Koolhydraten vergelijking tussen diverse meel en bloemsoorten die ik in mijn keukenkastje heb staan

Even een simpele vergelijking vanuit het oogpunt van een consument wat betreft de voedingswaarden van de meel en bloemsoorten die ik in mijn keukenkastje heb staan en dus het meest gebruik of nog moet uittesten ;-). Ik moet daarbij wel zeggen dat ik momenteel geen amandelmeel ertussen heb staan, simpelweg omdat deze meelsoort erg kostbaar is, zo ook de losse amandelen waarvan je amandelmeel kan maken, zijn aan de hoge kant qua prijs. Maar daarin denk ik dat ik niet de enige ben en er meerdere huishoudens zijn die de duurdere producten niet kunnen bekostigen en daarom eerder kiezen voor goedkopere varianten en dus (soms) de minder gezonde alternatieven.

Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de meel en bloemsoorten die ik onder andere gebruik. Omdat het in dit topic gaat over koolhydraten heb ik de producten aflopend gesorteerd van de hoogste hoeveelheid aan koolhydraten naar de laagste hoeveelheid aan koolhydraten.


Zoete aardappelmeel


Koolhydraten
PicsArt_06-01-01.45.59
Het eerste wat je denkt als je ‘zoeteaardappel-
meel’ hoort is gezond! Ja, tuurlijk. Want ondanks dat het een soort van aardappel is, is het een groente. Alleen wel eentje met 74 gram koolhydraten per 100 gram. Dat is voor de vergelijking met de onderstaande varianten meteen een meelsoort met de meeste koolhydraten.

Suiker
14 gram per 100 gram aan natuurlijke suiker vind ik wat aan de hoge kant. Aangezien we als mens gemiddeld maar 24 gram binnen mogen krijgen.

Eiwitten
Ook had ik niet verwacht dat de eiwitten in dit product zo extreem laag zouden zijn ten opzichte van de andere soorten. Er zitten maar 5 gram eiwitten in en is ook meteen een meelsoort met de minste eiwitten uit het rijtje.

Vetten
Daar in tegen heeft de meel 0 gram aan vetten. Vergeet alleen niet dat ons lichaam vet mag hebben in een bepaalde hoeveelheid en dat het dan vooral gaat om de onverzadigde vetten die goed voor ons zijn.

Vezels
De vezels is 10 gram per 100 gram en mag je ook wel verwachten van een groente meel. In groente zitten veel vezels. Toch had ik stiekem iets meer verwacht.

Zout
Is in dit product bijna niet te vinden, het bevat onder de 0,1 gram aan zout en dat is eigenlijk wel een positief aspect aan dit product.Boekweitmeel

PicsArt_06-01-02.29.34
Koolhydraten

Boekweitmeel bevat toch  meer koolhydraten dan dat ik had verwacht. Er gaan altijd zoveel positieve verhalen rond over de meel maar het bevat toch nog 71 gram per 100 gram aan koolhydraten.

Suiker
Ondanks dat de koolhydraten wat hoger zijn in boekweitmeel, valt het wel mee qua suiker. Het is slechts 2,6 gram per 100 gram.

Eiwitten
Er zitten wel wat meer eiwitten in vergeleken met de zoete aardappelmeel. Het is 13 gram per 100 gram

Vetten
De onverzadigde vetten, de goede vetten, zijn 2,4 gram per 100 gram en dat is niet heel erg veel.

Vezels
per 100 gram zitten er 10 gram aan vezels in en dat is net zoveel als de zoete aardappelmeel.

Zout
de zout is 0,02 gram per 100 gram en ook hierbij zit er niet veel zout in het product. Dat is positief en het bevat zeer waarschijnlijk minder zout dan de zoete aardappelmeel. Het is een beetje lastig te vergelijken omdat bij de zoete aardappelmeel een kleiner dan teken staat en niet de exacte hoeveelheid.Speltbloem

PicsArt_06-01-02.28.44
Koolhydraten

De koolhydraten is wel een beetje wat ik ervan verwacht had omdat het bloem is. Maar het is wel minder dan de bovenste twee soorten en dat had ik weer niet verwacht.
De bloem bevat 68,9 gram koolhydraten per 100 gram.

Suiker
Ook in bloem zitten er van nature suikers in en dat is maar 0,8 gram per 100 gram.

