Heilig boontje?! Nèh, ook ik heb zo mijn valkuilen…

Ja tuurlijk! Ook ik vergis mij soms in de juiste keuze van voeding. Soms is dat omdat ik misleid, verleid of gewoon niet de kennis beschik wat nou wel en niet goed is. Net als zoveel mensen. Gelukkig worden er heel veel documentaires gemaakt over voeding en de hele idioterie erachter. Zoals de onlangs verschenen documentaire ‘fed up’. Niet gezien?! Echt de moeite waard want het is weer een eye-opener en een ‘he?’ ‘Huh?’ ‘Wat!’ documentaire.

Als ik een documentaire heb gezien krab ik mezelf altijd even achter mijn oren en vraag ik me af of ik het wel goed doe qua eten. Want het blijt zo ontzettend moeilijk! Ook omdat we als consument te maken hebben met constante prikkels van buitenaf die ervoor moeten zorgen dat wij dat ene product ‘moeten’ kopen!

Ondanks dat ik geraffineerde suiker weer en niet te veel koolhydraten en vet binnen wil krijgen zijn er nog flinke valkuilen.

Het is mij aardig gelukt om suiker te laten staan maar toch betrap ik mezelf erop dat ik ‘gevoelig’ ben voor producten die gezoet zijn met natuurlijke suikers of zoetstoffen omdat ik denk dat ik er goed aan doe dat ik geen suiker eet, maar…zoetstoffen zijn gewoon super slecht. Punt! Het is duidelijk wetenschappenlijk vastgelegd dat het ons lichaam voor de gek houdt. Je lichaam denkt dat hij suiker binnenkrijgt en moet daarvoor insuline aanmaken om het suiker af te breken, maar het suiker komt maar niet! Na een poosje ‘voor de gek gehouden te worden’ denkt de insuline ‘bekijk het maar, ik heb geen zin meer om insuline aan te maken’. Dus wanneer ons lichaam wel suiker binnenkrijgt maakt ons lichaam geen insuline meer aan en kom je terecht in een gevaren zone…en dat is suikerziekte, ook wel diabetes type 1 en 2.
Daar willen we onszelf toch voor behoeden?

Natuurlijke suikers
De natuurlijke suikers zijn eigenlijk een soort ‘valstrik’ als ik de wetenschappers moet geloven. Ze hebben het dan vooral over corn syrup die vooral in Amerika gebruikt wordt als suiker alternatief. Helaas is het mij nog niet duidelijk hoe het dan zit met natuurlijke suikers zoals honing…maar het feit blijft dat het suiker is. En we mogen en hebben niet veel suiker nodig. Maar hoe moeilijk is het dat je van kleins af aan niet beter weet hoe eten met de zoetige smaak proeft en je dat niet meer ‘mag’ eten!
Terwijl iedereen weet dat het beter en gezonder is om het te laten staan voor een gezonder leven.

Het zegt toch ook heel veel dat ADHD in verbinding staat met bepaald voedsel?! Er zijn heel veel studies, onderzoeken en wetenschappers die duidelijk aangeven dat ADHD met de juiste aanpak en voeding heel goed onder controle gehouden kan worden en dat zelfs medicijn gebruik overbodig maakt. Komt het toch weer naar boven…Food is your Medicine.
Van medicijnen kunnen bijwerkingen optreden en vaak neem je bij zo een bijwerking een pil zodat je er geen last hebt, maar van dat 2e pilletje kan je ook weer bijwerkingen krijgen of moet je een maagbeschermer slikken. Zit je toch gauw op 3 pillen per dag! Terwijl als je voedsel eet, je daar geen bijwerkingen van krijgt. Mits je allergisch bent voor bepaald type voedsel. Waarbij ik mij dan weer afvraag, hoe zo een allergie ineens kan optreden. Maar dan wijk ik wel weer heel erg af van het onderwerp!

Mijn valkuilen
Zoals aangegeven heb ik ook valkuilen, ik ben ook maar een mensje met behoeftes, en geef mij soms over aan verleidingen en kan het dan weer niet weerstaan! Vallen en opstaan is een pijnlijke en confronterende weg. Maar wel een weg naar geluk en een beter leven. Ook ik maak soms de verkeerde keus en ga later op een afstandje het bekijken en evalueren en relativeren door mezelf af te vragen ‘heb ik daar nou goed aan gedaan om dat te eten?!’

Mijn valkuilen zijn

 • Brood, brood en nog eens brood
 • 30+ Kaas
 • Chocolade met zoetstof
 • Hagelslag gezoet met zoetstof
 • Latte machiatto
 • Koekjes gemaakt met natuurlijke suikers
 • IJs met zoetstof
 • New York Pizza
 • patatjes

Ik ga niet onder stoelen of banken schuiven dat ook ik het moeilijk vind om van het bovenstaande lekkers af te blijven.

