Bugles Nacho Cheese VS Mini Tortilla Wraps

on

Iedereen kent het moment van ‘ik heb trek in iets’. Wanneer je nou gezellig aan het borrelen bent of dat je op de bank aan het bijkomen bent van een drukke week. Het is zo gemakkelijk om een zak chips open te trekken. Dat heb ik heel soms nog steeds! En dan vooral de Bugles want daar kan je zo lekker mee dippen. Maar jah, als je dan weer gaat kijken naar de ingrediënten en de voedingswaardes gaat vergelijken, weet je ook meteen waarom je beter geen chips kan eten.

Ik wil proberen om etiketten te ontleden zodat ik duidelijk kan krijgen wat wij als consument nou eten. Aan de hand daarvan kan je zelf kiezen om het product te blijven eten of toch te gaan kijken naar alternatieven of het zelf te gaan maken!

Want vergeet niet dat zolang je het product blijft kopen, je mee financiert om het product in stand te houden. Onderaan de pagina geef openheid over mijn gedachte en het eten van deze twee onderstaande producten.

Voedingswaarde
Ik heb een vergelijking gemaakt tussen de Bugles Nacho Cheese en het huismerk Tarwe Tortilla’s van de Albert Heijn. Het gaat hierbij niet om de ingrediënten maar om de voedingswaarde per 100 gr. Verderop in de blog zal ik de ingrediënten die in de producten zitten verder toelichten…het zal je verbazen!
Bugles vs Tortilla wraps

Het is eigenlijk meteen al duidelijk, aan de hand van de vetten, welk product je het beste kan kiezen. Daarnaast spelen de voedingswaardes van de koolhydraten, suikers en zout ook een belangrijke rol.

Naast de vergelijking in voedingswaardes is het interessant om te gaan kijken wat de ingrediënten zijn. Het is soms abracadabra-taal want de meest moeilijke woorden staan er tussen. En als die er niet tussen staan is het wel vertaald naar E-nummers. Ik vond het weer een interessant onderzoekje en een echte eye-opener.

Ingrediënten Bugles Nacho Cheese
– maïs
– zonnebloemolie
– kaassmaak (weipoeder van melk)
– kaaspoeder
– wei-eiwit concentraat (van melk)
– aroma’s
– uienpoeder
– tomatenpoeder
– smaakversterkers (mononatriumglutamaat, dinatrium-5, ribonucleotiden)
– knoflookpoeder;
– zuurteregelaars (ciroenzuur, melkzuur)
– kleurstoffen (paprika-extrakt, annatto);
– koolzaadolie
– suiker;
– zout;
– palmolie


Het ontleden van de meest lastige benamingen

Mononatriumglutamaat (E621)
Ookwel MNG of MSG genoemd. De zuivere vorm van MNG is een wit kristallijn poeder welke makkelijk oplost in water.

Glutamaat komt van nature voor in veel voedingsmiddelen, zoals in tomaten, aardappelen, Parmezaanse kaas, paddenstoelen, moedermelk, pinda’s en blauwschimmelkaas.
Onderzoekers geven aan dat de van nature glutamaat in de voedingsmiddelen de eiwitten afbreken. Zoals bijvoorbeeld de eiwitten in oude kaas worden afgebroken als het langer rijpt en hierdoor meer vrije glutamaat bevat dan jonge kaas.
Ik vraag mij dan ook direct af wat voor een effect het heeft op ons lichaam als wij ‘onbewust’ meer glutamaat binnen krijgen dan nodig is en hierdoor eiwitten in ons lichaam worden afgebroken. Het lijkt mij dat bij ‘onbewuste’ overconsumptie er een eiwit tekort ontstaat zonder dat we het door hebben!
Aangezien het al van nature in ons eten is lijkt het mij niet ‘handig’ als het ook nog eens als een toevoeging word gebruikt in al het overige eten?!

