TLC S.1 – Afl. 6: The Food Hospital

In de aflevering behandelen ze de volgende onderwerpen

  • opvliegers / menopauze
  • Ankylosing sondylitis / ziekte van Bechterew (ontsteking van de wervelkolom)
  • angst voor groente
  • Bodybuilderstel die als ontbijt, lunch en avondmaaltijden alleen vlees eten
  • DIY zelfdiagnose (voedsel intolerantie test)
  • slapeloosheid

Opvliegers / menopauze
Over het algemeen hebben vrouwen last van hun menopauze op hun 51ste levensjaar. De opvliegers worden veroorzaakt door een keldering van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Er schijnen veel manieren te zijn waarmee je opvliegers in controle kan houden, maar niet allemaal werken ze. Bij The Food Hospital willen ze doormiddel van voedsel ‘oestrogeen’ op een natuurlijke manier toevoegen in het lichaam.
Niet altijd is het mogelijk om een aangepast voedingspatroon te volgen wanneer er andere kwaaltjes meespelen, echter is er wel onderzoek geweest met als resultaat dat het effect heeft wanneer er een voedingspatroon op een plantaardige wijze gevolgd wordt. Wel adviseren ze dat het ten allertijden in samenspraak gedaan dient te worden met een huisarts en/of diëtiste.

Voedsel om te vermijden wanneer je last hebt van opliegers zijn;
– alcohol
– cafeïne
– chili

Er zijn voedingsmiddelen die rijk aan oestrogenen zijn, dit zit vooral in Soja producten. Om een oestrogeenrijk voedsel te eten wordt door The Food Hospital geadviseerd om onderstaande ingrediënten te gebruiken;
– tofu
– groene sojaboontjes
– soja melk en yoghurt
– kikkererwten
– calciumrijk voedsel zoals broccoli en wortels

Door het voedselplan willen ze een daling zien in de hoeveelheid opvliegers die Ann heeft.

Ankylosing sondylitis (afgekort AS) / ziekte van Bechterew
De ziekte heeft wat weg van de aandoening ‘artritis’. Maar AS is een stuk heftiger waarbij men last heeft van;
– stijve gewrichten
– ruggengraat kromming
– fusie van wervels

In principe geven ze aan dat er geen herstel meer mogelijk is en vooral pijnstilling gebruikt wordt om de pijn te onderdrukken. Toch willen ze bij The Food Hospital gaan kijken of er een andere manier is om met haar klachten en syptomen om te gaan en zelfs proberen om de klachten te laten afnemen. Ook hierover zijn er diverse onderzoeken en theoriën dat wanneer er minder zetmeel in het voedingspatroon zit er kans is op vermindering van de symptomen.

De theorie beweert dat mensen met AS zetmeel rijke voeding verteren zoals brood, waarbij een bepaald soort bacterie Klebsiella zich hiermee voeden en vermenigvuldigen. Waarschijnlijk door genetische redenen lijden AS imuumsystemen en reageren hierop door antistoffen aan te maken die de bacterie tegen gaat maar ook het collageen in het lage gedeelte van de ruggengraat wat lijdt tot ontstekingen en pijn.

Het doel die ze willen bereiken met het niet eten van zetmeel is dat het lichaam minder antistoffen gaat aanmaken waardoor de syptomen onder controle gehouden kunnen worden. Maar vooralsnog is de theorie nog niet in praktijk bewezen en is zetmeel belangrijk voor ons welzijn. Daarom is het belangrijk om dit soort dieet-aanpassingen te doen onder toezicht van specialisten. Het is cruciaal om de juiste voedingsstoggen binnen te krijgen want zetmeel is een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse behoefte.

In het voedingsplan mag er geen
– aardappelen
– zetmeelrijke groenten
– rijst
– pasta
– meergranen producten

Wat er wel onder andere gegeten mag worden is;
– bonen
– peulvruchten
– bananen
– vlees
– vegetarisch
– groente en fruit
– noten en zaden
– zuivel

Bonen, peulvruchten en bananen bevatten wel zetmeel maar in een hele kleine hoeveelheid.

