BROCAKE (Koolhydraatarm)

In mijn blog waar ik vertel over de verschillende hoeveelheden koolhydraten die te vinden zijn in meel en bloem komt naar voren dat kokosmeel het minst aan koolhydraten bevat. Dat is voor mij een reden geweest om op het internet op zoek te gaan naar koolhydraatarme recepten met kokosmeel. Want ondanks dat het een goed alternatief is in plaats van de graanmeel en bloem soorten is het een lastig soort meel om goed te verwerken. Het is namelijk niet 1 op 1 te vervangen met de andere meel en bloem soorten. Daarnaast is het ook een meel dat veel vocht opneemt en sommige baksels hierdoor een beetje droog kunnen worden als je dus niet genoeg vocht eraan toevoegd.

Het recept is wel heel erg makkelijk en toch best snel gemaakt. Het recept is via, via, via dus waar het oorspronkelijke recept vandaan komt weet ik niet. Om het voor het eerst uit te proberen heb ik het recept precies overgenomen. Op het moment dat je het bakt ruikt het heerlijk en komt er een lichtzoete aroma vrij, je hersenen denken direct aan cake, maar in het recept is duidelijk aangegeven dat het om een broodsoort gaat, maar als je dan een hap neemt lijkt de structuur toch echt weer op cake. Daarom hou ik het maar op Brocake…een mengeling tussen brood en cake. Oh en als je niet echt gek bent op kokos, laat dan de kokosrasp achterwege en je zal merken dat de Brocake een vleugje kokos heeft qua smaak. Echt top!

Ingrediënten

 • 175 gram kokosmeel
 • 1 theelepel (wijnsteen)bakpoeder
 • 1/2 theelepel zout
 • 6 eieren
 • 40 gram (bloemen)honing
 • 95 gram gesmolten kokosolie of ghee
 • *optioneel kokosrasp
 • *optioneel citroenrasp


Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C (elektrische stand) en vet een cakeblik van ongeveer 24 cm in met bakspray.

Smelt de kokosolie in de magnetron en zet het even apart. Weeg de kokosmeel af en voeg hier de bakpoeder en zout aan toe, roer het even door en zet ook dit even apart.

Breek de eieren in een andere mengkom en mix het met een mixer totdat de eieren een beetje schuimen. Voeg dan de honing toe, mix het door totdat de honing door het eiermengsel is opgenomen en voeg dan lepel voor lepel de droge ingrediënten toe tijdens het mixen.

Wanneer de meel in zijn geheel is opgenomen in het eiermengsel kan je als laatst de kokosolie en de *citroenrasp toevoegen. Je kan het met de mixer kort doormixen of met een spatel er doorheen scheppen. Stort het deeg in de bakvorm en duw het met je handen een beetje plat aan de bovenkant. Als je wilt kan je er wat kokosschaafsel op strooien en het een beetje met je hand in duwen, zodat het tijdens het bakken goed in het broodje blijft vastzitten ;-).


Bak het broodje in het midden van de oven voor 30 minuten of totdat het goudbruin gekleurd is.

Haal het broodje direct uit de cakevorm en laat het afkoelen op een taartrooster. Het is een heerlijke smeuiige cake…euh…brood…euh nouja, BROCAKE dus.

Guiltyfree pleasure all over the place!

PicsArt_06-01-01.36.25

Je kan het beste de Brocake bewaren in een tupperware bakje in of buiten de koelkast of je verpakt de sneetjes apart in vershoudfolie en vriest ze in.


🖤

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ruth schreef:

  Ik heb de Brocake net gebakken. Hij is lekker van smaak maar echt ongelofelijk droog. Al het vocht trekt uit je mond en je moet oppassen om je niet te verslikken. Hij valt ook snel uit elkaar.Daarom weet ik niet of ik hem nog eens zou bakken.

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hey Ruth, dat is vreemd! Ik heb daar geen last van gehad. Het vervelende van Kokosmeel is dat het erg absorberend is. Na het maken van het beslag is het aan te raden om het even te laten staan. Als je ziet dat het wat stroever wordt kun je wat extra kokosolie of amandel melk toevoegen zodat het wat vloeibaarder wordt. Misschien toch nog een keertje proberen?! Liefs Jo

   Like

 2. Carla Evers schreef:

  Ohhh lekkerrrrr, die ga ik eens proberen😋

  Geliked door 1 persoon

  1. Jolijn Evers schreef:

   Ah leuk! Denk eraan dat je het beslag even laat staan en dan beslist of er nog wat extra vocht aan toegevoegd moet worden, kokosmeel zuigt het vocht redelijk op. Je kan gebruik maken van amandelmelk, gewone melk, havermelk of water. Succes!