Eiwitten
De eiwitten zijn weer wat hoger in waarde dan de vorige twee meelsoorten. Dit is 12,4 gram per 100 gram.

Vetten
Ook valt het mij nog mee hoeveel vet erin zit. In totaal gaat het om 1,3 aan vet waarvan de onverzadigde vetzuren 1,2 gram per 100 gram is.

Vezels
Hierbij verwacht ik eigenlijk ook niet veel, ze zeggen nou eenmaal over bloem dat er niet heel veel meer in zit omdat het meerdere processen heeft ondergaan om het tot bloem te krijgen. Er zit 3,9 gram per 100 gram aan vezels in. Vergeleken met boekweit is dat inderdaad niet veel.

Zout
Iets wat mij verbaasde was dat er geen zout in deze bloemsoort zit, dat had ik niet verwacht. Op de voedingswaardenlijst staat namelijk 0,0 gram.Zelfrijzend bakmeel


Koolhydraten
PicsArt_06-01-02.28.25
Per 100 gram zit er 68 gram aan koolhydraten. Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Ik was er eigenlijk van overtuigd dat dit product helemaal niet goed zou zijn, maar het valt eigenlijk wel mee als we de E-nummers E450 en E500 (rijsmiddelen) even buiten beschouwing houden.

Suiker
De suikergehalte is zelfs minder dan de speltbloem en bevat slechts 0,6 gram suiker per 100 gram.

Eiwitten
De eiwitten gaan een beetje gelijk op aan de speltbloem en is 12 gram per 100 gram.

Vetten
Het totaal aan vetten is 1,5 gram per 100 gram waarvan de enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren 0,11 gram per 100 gram is. Dat valt dan wel weer mee.

Vezels
Ook hierbij had ik geen hoge verwachting wat betreft de hoeveelheid aan vezels. Het bevat slechts 3,5 gram per 100 gram aan vezels. Dit is net wat minder dan de speltbloem.

Zout
Het product is wel wat hoger in zout. Het bevat namelijk 1,6 gram per 100 gram aan zout. Naast dat het van nature in tarwe zit, zou de hoge hoeveelheid zout ook te maken kunnen hebben met de E-nummers.Speltmeel


Koolhydraten
PicsArt_06-01-02.29.03
Hiervan had ik op voorhand al verwacht dat het minder koolhydraten zou bevatten dan de speltbloem en dat klopt ook wel. Het bevat 63,7 gram per 100 gram.

Suiker
Hierdoor zijn ook direct de suikers een stukje lager. Het is slecht 0,4 gram aan natuurlijke suikers per 100 gram.

Eiwitten
Ik moet eerlijk zeggen dat ik daarin tegen wel had verwacht dat de eiwitten meer zouden zijn. Omdat het toch een graanproduct is dat daarnaast minder bewerkt is. Al met al valt het mee in vergelijking met de speltbloem en is het 12,7 gram per 100 gram.

Vetten
In totaal zitten er aan vetten 3,6 gram, waarvan 3,1 gram onverzadigde vetzuren zijn. dat is goed. aangezien ons lichaam vetten nodig heeft en dan uiteraard de goede vetten.

Vezels
Doordat het meel minder processen heeft doorlopen dan de bloem behoudt het zo ook meer vezels. Er zit namelijk 8,3 gram per 100 gram aan vezels in.

Zout
Ook hierbij zit er 0,0 gram aan zout in. Op het moment dat je het zelf gaat verwerken tot een brood ben je zelf verantwoordelijk voor de hoeveelheid zout dat je eraan toevoegt.Kikkererwtenm
eel


Koolhydraten
PicsArt_06-01-01.46.38
De één na laatste in het rijtje wat betreft de hoeveelheid in koolhydraten want er zit maar 44 gram per 100 gram. Al met al valt het dan nog wel mee.

Suiker
Wat me dan wel weer tegenvalt is de hoeveelheid suiker dat er van nature in zit. Echt shocking veel is het niet maar van kikkererwtenmeel had ik toch nog minder verwacht. Het is 2,4 gram per 100 gram en staat bijna gelijk aan de hoeveelheid natuurlijke suiker van de boekweitmeel.