Alhoewel het een experimenteel onderzoek is, verwachten ze dat op langere termijn de syptomen kunnen verminderen en ervoor kunnen zorgen dat er een stabiele lijn komt en een verdere aftakeling van haar rug en gewrichten tegen te gaan.

Na 6 weken kwam ze terug om te evalueren en eventuele resultaten te bespreken. Het is een radicale aanpak, maar werkt het ook?


Angst voor groenten
Taigh is een een jongedame die nog nooit groente heeft gegeten. Hierdoor lijdt ze aan ondervoeding en kan het op lange termijn schade veroorzaken.
Bij ondervoeding zijn er een aantal symptomen, onder andere;
– opgeblazen gevoel
– ongezonde, doffe matte ogen
– huid problemen

En door een tekort aan ijzer kan een aandoening ontstaan (inonimia??) waardoor je vervormde nagels kan krijgen en door een te kort aan vitamine C kan men uiteindelijk last krijgen van uitvallende organen.

Omdat Taigh weet dat ze haar voedselgewoonte moet aanpassen heeft ze een consult bij The Food Hospital. Hier legt ze ook uit waarom ze geen groente meer eet en hoe ze het groente eten aan gaat pakken.
Bodybuilderstel die als ontbijt, lunch en avondmaaltijden alleen vlees eten
Het stel eet 9 groote maaltijden op een dag waarbij er zo ontzettend veel proteïne wordt gegeten dat door de deskundige als niet goed wordt ervaren, zij zou dit voedingsplan voor de ‘gewone’ mens absoluut niet aanraden omdat het simpelweg te veel proteïne bevat.

Elke cel in ons lichaam bevat eiwit. Het is een groot gedeelte van de huid, organen en klieren. Voor de gemiddelde mens is het nodig om 2 tot 3 porties met eiwitten te eten, maar het stel eet gemiddeld 8 grote porties per dag.

Wanneer er te veel aan proteïne binnenkomt in het lichaam, wordt het niet volledig opgenomen door de spieren waardoor het restant niet door het lichaam opgenomen kan worden en de hierdoor gezondheidsproblemen kunnen ontstaan, zoals bijvoorbeeld nierstenen.

Als bodybuilder is het dus belangrijk om de juiste hoeveelheid proteïne binnen te krijgen ten opzichte van de spieropbouw waar men mee bezig is.
Het stel heeft naast een hoge dosis proteïne ook kans op een verhoogde cholesterol. In de aflevering bekijken ze direct de cholesterol waarde van het stel en eigenlijk is het verbazingwekkend als blijkt dat de cholesterol waarde hoger is dan gemiddeld terwijl ze er ontzettend gezond en fit uitzien.

Om ervoor te zorgen dat ze geen problemen krijgen op langere termijn moeten ze uitkijken met de hoge dosis proteïne en moeten ze hier erg voorzichtig mee zijn.

Slapeloosheid
Ze hebben bij een aantal testpersonen gekeken of ze beter konden slapen door warme melk of kersensap. Ik weet niet beter dan dat je warme melk (met bijvoorbeeld anijs) moest drinken om beter te kunnen slapen. Het wordt doormiddel van het onderzoek wel een stuk duidelijker welke van de twee soorten je het beste kan gebruiken. Alhoewel het placebo effect ook een rol kan spelen.

DIY zelfdiagnose voedsel allergie/intolerantie
Ik had er zelf nooit bij stilgestaan om online een test te bestellen waarmee je erachter komt of je een allerie of intolerantie hebt. Ik weet niet beter, dat als ik denk dat ik ergens op reageer, het een lange tijd niet te eten om te kijken of ik verandering of verbetering zie. Maar om een test te doen die je online kan bestellen? In hoeverre zijn de test betrouwbaar en kunnen ze daadwerkelijk vasstellen of men een allergie of intolerantie hebben? Dat laten ze zien in de aflevering.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s