De tijden waarin ik last heb van mijn valkuilen is altijd op het zelfde punt, ’s middags en ’s vond. Ik weet dat ik daarin niet de enige ben.
Ik heb het ALTIJD tussen 15:00 en 16:00. Vaste prik. En als ik er aan toegeef verpest ik mijn avond eten, heb ik geen zin meer om te koken en kies ik eerder iets wat snel klaar is gemaakt en soms minder goed is waardoor ik daarna weer op een rare manier zin heb om later op de avond iets te snacken?! Is toch dom?! Ja, vind ik wel!

BR♡♡D!
Ik weet niet waar het vandaan komt maar ik ben gek op brood! En het liefst met een ton kaas of hagelslag! Okey en af en toe afwisselen met een kilo suikervrije pindakaas 🙈 en een tros bananen. Het liefst sla ik mijn warme maaltijd over om 3 maal daags brood te eten. Ik heb het niet van een vreemde…;-) maar ik begrijp niet waarom ik dat zo erg heb?!

Wel probeer ik per dag maar 1 maaltijd te kiezen waarin ik brood eet. Ik start mijn dag het liefs met brood maar weet dat ik er beter aan doen om de ochtend te starten met yoghurt, granola en fruit, in de middag een sneetje brood en in de avond groente met een stukje vegetarisch vlees.

Ook lees ik ALTIJD de etiketten van het brood dat ik koop. Op de markt en bij de bakker is het erg lastig, dan moet ik er even naar vragen. Over het algemeen is ons brood vers gebakken maar regelmatig lees ik schuilnamen voor suiker. Zoals een veel voorkomende term dextrose en soms zelfs (dat was nieuw voor mij) een soort caramelsiroop…??
Mocht je een broodje willen kopen en een duurdere en betere variant niet toereikend is voor jouw portemonnee kijk dan naar de voedingswaarden en dan naar >Koolhydraten > waarvan suikers en zorg dat het suikergehalte <5 gram per 100 gram is. Zo zorg je ervoor dat jouw suikerinname over de dag een stuk lager is.

Als je dit met al jouw producten gaat doen, moet het ervoor zorgen dat je onder de 6 theelepels aan suiker per dag gaat komen. Maar dan moet je echt wel heel streng erop letten wil je ook de voordelen ervan behalen, want ik merk aan mezelf duidelijk verschil als ik te veel natuurlijke suikers binnen krijg, ondanks mijn kleine hoeveelheid aan eten.

Ik blijf het zeggen…Etiketten blijven lezen, lezen en lezen!

30+ Kaas
Op zich niet echt heel erg zou je denken, want ook qua gekke toevoegingen is er niet te vinden als je een gewoon stuk 30+ kaas neemt. Maar ook daar geldt; eet er net te veel van want in kaas zit vet verwerkt.

I am a cheese head! Serieus! Don’t touch my Cheese!
Er gaat geen dag voorbij dat ik geen kaas eet. Slecht van mezelf! Want ondanks dat het 30+ is, wat al beter is, blijft het toch nog steeds gezonder om het een stuk minder kaas te eten.

Om een voorbeeld te noemen. Ik heb een 30+ kaas en hierop staat aangegeven dat het 40% minder vet bevat dan de 48+ kaas. Dat is voor mij dus al 40% winst. Zo zie ik dat. Maar als ik dan verder ga lezen naar de vetten, dan zit er 18,4 gram per 100 gram vet in en het gewicht van het stuk kaas is 450 gram. Reken het maar eens om.
18,4 gram x 4 = 73,60 gram vet + 9,2 (de overige 50 gram) = 82,8 gram vet in een blok van 450 gram!
Waarvan nog eens 11,4 gram per 100 gram verzadigde vetzuren zijn! (verzadigd is verkeerd vet) omgerekend zit er dus 45,6 gram aan verkeerde vetten!
(11,4 gram x 4 = 45,6 + 5,7 (overige 50 gram) = 51,3 gram)

Ik kan zo een blok kaas per week weg eten hoor! Ik zei toch dat kaas mijn vriend is ;-)Maar nee, wauw….*slik*…toch maar minder tot geen kaas meer eten?!

Yep, bewustwording is confronterend.

