Paprika Tortilla Chips (uit de oven)

vIedereen kent het moment van ‘ik heb trek in iets’. Wanneer je nou gezellig aan het borrelen bent of dat je op de bank aan het bijkomen bent van een drukke week. Het is zo gemakkelijk om een zak chips open te trekken. Dat heb ik heel soms nog steeds! En dan vooral de Bugles want daar kan je zo lekker mee dippen. Maar jah, als je dan weer gaat kijken naar de voedingswaarde en gaat vergelijken, weet je ook meteen waarom je beter geen chips kan eten.

Wanneer je geen maagverkleining hebt kan je veel makkelijker dooreten, je word hoogstens een beetje misselijk en je krijgt het gevoel dat je broeksknoop op elk moment open knapt. Maar met een maagverkleining is dat anders want je krijgt last van dumping. Als je last krijgt van dumping ben je voorbij het stopteken die je vooral niet moet negeren.

Het voordeel van eerder stoppen met eten is dat je hierdoor juist minder calorieën consumeert en voorkomt dat je lijf (maag) te veel aan ‘onnodig’ extra voedsel binnenkrijgt. Als je dan ook nog eens kan kiezen tussen etenswaar waarin onder andere minder calorieën (en koolhydraten/suiker) zitten heb je een win-win situatie.

Heb je geen maagverkleining dan is het voor sommige mensen moelijker om te stoppen met eten. Hoe sneller je eet, hoe later het signaal ‘ik ben vol’ naar je hersenen toe gaat en je dus te veek eet.

Omdat ik nieuwschierig was naar het verschil in de voedingswaarde ben ik op onderzoek uit gegaan.
Ik heb een vergelijking gemaakt tussen de Bugles Nacho Cheese en huismerk Tarwe Tortilla’s. Het gaat hierbij niet om de ingrediënten (want bij de wraps is dat ook weer een verhaal apart waar ik nog dieper in wil duiken), maar het gaat hierbij puur om de voedingswaarde per 100 gr. Misschien na deze vergelijking denk je twee keer na voordat je ‘zomaar’ een zak chips open trekt.
Bugles vs Tortilla wraps

In het overzicht komt duidelijk naar voren dat de Bugles meer calorieën en verzadigde (verkeerde) vetten bevat, hoger in koolhydraten, suiker en zout is. Als we onze keus moeten baseren op de voedingswaarde is het ‘verstandiger’ om te kiezen voor de wrap.

Als je wat meer wilt weten over de ingrediënten van beide artikelen en de betekenis van de E-nummers, dan kan je terecht op mijn blog Etiketten ontcijferen, Bugles vs Tortilla.

Maar nu eerst aan de slag om het gezonde tussendoortje te maken, van al dat lezen en onderzoeken heb ik er trek in gekregen. 😉

Ingrediënten

  • 8 kant en klaar wraps (soort naar keuze) of zelfgemaakte wraps
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 1,5 theelepel fijn zeezout


Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C (grill stand) en zet alvast een bakplaat met bakpapier klaar.

Leg een stuk alluminiumfolie op het aanrecht. Maak eerst alle wraps aan beide kanten nat met water en stapel ze op het alluminiumfolie.

Mix nu de kruiden in een schaaltje en besprenkel met een lepel de kruiden over de wrap en wrijf met je hand de kruiden er goed op. Probeer 1 hand te gebruiken om de kruiden erin te wrijven en 1 hand om de wraps te besprenkelen met de kruidenmix.

Stapel de wraps op elkaar en verdeel de stapel in 8 puntjes of door 16 als je nog meer chips wilt ;-).


Leg de chippies op de bakplaat en bak ze voor ongeveer 10 minuten aan één kant, draai de wrappuntjes om en bak ze nog een keer voor 7 á 10 minuten totdat ze goudbruin en krokant eruit zien. Haal ze eruit en laat de chips op de bakplaat afkoelen zodat ze knapperig en krokant worden.

Tip:
Wil je ze sneller bakken? Zet dan de grillstand op 220 °C en bak één kant voor ongeveer 5 minuten en de andere kant voor ongeveer 2 á 3 minuten.

PicsArt_05-21-10.28.53

Bewaartip:

Bewaar ze in een luchtdichte trommel zoals een Tupperware bakje, zodat ze lekker krokant blijven. Maaaaar ik denk dat ze al op zijn en de bewaartip achterwege kan laten! Hihi.


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s