In principe is de mononatriumglutamaat veilig bevonden door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Echter is binnen de europese Unie een beperkte hoeveelheid van de MNG toegestaan en ondanks dat niet alles wetenschappelijk vastgesteld kon worden zijn er toch vermoedens dat het stofje negatieve effecten heeft.

In de Chinese keuken wordt de smaakversterker MNG in de vorm van ve-tshin gebruikt en wordt er gesuggereerd dat deze verantwoordelijk kan zijn voor het zogenoemde Chinees Restaurant Syndroom met als symptomen als hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en hartkloppingen. Ook werd duizeligheid, druk en kloppingen in het hoofd en tintelingen ervaren door klanten.

De Amerikaanse neurochirurg Russell Blaylock is ervan overtuigd dat MNG verslavend en gevaarlijk is voor onze hersenen. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden.

Volgens een voormalig onderzoekshoofd, France Bellisle, kan de toevoeging van de smaakversterker de eetlust van bepaalde voedingsproducten bevorderen.
Vandaar dat we bijna nooit kunnen stoppen met chips eten en daarom zowat de hele zak willen leeg eten…?!

Zoals ik het lees is het een soort kristalachtig poeder dat uit verschillende voedingsbronnen gewonnen wordt. Het word als witte substantie geproduceerd waardoor het geconcentreerd wordt en hierdoor als smaakversterker in bepaalde voedingsmiddelen die het niet van nature hebben wordt toegepast, waardoor het een hartige smaak krijgt. Hoe hoger de concentratie hoe zoeter de smaak.

Bewijs van onveiligheid is er niet men wordt er wel voor gewaarschuwd. Als ik Google op het E-nummer E621 komt er wel duidelijk naar voren dat je het E-nummer beter kan vermijden in verband met diverse bijwerkingen. Het schijnt zelfs één van de belangrijkste oorzaken te zijn van overgewicht en een aanslag is op je zenuwstelsel. Zo ook een tal van andere gezondheidsproblemen zoals autisme, ADHD, alzheimer, depressie en ga zo maar door…om depressief van te worden!

Vergeet ook niet dat je in de supermarkt kan lezen op de etiketten welke voedingsmiddelen er in het eten zit, maar in een fastfoodketen of restaurant is dit niet het geval en is het op goed vertrouwen….Kan dat?

Ik ga in ieder geval ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk van het E-nummer 621 binnenkrijg zodat ik niet zelf verantwoordelijk kan zijn voor het aanwakkeren van een eventuele aandoening en/of ziekte. En jij?

Bronnen:
Wikipedia
jessevandervelde.com
gezondvoeding.nl
gezondheidsnet.nlDinatrium-5 Ribonucleotiden (E635)

Naast de E621 is er ook de smaakversterker E635 ook wel Dinatrium-5 Ribonucleotiden.
Het E-nummer is een mengsel van 2 verschillende E-nummers, namelijk; E627 en E631.

E627
Is een natriumguanylaat dat een natuurlijk zuur is en gewonnen wordt uit onder andere gistextract maar mogelijk ook uit sardientjes.
Het is een smaakversterker die zorgt voor een hartige smaak (ook wel unami).

E631
Ik was in shock toen ik het las, want ik had dit niet verwacht. Het E-nummer is een natriumzout. Het is een natuurlijke zuur dat vooral voorkomt in dierlijke producten. Dit wordt onder anderen gehaald uit vlees en sardientjes of ook wel uit bacteriële fermentatie van suiker.

E635
Het E-nummer wordt gebruikt als smaakversterker om net als de E621 een hartige smaak aan het eten toe te voegen, ook wel de unami smaak. Dit zorgt ervoor dat er minder zout in het product nodig is. Echter heeft het ook zijn nadelige gevolgen namelijk de bijwerkingen die je kan hebben van dit E-nummer, onder andere overgevoeligheidsreacties zoals astma, vochtophoping, hyperactiviteit daarnaast is het verboden in babyvoeding.