Chocolade
Ik was vroeger een chocoladepasta freak en dan ook wel de échte Duo Penotti (als eerste probeerde ik het witte gedeelte eruit te halen, herkenbaar?! ;-D)

Dus ik weet hoe chocoladepasta smaakt en 1,5 jaar na mijn maagverkleining had ik er gewoon écht trek in! Neeeh, ik heb mij niet vergrepen aan een pot Duo penotti chocoladepasta, maar heb eerst mijn eigen chocolade pasta gemaakt en dat was goed gelukt, was best lekker… maaaar dat moest binnen 3 dagen op anders bedorf het. Maar ja, ik heb een klein maagje dus kan ik dat niet in 3 dagen opkrijgen! Dan op zoek naar een chocoladepasta uit de winkel. Ik kwam er eentje tegen waarin kokosbloesemsuiker verwerkt zit dus ik dacht, laat ik die eens proberen. (Kokosbloesemsuiker zit ook in een discussiefase van, het is net zo slecht als gewone suiker ondanks dat de suikerpiek ietsje minder is dan bij witte geraffineerde suiker). Wat genoot ik van de chocoladepasta! Ik kon er geen genoeg van krijgen!! Maar ik betrapte mijzelf op 2 dingen! Ik wilde meer!! En kreeg last van stemmingswisselingen… overduidelijk! Zo gevoelig ben ik (geworden) als ik te veel (‘natuurlijke’) suiker binnen krijg. Is dat potje chocoladepasta het waard om vervolgens een ander af te katten en ik niet lekker meer in mijn vel zat?! Nope…dus niet meer eten en eigenlijk toch gaan nadenken of ik het niet beter zelf kan gaan maken en iets bedenk qua houdbaarheid… (invriezen als ijsklontjes? Dat is iets om over na te denken en soms gewoon mee gaan experimenteren)

Hagelslag gezoet met zoetstof
Ik eet het niet echt heel erg vaak, maar soms vind ik een witte boterham met een beetje roomboter en hagelslag heerlijk! Toch eet ik nog steeds liever kaas 🙈
Ook hierbij hetzelfde verhaal over de negatieve gevolgen, op langere termijn, van zoetstoffen.

Latte Machiatto
Oeh…yum. Ik drink niet dagelijks koffie, maar als ik enorme trek heb, maak ik een bakkie koffie a la Jo! Zelfs de grootste anti koffiedrinker lust daarna koffie! Het is vooral veel melk met een espresso-formaatje koffie en 2 zoetjes.

Melk is nog steeds een discussiepunt, is het wel of niet goed voor je, de voor en nadelen, vitamines, mineralen, dierlijke proteïne, noem het maar op. In melk zitten veel verzadigde vetzuren, zoals met kaas, verzadigd is verkeerd.
Denk er aan dat als je magere melk neemt, dat het misschien wel minder vet bevat, maar meer suiker om wel de juiste smaak te creëren. Vaak een smaak waardoor wij het product lekker vinden en kopen.

Wat een feit is, is dat wanneer je melk verwarmt de goede stoffen verloren gaan waardoor je dus meer vet overhoud. Ook in de cupjes die ik gebruik om koffie mee te zetten zitten vetten en suikers in. Ook daarin moet ik mezelf afvragen of het slim is om koffie en dan vooral Latte Machiatto, met ook nog eens zoetjes erin, te drinken.

Koekjes gemaakt met natuurlijke suikers
Het scheelt dat ik mag eten en drinken tegelijk i.v.m. mijn maagverkleining maar vanaf kinds af aan was thee met een koekje erbij heel vanzelf sprekend.

Ik ben dol op koekjes, vooral de chocolate chip cookies…he, damn weer die chocolade.
Ik heb ondertussen al wat meerdere soorten koekjes gemaakt, omdat koekjes in de winkel erg hoog in suiker zijn (zowel natuurlijke suikers als koekjes met zoetstoffen) maar het is nog lastig hoor om niet te hoog in suiker te komen met he zelf maken van de koekjes. Elk siroop of stroop bevat bijna 100% aan natuurlijke suikers. Dan is het de kunst om per 100 gram aan koolhydraten op 5 gram of lager uit te komen.

IJs met zoetstof
Naast de kaasverslaving (zo kan ik het wel noemen) ben ik ook een echte ijs freak. Voor mij hoeft het geen zomer te zijn om ijs te eten. Maar om ijs te halen in een ijssalon is erg lastig. Ze hebben over het algemeen alleen suikervrij ijs dat gezoet is met zoetstof en dan krijg je al meteen het verhaal van de negatieve gevolgen van zoetstof.

Ik probeer dan ook af en toe zelf ijs te maken. Als ik een smoothie heb gemaakt en ik heb de helft over dan giet ik het over in een bakje en zet ik het in de vriezer. Om het uur schep ik het even om en dan heb ik homemade suikervrij sorbet ijs. Tuurlijk is het anders dan softijs of ijs uit de ijssalon! Maar de gedachte dat ik mijn lijf ziek maak door zoetstof weegt dan toch zwaarder.

