CHEWY • FLOWER• COOKIES

Het blijft wennen om met kokosmeel te bakken, zeker wanneer ik een knapperig koekje wil maken is het een behoorlijke uitdaging. Voor de mensen die al suikervrij aan het eten zijn zal het koekje een verrassend genot zijn, maar ben je net een beetje bezig met suiker minderen dan zal het even wennen zijn. Vaak bij koekjes hebben wij als mens nogal de neiging om direct ‘zoet’ te denken. Wat natuurlijk logisch is aangezien we niet anders gewend zijn. But that’s another kind of cookie.
Bij dit bloemen koekje (daar moest ik aan denken toen ik zag hoe de randjes als bloemblaadjes vormde tijdens het maken van de koekjes) is de smaak niet extreem zoet, de binnenkant wat zachter en de randjes iets wat krokant.
Een dag later is het randje van het koekje niet meer krokant maar ook net zo zacht en chewy als de rest, maar dat maakt het koekje er niet minder lekker op ;-). Ik denk dat je qua structuur rekening moet houden met een zandkoekje maar dan wat zachter.

Houdt er dus rekening mee, echt een knapperig koekje zal het niet worden met alleen kokosmeel. Je zou ervoor kunnen kiezen om 1 deel bloem te doen en een kwart deel kokosmeel. Of voor de helft kokosmeel en voor de helft amandelmeel.

Het is zeker de moeite waard om het eens te proberen.

Ingrediënten

  • 100 gram kokosmeel
  • 2,5 theelepel koek en speculaaskruiden
  • 1/4 theelepel vanillepoeder of vanillemerg
  • snufje fijn zeezout
  • 2 eetlepels honing
  • klein scheutje (amandel)melk
  • 80 gram ongezoute roomboter (of kokosolie)
  • 2 eieren + 1 eiwit

 

Bereiding
Verwarm de oven op 160 °C en zet een bakplaat klaar met een stukje bakpapier.

Meng alle droge ingrediënten met elkaar en roer het door. Voeg de boter in kleine blokjes toe en kneed het met je handen goed door. Voeg eerst 1 ei toe, kneed het deeg en wanneer het ei volledig is opgenomen door het meel kan je het 2e ei toevoegen. Als deze ook in z’n geheel is opgenomen doe je het eiwit erbij. Kneed door totdat het een samenhangend geheel vormt.
Voeg de honing en een scheutje (amandel)melk toe en kneed het nogmaals door. Het zal op dit punt nog wat korreltjes verliezen maar het zal niet meer heel erg brokkelen.


Om balletjes te kunnen draaien kan je het beste je hand bevochtigen met een beetje water, een balletje zachtjes tussen je handpalmen rollen en op de bakplaat een beetje plat duwen.

Bak de koekjes goudbruin voor ongeveer 15 minuten, draai ze om en bak ze nog een keer aan de andere kant goudbruin voor ongeveer 10 á 15 minuten. (dit is een beetje afhankelijk van de grootte van het koekje).

Probeer het koekje eens met een klein dotje homemade (suikervrije)aardbeienjam, dat is ECHT heel erg lekker!

PicsArt_06-12-06.10.59

Bewaartip:
Bewaar de koekjes is een glazen pot.


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s