De algemene dagelijkse inname is niet vastgesteld en zou kunnen betekenen dat wij als consument te veel consumeren wat betreft dit E-nummer. Eigenlijk, zoals ik het dan begrijp, is er helemaal geen controle op…?

Tot op de dag van vandaag heb ik nooit geweten dat dit e-nummer gewonnen wordt uit onder andere vlees en mogelijk vis kan bevatten en heel misschien vee of wild?!Daarnaast heb ik begrepen dat onreine dieren niet uit te sluiten zijn en het niet geschikt is voor bepaalde religies. Het is dus niet geschikt voor vegetariërs, veganisten, Moslims, Joden en Hindoes.

Mijn interesse is gewekt want zouden fabrikanten dit product verkopen aan consumenten die om bepaalde redenen geen vlees eten, en dan zonder het duidelijk op de verpakking te zetten? Bewust? Want tja wie neemt nou de moeite om dat uit te zoeken? Te veel gedoe! Jazeker! Maar nu ik de voor en tegens kan afwegen is het duidelijk dat er minder zout in het eten zit, maar dat bij overconsumptie van het E-nummer ik meer kans heb op vervelende aandoeningen!
Ook hierbij heb ik mijn keus gemaakt. Niet meer eten dus!

Bronnen:
goedgeweten.be
voedingswaardetabel.nl
food-info.netAnnatto (E160b)

Anatto is een plantaardige of synthetische kleurstof dat afkomstig is van een zaad welke groeit aan de orleaanboom. De kleur kan variëren tussen geel en rood, dat hangt af hoe men de kleur oplost. Voor rood is er een vet-oplosbare component nodig, voor geel een water-oplosbare component en in een zure-oplosbare component wordt het rozeachtig.

Het is een goedgekeurd E-nummer en valt onder het nummer 160b en ondanks dat het een natuurlijke kleurstof is kan het allergie of eczeem veroorzaken. Echter kan dit wel afhankelijk zijn van de hoeveelheid inname of overgevoeligheid van het stofje.

Bronnen:
food-info.net
e-nummers-lijst.nl
Wikipedia.nl


Palmolie
Tja palmolie, daar is heel veel om te doen geweest in het nieuws. Niet alleen over de verkeerde vetten die erin zitten en dus schadelijk zijn voor de gezondheid maar ook over het kappen van het tropisch regenwoud en tropisch veenland. Daarnaast schijnt er ook gesteggel te zijn over de arbeidsverhoudingen op plantages, landconflicten, broeikasgassen en het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Palmolie is één van de slechtere vorm olie voor ons lichaam. Het bevat meer verzadigde vetten en verzadigd staat voor verkeerd. Het heeft een slechte invloed op onze gezondheid want het zorgt voor een te hoge LDL-cholesterol, dat weer invloed heeft op hart-en vaatziekten.

Palmolie is een goedkopere olie soort dat verwerkt wordt en in ongeveer 60% van onze levensmiddelen zit. Wauw…dat vind ik écht heel veel! 60% van wat wij eten zit verkeerde vetten in en verhogen wij zelf daarmee kans op hart-en vaatziekten?!

Als er op een etiket staat beschreven dat er ‘plantaardige oliën’ in zitten, zou het zomaar kunnen zijn dat er palmolie in verwerkt is. Palmolie is te vinden in onder andere slaolie, frituurolie, margarine, koekjes, ijs, chocolade, kant-en-klaarmaaltijden, zoutjes, sauzen, chocoladepasta en zelfs pindakaas.
Nou moet ik zeggen dat ik zelf al veel kant en klare etenswaar achterwegen laat (nog niet alles, want ik ben daarin verder aan het onderzoeken, uitzoeken en ontwikkelen) maar ook ik zal eens op zoek moeten gaan naar een gezonder alternatief voor bijvoorbeeld boter. Ik ben meteen op mijn pakje boter gaan kijken en zag al weer heeeel veel gekke namen staan dus zal ik daarin ook op zoek willen gaan naar een product dat beter is.