New York Pizza
Oeh, dit is een lastige. Want hoe verleidelijk is het om thuis te komen van een lange dag werk of school en even een pizza-tje te bestellen of afhalen voor maar € 4,99! De keus is soms heel snel gemaakt en niet te vergeten dat New York Pizza adverteert met ‘vers bereid’! Maar vers bereid wil niet altijd zeggen dat het gezond vers bereid is. Er kan wel een kilo suiker in de tomatensaus zitten of 48+ kaas. De ingrediënten kunnen we niet zien, wel kunnen we de voedingswaarden per pizza vinden op de site van New York Pizza.

Al met al is het natuurlijk niet een gezonde maaltijd en zit het boordevol koolhydraten, vetten (waaronder verzadigde vetten) en suikers.

Daarom probeer ik niet voor het gemak te kiezen maar voor gezonder. Magioni is een pizza variant die deels uit meel en deels uit bloemkoolpuree bestaat. Het is een heerlijke pizza en je kan de lekkerste toppings erop doen. Helemaal naar eigen smaak en als je dan ook nog eens kiest voor een verantwoordelijk gezonde topping ben je helemaal goed bezig!

Patatjes
Groentepatat? Ook lekker. Nee, gewoon af en toe een patatje van de snackbar (wel zonder mayonaise want wij hebben onze eigen majoneis). Ik snak er af en toe naar om een heerlijk frietje van de snackbar te eten. Gezond? Nee, natuurlijk niet. Al bakken ze het nog in de beste olie van de wereld het blijft frituur en het blijft aardappel. Waarom denk je dat Philips de Airfryer op de markt heeft gebracht. Met warme lucht frituren, geniaal! Er komt over het algemeen helemaal geen olie aan te pas. Gooi er eens zoete aardappel in? Misschien niet zo krokant maar wel een stuk gezonder!


Advies van mijn chirurg

Het advies van mijn chirurg is heel duidelijk. 3 gezonde (mini)maaltijden dat past in een gezonde lifestyle i.v.m. mijn maagverkleining en maximaal 2 (suikervrije) tussendoortjes zoals yoghurt of fruit. En dat geldt niet alleen voor mensen met een Gastric Bypass! Dit geldt voor iedereen! Maar probeer het maar eens! Dat is moeilijk he?!
Over het algemeen is de dag gevuld met eten. Beginnen met ontbijt, tussendoortje, lunch, tussendoortje, misschien nog eentje, avondeten, toetje, koffie/thee met iets lekkers en later in de avond misschien nog een bakje snacks. En dan hangt het er nog vanaf wat je als hoofdmaaltijd eet. Als jouw hoofdmaaltijden al niet super gezond zijn en de tussendoortjes ook niet (kijk maar op de verpakking van bewerkte tussendoortjes) dan is je dag gevuld met te veel koolhydraten, vetten, suikers, zout, misschien wel E-nummers, enz!

Maar wie weet wil je het wel een kans geven en het uitproberen?! Je verliest er immers niks aan. Het kan je uiteindelijk alleen maar wat opleveren.

Media
Zien eten is doen eten. Zo simpel is het. Facebook, instagram, kranten, tv, o-ve-ral worden onze hersenen geprikkeld om maar te eten! Als ik praat over een wafel krijg ik er al trek in hoor! Ik proef de smaak al in mijn mond en zie hem al op mijn bordje liggen ;-). En bij een wafel heb ik dat eerder dan als ik praat over een wortel. Tja zo zit het bij ons wel erin geprogrammeerd, omdat we niet beter weten. Hoe moeilijk is het om onze lifestyle en eetgedrag aan te passen. Want dat is echt super moeilijk! Ik leer en lees nog iedere dag en ben mijzelf ervan bewust dat ook mijn recepten en de recepten die ik van andere uitprobeer nog steeds niet de gezondste varianten zijn, nog wel altijd beter dan kant&klaar en bewerkt voedsel. Maar daar leer ik van en geeft mij nog meer de uitdaging om het beter te willen doen.

Ik moet het voor mezelf op een rijtje hebben om nog beter op te letten op mijn voeding. Nee, ik sla niet door maar ik wil niet later tegen mezelf zeggen.. had ik maar…

…want dan is het al te laat.


🖤

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Oh mijn god ik dacht dus dat ik de enige was. Kaas en brood zijn life. Ik eet dan het liefste zo’n stink kaas amai.. mijn dietist vroeg mij als je wilt cheaten wa wil je dan eten en ik reageerde heel serieus “nou ja kaas” 😂 Heb mijn favo nog niet geprobeerd (chaumes) maar dat gaat nog gebeuren!

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hahaha, herkenbaar he?!!

   Geliked door 1 persoon

  2. Jolijn Evers schreef:

   Misschien vind je de documentaire ‘what the health’ wel interessant 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik ga em vanavond checken!

    Geliked door 1 persoon

   2. Jolijn Evers schreef:

    Wat goed! Het is een echte aanrader en misschien denk je nog een keertje na voordat je jouw favoriete kaas gaat eten 😉😊. Ik wel!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s