HEMA Nuts&Seeds, Nuts&Berries en Nuts&Beans notenmixen

on

Nootjes zijn niet alleen lekker zo uit het vuistje, maar ook heerlijk om in een salade te doen of te gebruiken bij het maken van Granola.

Het is wel altijd heel moeilijk om nootjes te vinden met stukjes fruit die niet gesuikerd zijn. HEMA maakt hierin een uitzondering want de Nuts and seeds – Dry roasted and unsalted heeft stukjes abrikoos erin zitten die niet gesuikerd zijn!

Nuts and seeds – Dry roasted and unsalted (in de geel/oranje verpakking)
De ingrediënten die erin zitten zijn
– abrikozen
– geroosterde cashewnoten en amandelen
– pompoenpitten
– rijstebloem
– conserveermiddel E220

En dat was het! Geen waslijst met onnodige toevoegingen. De nootjes bevatten goede vetten, lage koolhydraten, voedingsvezels en is super hoog in eiwitten! Per 100 gram zit er 18,9 gram aan eiwitten in! Dat is het dubbele aan eiwitten invergelijking met Kwark!!!

Wel is het goed om alert te blijven op het conserveermiddel E220 die gebruikt wordt voor de abrikozen. Het is een conserveermiddel die bij overgevoeligheid kan leiden tot luchtwegirritatie, hoofdpijn, maagklachten en breekt vitamine B1 en C af.
Het E-nummer staat daarom ook op de E-nummerlijst onder rood en wordt afgeraden om te eten.

Voor een fabrikant is het lastig. Men wilt geen suiker meer dus moet er een alternatief komen voor het behouden van, in dit geval, een vrucht de abrikoos. Helaas is er in dit geval gekozen voor een E-nummer dat niet goed aangeschreven staat en je zelf de keus moet maken of je het product wel of niet wilt eten.

Mijn persoonlijke mening. 
De nootjes en de combinatie ervan is erg lekker! Maar doordat er een E-nummer in zit die ik liever niet wil eten. Zeker niet omdat het vitamines afbreekt waarvoor ik erg veel moeite moet doen om ze binnen te krijgen, aangezien mijn maagje klein is en ik niet heel veel kan eten. Dan wil ik natuurlijk voorkomen dat ik een product eet dat vervolgens mijn net geconsumeerde vitamines afbreekt!
Hoewel de samenstelling super lekker is! Zal ik het product de volgende keer niet kopen maar de nootjes los van elkaar kopen en dan zonder abrikoos.

PicsArt_07-10-4.41.20

Nuts and Berries – Dry roasted, raw and unsalted (paars/gele verpakking)
De mix bestaat uit de volgende ingrediënten:
– amandelen
– ananasdiksap
– hazelnoot
– cranberry
– gojibessen
– ananassap uit concentraat
– zonnebloemolie

Er is duidelijk in de ingrediënten lijst aangegeven dat het om gezoete cranberry’s en gojibessen gaat. Dan is het weer de kunst ‘hoe hebben ze de bessen gezoet?!’. In dit geval hebben ze het gedaan doormiddel van ananassap en ananasdiksap. Uiteraard altijd beter dan geraffineerde suikers maar zoals ik al heb beschreven in mijn blog over de Fruit Candy is het met sap, diksap en concentraat altijd oppassen geblazen omdat het dan gaat om pure fruitsuikers die bij hoge inname schadelijk kunnen zijn voor je lever.

In de veronderstelling dat ik zou gruwelen van cranberry’s en gojibessen valt het mij de smaak echt nog wel mee. Dat komt uiteraard doordat het gedroogde vruchtjes zijn die onder andere ananasdiksap en ananassap uit concentraat hebben opgezogen voordat ze gedroogd zijn. Hierdoor ontstaat een aangename smaak.

Ik moet daarentegen oppassen met gedroogd fruit. Doordat het gedroogd is, is de suikerwaarde hoger dan vers fruit, wat direct weer een gevolg kan hebben op de lever.

PicsArt_07-10-03.41.55

Nuts and Beans – Dry roasted and salted (groen/gele verpakking)
In eerste instantie dacht ik ‘ieuw, bonen?!’. Ik heb het niet zo heel erg op bonen, terwijl ze onwijs voedzaam zijn. De verse dan ;-). Ook ik daag mezelf zo veel mogelijk uit om de nog onbekende en mijn uitgebannen jeugd-herinnering etenswaar opnieuw te ontdekken.

Ik was al bekend met de geroosterde kikkererwten, maar geroosterde sojabonen kende ik nog niet, tot aan nu! 😀

De ingrediënten van de notenmix zijn:
– cashewnoten
– amandelen
– sojabonen
– zout

Nou, dat was kort! Maar eerlijk gezegd heb ik liever ingrediëntenlijsten die zo kort zijn. Dat houdt gewoon in dat er niet zoveel meuk en gekke toevoegingen in zitten.

Dat er in noten en bonen heel veel eiwitten zitten weten we allemaal, daarom is deze snack ook wel erg goed. Het bevat namelijk 25,8 gram aan eiwitten per 100 gram. De verzadigde vetten (verkeerde vetten) zijn 6,4 gram per 100 gram.
Het is een gezouten notenmix, maar het bevat maar 0,37 gram zout per 100 gram. Dat vind ik best meevallen.
Daarnaast is de mix hoog in fosfor. Fosfor is een mineraal en in combinatie met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Het fosfor gehalte is 410 mg. per 100 gram. Dat staat gelijk aan 60% van de dagelijkse inname voor volwassenen.

De gezouten notenmix met sojabonen vind ik erg lekker! Ik had niet verwacht dat het sojaboontje zo lekker zou smaken. Wissel het uiteraard af met ongebrande en ongezouten noten zodat je niet te veel aan zout binnen krijgt en zorg voor de nodige variatie. Voor mij is deze variant in ieder geval voor herhaling vatbaar!

PicsArt_07-10-03.41.37

Ook zo nieuwschierig naar de truffel en veggie chipjes?! Ik schrijf erover in mijn blog!


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s