Tegenwoordig is er een duurzamere vorm van het produceren van palmolie. Bedrijven en organisaties hebben de RSPO, Roundtable on Sustainable Palm Oil, ook wel de ronde tafel duurzame palmolie opgericht. Ze hebben criteria opgesteld voor duurzame palmolie-productie. Maar ja, hoe je het ook went of keert palmolie is een slechte olie-vorm voor de gezondheid van een mens, dus waarom zou je het dan willen eten? Wanneer we het niet eten, vervalt de productie, blijft het tropisch regenwout bestaan, geen landconflicten, minder broeikaseffecten, geen bestrijdingsmiddelen, minder hart-en vaatziekten….of denk ik nou te makkelijk?

Bronnen:
Wikipedia.nl
voedingscentrum.nl

PicsArt_05-21-01.18.58Ingrediënten (kleine) Tarwetortilla wraps

– tarwebloem;
– water;
– raapolie;
– stabilisator (guarpitmeel, E422, E466)
– rijsmiddel (E450, E500);
– zout;
– dextrose;
– conserveermiddel (E202, E282)

Je kan in één oogopslag zien dat er minder ingrediënten in de wraps zitten, maar nu komt het erop aan welke ingrediënten erin zitten want van E-nummers en moeilijke omschrijvingen worden wij als consument niet wijs…!

Stabilisator Guarpitmeel (E412)
Het stofje wordt gewonnen uit de zaden van de Guarplant. In de voedingsindustrie word het gebruikt al verdikkingsmiddel of stabilisator. Denk bijvoorbeeld aan IJs om de structuur te verbeteren zodat het minder snel smelt. Of zachte kazen en roomkaas. Guarpitmeel bestaat voor driekwart uit voedingsvezel en hiermee kun je voeding meer volume geven, zie het als een vulstof. Het schijnt volgens de Europese Unie zo te zijn dat Guarpitmeel een positieve invloed heeft op de cholesterolspiegel.

Wanneer je gaat googelen op het E-nummer komt naar voren dat het geen goed maar ook geen slecht E-nummer is. Het is dus een verdacht E-nummer additief en uit sommige onderzoeken komt naar voren dat er bij grote hoeveelheden risico is op misselijkheid, huidallergieën, winderigheid, eczeem, buikkrampen en verminderde opname van vitamine en mineralen is.

Het zou zonde zijn dat als je zo je best doet om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, je vervolgens weer afbreekt door (te veel) quarpitmeel binnen te krijgen. Maar wat is ‘te veel’ en hoeveel moet je innemen voordat je risico loopt? Het is niet te vinden. De Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) is niet vastgesteld.

Bronnen:
Wikipedia.nl
e-nummer-lijst.nl
goedgeweten.be
food-info.net


 

E422 = glycerol
Dat was voor mij even een eye-opener bij het lezen van dit E-nummer. Het is een natuurlijke suiker-alcohol (chemische definitie, bevat geen echte alcohol zoals in alcoholische dranken), één van de onderdelen van alle vetten. Het komt vrij voor in ons bloed, weliswaar in lage concentraties.
Het produceren van glycerol is synthetisch of door bacteriële fermentatie van suikers.

Hiervoor is er een Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van 25mg per kg. lichaamsgewicht vastgesteld.

Eventuele nadelige effecten zijn onder andere overgevoeligheidsreacties zoals migraine, misselijkheid en een laxerende werking.

