CHOCO • WAFEL (geraffineerd suikervrij)

Als ik iets op mijn lijstje had staan om uit te proberen, dan was het wel de wafel! Nou het is gelukt hoor! Vrij van geraffineerde suiker en ik ben echt super tevreden met het resultaat. Het valt me ook best wel mee qua moeilijkheidsgraad. Het is best makkelijk om te maken. Dus heb je ook zin in verse wafels op de zondagochtend met wat kwark, maple syrup, verse aardbeitjes en geraspte chocolade erop, dan is dit recept perfect (ja, je leest het goed…PERFECT!) voor jou.

Het beslag in genoeg voor ongeveer 5 wafels.

Ingrediënten

 • 250 gram speltbloem
 • 1 theelepel vanillepoeder of vanillemerg
 • 2,5 gram bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 20 gram cacaopoeder
 • snufje fijn zeezout
 • 225 ml (amandel) melk
 • 125 gram ongezouten roomboter + extra om de wafelijzer in te vetten.
 • 40 gram honing
 • 3 eieren

Topping

 • magere kwark
 • scheutje maple syrup
 • handje verse aardbeien
 • geraspte chocolade

Bereiding
Zet de wafelmaker alvast aan en laat de machine goed op temperatuur komen.

Weeg alle droge ingrediënten in een mengkom af en roer het goed door elkaar zodat alles gemengd is. Zet de kom apart.

Snij de boter in blokjes en mix het met een handmixer een beetje romig. Voeg één voor één de eieren aan de boter toe en mix het goed door. Het kan zijn dat er een structuur ontstaat met allemaal kleine boterklontjes. No sweat, want zodra je het bloem erbij gaat doen verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Voeg nu de honing toe en mix het nog even kort door.

Schep beetje voor beetje de bloem bij het eiermengsel totdat het een samenhangend beslag vormt. Let er wel op dat het mixen steeds stroever gaat. Dat is het teken dat je de melk kan toevoegen. Schenk de melk er niet in één keer in maar doe het met beleid. Je zal meteen merken dat het beslag wat dunner wordt en wat makkelijker mixt. Vergelijk het wafelbeslag niet met pannenkoekenbeslag want wafelbeslag is wat dikker qua structuur.


Open de wafelijzer en vet de platen in met een boterkwastje, wanneer je het boter hoort sissen weet je dat het heet genoeg is! Schenk met een soeplepel het beslag op de platen tot net aan het randje, denk eraan dat je er niet te veel in doet anders loopt het er zo uit, zonde van het beslag! 😉

Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het apparaat, want bij mij werd er duidelijk aangegeven dat met 3 minuutjes de wafel al klaar is!
Super handig want dan hoef je niet steeds de wafelijzer open te doen om te kijken of hij al klaar is. Je wilt natuurlijk ook voorkomen dat je wafel stuk gaat tijdens het gluren.

Haal de wafel met een spatel uit de machine en niet met een stuk ijzer of metaal. Als je de wafelplaten raakt kan je het beschadigen en dat zou zonde zijn.

Laat de wafels afkoelen op een taartrooster (kan je niet wachten, dan eet je ze lekker warm op 🙂 ) en zodra je ze een beetje hebt laten afkoelen schep je ongeveer 3 á 4 eetlepels kwark in het midden van de wafel. Snij de aardbeien in partjes en leg ze op de kwark. Schenk er een beetje maple syrup overheen en rasp als laatst een beetje van de chocolade erover.

Te lekker!

PicsArt_06-14-10.10.19

Bewaartip:
Je kan de wafels prima voor een paar dagen in een tupperware-bakje bewaren. Ze zijn na het bakken een beetje knapperig en een dag later wat zachter, maar nog steeds super lekker!


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s