Kokosmeel

Ondanks het grote voordeel dat kokosmeel laag in koolhydraten is, zit er wel een klein nadeel aan. Het meel heeft de gewoonte om heel veel van het vocht dat je toevoegt op te zuigen. Dat is ook één van de redenen waarom je in recepten met kokosmeel in verhouding weinig meel en veel vocht ziet staan. Dit moet ervoor zorgen dat het baksel niet uit elkaar valt en het resultaat niet te droog gaat worden. Want eerlijk is eerlijk niemand verheugd zich op een hap droge meuk, kan je net zo goed het meel direct in je mond stoppen ;-). Houdt er tijdens het bakken rekening mee dat het koekje niet echt heel erg knapperig zal worden met alleen kokosmeel, dan zou je er nog eventueel bloem of amandelmeel eraan kunnen toevoegen.

Doordat het kokosmeel zoveel vocht opneemt wordt er vooral ei gebruikt om het te binden en soms smeuïg te maken. Dat er veel eieren worden gebruik is helemaal niet zo erg maar wees daarom wel voorzichtig met de houdbaarheid van het uiteindelijke baksel.

Als je recepten vind en op voorhand al ziet dat er veel eieren in zitten, realiseer je dan dat je het gebak de avond van te voren maakt. Denk aan een verjaardag of een ander party-event. Zo voorkom je dat straks jouw taart, Lemonbar of cupcakes bedorven zijn voordat je B-day Party is begonnen!
Bewaar het gebak in de koelkast en haal het een half uurtje voor je het gaat eten eruit zodat het op kamertemperatuur kan komen. Vergeet je het in de koelkast te zetten? No worry’s, het geeft niet voor de eerste 2 á 3 dagen (afhankelijk van het warme weer). Is het langer, gebruik dan even je neus en snuf er even aan. Als het wat zurig ruikt kan je het beter niet meer eten.
Koekjes daarentegen kan je gewoon in een glazen Cookie Jar doen, maar ook hierbij geldt beperkte houdbaarheid. Je kan ze natuurlijk ook altijd invriezen :-D.

Kokosmeel is niet makkelijk om te verwerken en vergt soms enige oefening, juist omdat we andere soorten gewend zijn, zoals bloem of gewoon (tarwe)meel. Het is daarom ook niet één op één te vervangen en als je een combinatie wilt maken van 2 soorten meel, vervang dan 20% met kokosmeel. Voelt het deeg iets te droog aan, voeg er wat kokosolie/boter, (amandel of kokos-)melk aan toe.

Waar te koop?
Wil je kokosmeel een keer kopen? Dan kan je bij heel veel winkels terecht! Let er alleen wel op dat je het etiket leest. Want kokosmeel heeft soms onnodige toevoegingen terwijl het eigenlijk een 100% puur product hoort te zijn.

Feitjes en fabels
Het gekke is wel dat als je gaat Googlen op internet er helemaal geen wetenschappelijke onderzoeken naar boven ploppen en dat is best gek, aangezien tegenwoordig alles op het gebied van voeding goed uitgezocht wordt. Dan moeten wij als consument ervan uit gaan dat wat er op de verpakking staat juist is en het product goed voor onze gezondheid is.
De kokosmeel is vrij van gluten, suiker, toevoegingen, vegetarisch, veganistisch en is geschikt voor bakken, koken en je kan het zelfs in je smoothie doen! Oh en ik moet niet vergeten te zeggen dat het meel ook super handig is om als een soort poedersuiker te gebruiken om jouw Brownies of taart mee af te toppen!

PicsArt_06-01-01.44.22


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s