   Like

 3. Joyce schreef:

  Vandaag gebakken. Extra laag verse bramen / frambozen ertussen bedacht ivm de droogte. Helaas het blijft toch echt wel droog.

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Joyce, wat leuk dat je het recept hebt gemaakt! Maar toch raar dat het zo droog is. Ik ga zelf nogmaals het recept maken en kijken naar de mogelijke aanpassingen, zodat het toch wat smeuïger is 😁! Zodra ik de perfecte oplossing heb, breng ik je op de hoogte 🤗.

   Liefs,
   Jolijn

   Like

 4. Jolanda schreef:

  Net klaar met bakken maar zo droog en smaakt in de verste verte niet naar brood of cake deze zal ik dus niet meer maken

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Jolanda, bedankt voor je bericht. Wat jammer om te vernemen dat het tegenviel. Helaas kan het wat droger worden door de kokosmeel. Kokosmeel heeft de nadeel al het vocht op te willen zuigen. Het beste is om na het toevoegen van alle natte ingrediënten, het beslag even te laten staan. Zo kun je zien of de kokosmeel nog meer vocht opneemt. Is dit het geval dan kun je wat citroensap en zonnebloemolie of kokosolie toevoegen. Water kan ook maar dat verdampt in de oven, olie niet. Je kunt ook een deel kokosmeel vervangen door een ander meel of bloem. Geef het nog een kans en probeer het op de manier zoals omschreven. Liefs Jo

   Like

 5. An schreef:

  Het recept voor brocake in het verhaal hierboven bevat olie, maar verder geen vloeistof. Is dit recept compleet of ben je vergeten welk soort vocht erbij moet en zo ja, hoeveel van dat vocht?
  Een onvolledig recept zou verklaren waarom sommige mensen hun baksel zo droog vinden .

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi An,

   ik begrijp je vraag absoluut! Het recept is compleet, alleen bakken met kokosmeel is vrijwel een uitdaging. Het recept luistert heel nauw, omdat kokosmeel nogal de neiging heeft om al het vocht op te nemen. Klinkt gek, maar het werkt wel zo.
   Het is ook wel een kwestie van smaak, voor mij hoeft het niet al te ‘nat’, maar dat is heel erg persoonlijk. Daarom leg ik vaak uit dat je soms een beetje op gevoel moet bakken.

   Mocht je het recept nog een keertje willen proberen, dan kun je het beslag even laten staan (denk aan hoogstens 10 minuten), kijk dan eventjes naar hoe ‘nat’ het beslag is en beoordeel of je dan nog wat extra vocht toevoegt (bijvoorbeeld nog wat kokosolie, geen water gebruiken want dat zal in de oven verdampen).

   Succes en ik ben benieuwd naar het resultaat!

   Like

 6. Gre schreef:

  Wat voor een soort meel kan ik gebruiken voor het binden van soepen

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Gre, ik zie nu pas dat ik je bericht heb gemist!! Sorry daarvoor…🙈🙈🙈
   Ik hoop dat je al de gouden tip hebt gevonden voor het binden van je soep en anders hoor ik het graag van je!
   Liefs Jolijn

   Like

 7. Carla schreef:

  Nu twee keer gemaakt. Maar het rijst niet? Wat doe ik fout?

  Like

  1. Jolijn Evers schreef:

   Hi Carla, wat leuk om te horen dat je het recept probeert. Wel wat vreemd dat het niet rijst. Wel moet ik erbij zeggen dat het cakeje niet heel veel hoger zal worden, maar het moet wel iets rijzen.
   Probeer eens om het zout op het allerlaatste moment aan het bakmengsel toe te voegen. Het kan zijn dat het zout ervoor zorgt dat het bakpoeder niet zijn werk kan doen. Normaliter is dat alleen met gist. Vergeet niet om het beslag even te laten staan zodat je kunt checken of er genoeg vocht in zit. 😊
   Ik hoop dat het de volgende keer lukt. 3x scheepsrecht?! Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s