HEKSENKAAS Look a Like #1

Nee, het is niet exact hetzelfde als Heksenkaas maar het lijkt er echt heel erg op! Het recept ben ik tegengekomen op eetpraat.nl en ben daarmee aan de slag gegaan om het zo ‘gezond’ mogelijk te krijgen.

Daarnaast heb ik op de site van Heksenkaas gekeken en daar vertellen ze het verhaal hoe Heksenkaas is ontstaan. Het originele recept van Heksenkaas is roomkaas, vleugje peterselie, hier en daar een paar ringetjes prei, een geperst teentje knoflook en een tikje magie. Maar is het ‘tikje magie’ een afleiding tot het geheime ingrediënt OF is het ‘tikje magie’ bereiding met liefde?!

Uiteindelijk ben ik met bovenstaande recepten aan de slag gegaan en heb 2 varianten gemaakt. Een magere Heksenkaas op yoghurtbasis en een wat mindere magere variant en dat is op basis van roomkaas.

Ingrediënten Magere Heksenkaas Look a Like

  • 150 gr. kruidenkaas spread (het liefst zelf gemaakt)
  • 60 gr. yoghurt
  • 40 gr. rauwe prei (lichtgroene gedeelte)
  • 7 gr. peterselie
  • sap van een 1/2 citroen
  • snufje zout
  • snufje gemalen peper
  • *optioneel 1 teentje geperste knoflook


Bereiding

Voor een snelle bereiding is het gemakkelijk om een kuipje kruidenkaas te kopen, dat is niet erg maar let vooral op de ingrediënten die erin zitten. Kies dan voor een kruidenkaas waar de minst ‘gekke’ toevoegingen inzitten. Vaak zit er in een kruidenspread al knoflook verwerkt en kan je er voor kiezen om het teentje knoflook niet eraan toe te voegen. Proef dus even voordat je het teentje erbij doet! Ik ben een knoflookfreak maar hierbij is het niet lekker als de knoflook te veel gaat overheersen.

Wil je een klein beetje structuur houden kies dan voor een kleine keukenmachine. Wil je het dipsausje met iets minder structuur, gebruik dan de staafmixer. Het is maar net wat je lekker vind en waar jij het prettigste mee werkt.

Was de prei goed schoon en snij het alvast is grove stukken. Mix eerst de peterselie en de prei samen en voeg daarna de kruidenspread, yoghurt en citroen.  Mix alles fijn totdat het een dipsaus-achtige structuur krijgt. Doe er een snufje zout en peper bij en mix het nog even door. Proef of je het lekker genoeg vind, want als je wilt kan je altijd nog wat extra peper, zout of knoflook toevoegen ;-).

Schenk het in een glazen schaaltje met een stukje vershoudfolie erop en zet het in de koelkast totdat je het gaat gebruiken.

Het is heerlijk om te dippen met de zelfgemaakte Salty Tortilla chips, cloud bread maar ook met een simpel geroosterd broodje!

PicsArt_04-30-02.55.29

Tip:
Maak de dipsaus de avond van tevoren en laat het een nachtje in de koelkast staan. Je zal merken dat de smaak van de dipsaus nog lekkerder is the day after.


🖤

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s