Eiwitten
De eiwitten in dit product zijn wel hoog en dat is heel positief als je eiwitrijk voeding ‘moet’ eten. Indien je een maagverkleining hebt is eiwitrijk voeding heel erg belangrijk, meer dan dat je geen maagverkleining hebt.
De meel bevat 19 gram eiwitten per 100 gram.

Vetten
In totaal zit er 5,9 gram vet per 100 gram in, waarvan onverzadigde vetten 4 gram is. Dat is bijna gelijk aan de speltbloem.

Vezels
De hoeveelheid vezels van de kikkererwtenmeel is hoog want er zit per 100 gram 18 gram aan vezels. Dat is heel goed. DE inhoud van het pakje is 350 gram en dat houdt in dat er in dit zakje 63 gram vezels zit. En je weet wat ze zeggen over vezels…het is goed voor de darmen!

Zout
Het zout gehalte is ook tamelijk laag, het bevat maar 0,01 gram zout per 100 gram


Kokosmeel

KoolhydratenPicsArt_06-01-01.44.22
Last but nog least de kokosmeel. Wat heel goed is van de kokosmeel is dat het ontzettend laag in koolhydraten is! Het is maar 17,7 gram per 100 gram.

Suiker
Wat dan wel weer tegen valt is dat de hoeveelheid aan natuurlijke suiker erg hoog is. Dat is namelijk 15,5 gram per 100 gram. Dat is van alle soorten hierboven het hoogst!

Eiwitten
De eiwitten in de kokosmeel scoren wel weer als beste, want die zijn 19,9 gram per 100 gram. Dat is best veel een vergeet niet dat de koolhydraten de voedingstoffen zijn voor onze energie en de eiwitten de bouwstoffen voor onder andere onze hersenen en spieren.

Vetten
Het is wel jammer dat dit product het hoogste scoort in de verkeerde vetten. Van de totaal 11,7 gram vet zit er maar 0,6 gram aan onverzadigde vetten in en dus 11,1 gram aan verzadigde (verkeerde) vetten.

Vezels
Op het gebied van vezels doet de kokosmeel het weer erg goed. Nog beter dan de kikkererwtenmeel want er zit 41,8 gram per 100 gram in. Dat is super veel!

Zout
In het meel zit 0,11 gram zout verwerkt. Dat is eigenlijk niet echt heel erg veel maar ten opzichte van de rest wel wat hoger. Gelukkig niet zo hoog als de zelfrijzende bakmeel.


Mijn Conclusie

De opsomming laat heel duidelijk zien dat wat er bij de één te weinig is, er bij de ander weer heel veel van in zit. Eigenlijk komt het er toch op neer om deze meel en bloemsoorten af te wisselen en hierdoor van alles wat binnen te krijgen. Persoonlijk zal ik zelf liever de Zelfrijzende bakmeel niet meer willen gebruiken maar dat heeft eigenlijk alleen te maken met de E-nummers E450 en E500 die erin verwerkt zitten.

Even een opsomming zodat direct duidelijk is waar de laagste hoeveelheden in zitten en de hoogste hoeveelheden. Waar een groen rondje achter staat is goed en waar een rood rondje achter staat is minder goed.

Voedinswaarden meel en bloem.png

Eigenlijk komt de kokosmeel als beste naar voren, behalve als het gaat om de hoeveelheid aan natuurlijke suikers. MAAR als je ervoor zorgt dat je in de rest van jouw voedingspatroon de natuurlijke suikers laag weet te houden zal dit weer een afweging voor je kunnen zijn om wat meer kokosmeel te gebruiken. De natuurlijke suikers uit de meel kunnen langzame suikers zijn die er voor zorgen dat er geen piek in jouw bloedsuikerspiegel komt net zoals bij de zoete aardappelmeel.

Er is niet heel erg veel te vinden over kokosmeel, dus wetenschappelijke feitjes kan ik niet geven, wat ik erg jammer vind! Maar omdat het nog niet zo heel erg lang op de markt ik verwacht ik dat er momenteel onderzoek naar gedaan wordt en misschien in een niet al te lange tijd naar buiten wordt gebracht. Het zal mij benieuwen. Uiteraard is het al een winst dat het product puur is, alleen uit kokos bestaat en geen gekke E-nummers of toevoegingen heeft.

Probeer de BROCAKE eens! Een erg lekker koolhydraatarm brocake-je 😀


🖤

3 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s