BLUEBERRY • MUFFIN

Na het zien van diverse documentaires ben ik wel een beetje anders naar eten, de voedingsindustrie en reclame gaan kijken. Er zit zo ontzettend veel manipulatie achter dat ik er helemaal koekwaus van word. Als leek weet je dan eigenlijk ook niet meer wat je moet geloven…

Het is daarom natuurlijk het beste om alles zo puur mogelijk te eten. Tja, dan kom je toch weer terug op ‘die goeie ouwe tijd’ want toen waren er geen supermarkten en hadden heel veel mensen een moestuintje, verbouwden ze hun eigen groente, fruit en was het eten van de boer (en winkelier) niet zo bewerkt en gemodeniseerd als nu.

Wanneer iets er niet is, weet je niet beter dan wat er wel is en is er geen verleiding tot het hebben van hetgeen dat er niet is. Zo simpel kan de gedachtegang zijn…Maar tegenwoordig is het niet meer zo. Doordat we het hebben gegeten, willen we meer en als we eenmaal gewend zijn aan het één dan zijn we uitgekeken en willen we iets anders!

Om even terug te komen op de diverse documentaires, die ik heb gezien op onder andere Netflix, één daarvan is van Forks over Knives en zij laten hun visie en de wetenschap zien over voeding. Erg interessant. Ik volg ze daarom ook op Facebook en zie regelmatig lekkere recepten voorbij komen. Waarvan ik er ééntje meteen al wou proberen en niet langer kon wachten. Het is de ó zo bekende Blueberry Muffin, maar dan een stuk gezonder!

Het recept heb ik een klein beetje aangepast. Als je amandelmeel te duur vind dan kan je gierst gebruiken en als je niet weg bent van kardamonpoeder dan kan je dat vervangen met 1 1/2 theelepel kaneel. Maar voordat je de kardamon op voorhand al wil vervangen, probeer het eerst! Het verbaast mij hoe lekker de combinatie blauwe bes, amandelmeel en kardamon is!

Het recept is genoeg voor ongeveer 12 smeuïge muffins.

Ingrediënten

 • 170 gr. havermout
 • 50 amandelmeel
 • 12 verse dadels
 • 250 ml (amandel)melk
 • 2 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel kardamonpoeder
 • 125 gr. appelmoes
 • rasp van een 1/2 citroen
 • snufje zout
 • 1/4 theelepel vanillepoeder of vanillemerg
 • 150 gr. verse blauwe bessen + wat extra voor bovenop
 • 60 gr. grof gehakte ongezouten walnoten

 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C (elektrische stand) en zet een cupcaketray klaar met cupcakesvormpjes erin. Bespray de cupcakesvormpjes licht met wat bakspray zodat de muffins niet blijven plakken in de papiertjes.

Maal de havermout in een keukenmachine totdat er meel ontstaat. Doe de havermoutmeel, amandelmeel, bakpoeder, kardamonpoeder, snufje zout, citroenrasp en vanille in een mengkom, roer het even door zodat alles gemengd is en zet het even apart.

Halveer de dadels en haal de pit eruit, snij het in grove stukken en voeg het samen met de (amandel)melk in een keukenmachine. Mix het totdat het een vloeibaar mengsel is en giet het vervolgens bij de droge ingrediënten samen met de appelmoes. Meng het door totdat alle droge ingrediënten zijn opgenomen door de natte ingrediënten.

Hak de walnoten grof en voeg deze samen met de blauwe bessen toe aan het mengsel. Vouw het beslag voorzichtig om totdat alles goed gemengd is en vul de cupcakevormen met een ijstang tot net onder het randje.


Duw nog een paar blauwe besjes op de bovenkant erin en bak de cupcakes in het midden van de oven voor ongeveer 35 tot 40 minuten tot ze goudbruin zijn of totdat de sateprikker er schoon uitkomt.

Haal de Muffins uit de oven en laat ze ongeveer 25 á 30 minuten in de vorm afkoelen, wanneer ze redelijk afgekoeld zijn, haal je ze uit de cupcakepan en laat je ze verder afkoelen op een rooster.
PicsArt_05-04-06.19.03

Tip:
Heb je in de ochtend haast? Neem een Muffin mee voor onderweg! Er zitten genoeg bouwstoffen in om je even net dat beetje extra energie te geven in de ochtend.

Bewaar ze in een Tupperware bakje of verpak ze per stuk in vershoudfolie (zonder cupcakevormpje) en vries ze in.


🖤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s