Bronnen:
food-info.nl
voedingswaardetabel.nl


E466 = natriumcarboxymethylcellulose
Dit E-nummer staat slecht aangeschreven. Het is natriumzout afkomstig van Carboxymethylcellulose (gosh wat een naam!)
Volgens diverse bronnen is het een kankerverwekkend middel. Bij goedgezond.info is zelfs te lezen dat het E466 zelfs ervoor kan zorgen dat insulineweerstand en andere (chronische) ontstekingsziektentriggeren. Zo ook het bevorderen van darmontstekingen en een lekkende darmwand. Hierover is een artikel gepubliceerd in de Science en Nature.

Onze darmwand wordt beschermt door een slijmlaag die de darmbacteriën van de darmcellen scheidt. maar als de bacteriën deze cellen kunnen bereiken, kunnen ze eigenlijk ons immuunsysteem stimuleren en ontstekingen veroorzaken. Een uit de hand gelopen ontsteking is te herkennen door prikkelbare darmsyndroom, dat diarree, vermoeidheid en buikpijn veroorzaakt. Daarnaast is er een soort van chronische ontsteking dat in verband staat met het metabool-syndroom (ook wel insulineresistentiesyndroom) welke gelijkluidende condities heeft als obesitas, hoge bloeddruk en vergroot de kans op hartaandoeningen en diabetes.

Bronnen:
e-nummer-lijst.nl
goedgezond.info
Wikipedia.nlE450 = Dinatriumdifosfaat

Wanneer ik ging zoeken op het E-nummer kwam direct naar voren dat het een ‘rood’ E-nummer is en dus oppassen geblazen bij het eten hiervan. Het is een Synthetisch stofje dat gewonnen wordt uit carbonaten uit verschillende zouten en fosforzuur.

Het rijsmiddel zorgt voor het binden van metaalionen en voorkomt verkleuring van levensmiddelen door metalen. Het bevindt zich in veel producten en de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is 70 mg/kg voor alle fosfaat-houdende componenten. Dat zijn er een stuk of 5 á 6.

De E450(i) zorgt voor hyperactiviteit bij kinderen en is bijvoorbeeld te vinden in het bakpoeder van Dr. Oetker. Er is een alternatief voor de bakpoeder, namelijk de wijnsteenbakpoeder, waar alleen de E500 in te vinden is.

Verder is er niet heel veel concreets over te vinden. Geen wetenschappelijke artikelen of duidelijke bevindingen. Erg jammer aangezien het een gevaarlijk E-nummer is.

Bronnen:
neee.nu
goedgeweten.be


E500 = natriumcarbonaat
De E500 wordt gewonnen uit natuurlijk mineraal zoals steenzout of zeewater en wordt gebruikt als rijsmiddel in plaats van gist. Over de E500 komt naar voren dat het best mee valt mits je het niet verhit. Zo wel dan kan je last krijgen van onder andere hoofdpijn, krampen en hartkloppingen, maar dat is niet wetenschappelijk bewezen.

Bronnen:
goedgeweten.be
food-info.net
voedingswaardetabel.nl


Dextrose
is van nature een druivensuiker ook wel monosaccharide of gelucose. Druivensuiker staat erom bekend dat het een snelle opname heeft door het lichaam en vrij is van cholesterol, vetvrij is en rijk aan koolhydraten. Daarom dat veel sporters snel druivensuiker pakken wanneer ze gesport hebben.

Het heeft dus zo z’n voordelen. Vrij van cholesterol, vetvrij, rijk aan koolhydraten en natrium-vrij. Wanneer er te veel aan natrium in het lichaam komt kan het leiden tot he vasthouden van water. Met als gevolg van een opgeblazen uiterlijk en het leiden tot een verhoogde bloeddruk.
Daarnaast heeft het nog een paar andere nadelige effecten namelijk bij overconsumptie van de druivensuiker is er een verhoogde kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Ook kan het bij diabetici patiënten lijden tot hyperglycemie en zal de bloedsuikerspiegel niet in evenwicht gehouden kunnen worden.

Naast diabetici patiënten is er uit onderzoek gebleken dat de groep die meer toegevoegde suikers aten twee keer zoveel risico hebben op het oplopen van een hartziekte ten opzichte van de groep die de minste toegevoegde suikers aten.

