CHOCO • ONTBIJTKOEK

Het lijkt ontzettend veel op de ‘gewone’ ontbijtkoek. Het recept heb ik destijds van mijn moeder gekregen, die het weer had gevonden bij foodilove.nl. Ik heb het hier en daar een beetje aangepast en vind het zelf een ontzettend lekker recept. Zeker als je beseft dat het laag in koolhydraten is.
Voor diegene die het niet gewend zijn om suikervrij te eten is het een beetje te vergelijken met een kruidcake. Ik zal er geen doekjes om winden dat het qua smaak een beetje wennen is, maar als je doorzet om meer suikervrije lekkers te maken en blijft eten ga je het leren waarderen en mis je de supermarkt-suikerbommen-ontbijtkoek niet eens! Zeker met de gedachte dat je niet de enorme hoeveelheid suiker naar binnen krijgt bij het eten van deze ontbijtkoek.

Daarnaast is het ook nog een super snel gemaakt! Je hoeft het alleen af te wegen, te roeren en de rest doet de oven!

De ontbijtkoek kan je als ontbijt eten (i.p.v. brood) met een beetje roomboter en een plakje 20+ of 30+ kaas. Je kan het als tussendoortje gebruiken als je rond een uurtje of 15:00 trek krijgt. Zolang je het ook afwisselt met een stukje fruit zodat jouw darmen genoeg prikkels en vezels krijgt om te blijven werken.

Ingrediënten

 • 250 gr. speltbloem
 • 2 eetlepels koek en speculaaskruiden
 • 2 theelepels kaneel
 • 1/2 theelepel gemberpoeder
 • 1/2 theelepel bakpoeder
 • 1 1/2 theelepel baking soda
 • 1,5 volle eetlepel rauwe cacaopoeder
 • snufje zout
 • 1 ei
 • 225 ml (amandel)melk
 • 2 eetlepel dadelstroop
 • 4 eetlepels Maple Syrup


Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 °C (elektrische stand) en doe alle droge ingrediënten in een mengkom, indien nodig zeef je de cacaopoeder en de speltbloem om zo klontjes te voorkomen. Meng de ingrediënten goed door elkaar en voeg vervolgens de natte ingrediënten hieraan toe. Spatel het goed door elkaar totdat het een samenhangend geheel is.

Spray een cakeblik in van ongeveer 24 cm en schenk het beslag hierin. Verdeel het beslag met een spatel en bak het ongeveer 25 tot 30 minuten in het midden van de oven gaar. Je kan met een cakeprikker of een satéprikker controleren of de ontbijtkoek van binnen gaar is. Als de prikker er schoon uitkomt kan je de ontbijtkoek uit de oven halen, direct op een taartrooster storten en op z’n zijkantje laten afkoelen.

Kan je niet wachten met proeven? Warm is ie ook lekker 😉

PicsArt_05-27-11.46.49

Tip:
Je kan de ontbijtkoek prima bewaren in een Tupperware bakje of pak ze per stuk in vershoudfolie en vries ze in.

Variatietip:
Probeer de speltbloem eens te vervangen met speltmeel.


🖤

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s