken opnieuw gekeken worden naar Joan’s bloeddruk en de resultaten van het voedselplan.

De ontwikkeling van kanker tegengaan door het vermijden of juist eten van bepaald soort voedsel
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat meer dan 70% gelooft dat voedsel een belangrijk onderdeel kan zijn voor het ontstaan van de vreselijke ziekte.
Door zoveel verschillende verhalen over wat nou wel of niet goed voor ons is, kunnen we bijna geen onderscheid meer maken tussen feiten en fabels.

De dokter in deze aflevering is in gesprek met een specialist die al jaren lang ervaring heeft op het gebied van kanker (onder andere borst, darmen en prostaatkanker) en wat voedsel met ons lichaam en dus de kanker doet.

The Dont’s
Een absoluut no-go zijn de ongezonde dierlijke vetten, wat opzich al wel een beetje algemeen bekend was. Maar wat wel een shock voor mij was en ik nooit geweten heb, is vlees van de BBQ en wat de reactie van ons lijf na aanleiding van dat stukje vlees is. Het is de eerste stap en dus het begin van de ontwikkeling van de vreselijke ziekte. Ze geven in de aflevering wel wat tips&trics om BBQ-vlees tegen bepaalde invloeden te beschermen.

De laatste studie over alcohol en  of het direct invloed op kanker heeft, heeft uitgewezen dat dit daadwerkelijk het geval is. Dus de theorie dat één glas rode wijn juist zou helpen valt eigenlijk in duigen.

The Do’s
Het is heel belangrijk dat wij ons lichaam genoeg antioxidanten geven om ervoor te zorgen dat we de kanker kunnen verminderen. De hoogste hoeveelheden aan antioxidanten zijn te vinden in granaatappels, Kurkuma, broccoli en groene thee.

Ondanks dat er geen voedsel is waarmee wij onszelf kunnen genezen van kanker, zijn er wel voedselsoorten die ons tegen kanker kunnen beschermen. Omdat de specialisten en wetenschappers er geloof in hebben dat bepaalde voedselbronnen ons kunnen beschermen willen ze het nog meer en nog beter bestuderen en onderzoeken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s