Het heeft dus zijn voor en nadelen en het is dus van belang om te weten wat goed is voor jouw lichaam. Persoonlijk zou ik het houden op het suiker dat al van nature in eten zit en indien je snelle koolhydraten/suikers nodig hebt een banaan te pakken. Werkt ook erg effectief!

Bronnen:
mens-en-gezondheid.infonuE202 = kaliumsorbaat

Is een conserveermiddel dat ervoor zorgt dat het etenswaar langer houdbaar blijft. Het is te vinden in Jam, limonadesiroop, mosterd, sportdrank, drinkyoghurt, borrelhapjes, dressing, boter en vele andere producten.
Het word oorspronkelijk gewonnen uit een natuurlijke zuur van de bessen (sorbinezuur E200) maar door diverse processen is het omgezet tot een chemische additief en dus schadelijk.

De negatieve gevolgen zijn onder ander astma, netelroos, neusverkoudheid, huidallergieën en darmstoornissen maar tot mijn verbazing ook een veroorzaker van geboorteafwijkingen. Die had ik niet zien aankomen.

De Aanvaardbare Dagelijkse Inname is 25 mg/kg lichaamsgewicht. Maar heb jij het wel eens bijgehouden??? Ik niet.

Bronnen:
promovendum.nl
food-info.net
e-nummer-lijst.nl


E282 = Calciumpropionaat
Het is een natuurlijk zuur dat aanwezig is, in kleine hoeveelheden, in veel producten. Ook zorgen de bacteriën in de dikke darm er zelf voor dat het in grote getalen zelf aangemaakt wordt. Het stofje is vooral handig voor het tegengaan van schimmels. Denk hierbij aan brood, gebak of in sommige gefermenteerde producten zoals kaas.

Tot op heden zijn er nog geen bijwerkingen geconstateerd. Maar het zou mogelijk darmstoornissen en migraine kunnen veroorzaken. Dit is echter niet wetenschappelijk vastgesteld.

Bronnen
food-net.info
e-nummer-lijst.nl
Wikipedia.nl


Mijn gedachte hardop…
Misschien na deze vergelijking denk je twee keer na voordat je ‘zomaar’ een zak chips open trekt of wraps koopt en kies je er voor om bewuster te gaan eten. Ikke wil! En nee je hoeft echt niet alle E-nummers uit te sluiten. Groene E-nummers zijn prima te doen, Oranje E-nummers zijn verdacht en kan je over nadenken of je dat wel of niet wilt eten en Rode E-nummers zijn eigenlijk een No-go! Ze zijn niet voor niets onderzocht en als ‘slecht’ aangeduid.

Er is meer aan de hand met ons voedsel dan dat we soms willen inzien. Wie heeft er nou tegenwoordig (als tweeverdieners) tijd om uitgebreid te gaan koken, bakken en kokkerellen? Dat is tegenwoordig erg lastig met ook nog eens een sociaal (media ;-)) leven en springende kinderen die aan je shirt trekken voor aandacht!
Maar toch jezelf en je kinderen iets laten eten waarvan duidelijk naar voren komt dat het niet gezond is (ook voor de bevolking niet) maakt het iets om over na te denken om het je kinderen wel of niet te laten eten? Misschien is het juist leuk om aandacht met de kids te combineren met het maken van wraps? Twee vliegen in één klap.

Ik ben meteen op zoek gegaan naar een makkelijk recept voor het maken van wraps en ik heb het direct uitgetest! Super makkelijk! Volgende week deel ik dit recept met jullie zodat jij straks ook weet hoe je snel en makkelijk jouw eigen tortilla wrap kan maken!

Sommige wetenschappers zeggen ook wel; ‘food is your medicine’, maar dan moet je wel het juiste voedsel tot je nemen ;-).


🖤

4 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s